annons
annons

Samsung UE46C5105

Trådsmal prispressare

Samsung är marknadsledande på LED-skärmar och de tänker de nog fortsätta med. 5105-serien har de billigaste modellerna hittills.

Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.

Lyckligtvis verkar inte prispressen ha påverkat utseendet negativt, 5-serien är både läcker och tunn. Visserligen är den ett par millimeter tjockare än förra årets 6-serie, och kan naturligtvis inte mäta sig med de trådsmala skärmarna i årets 6-, 7- och 8-modeller. Budget-Samsungen är däremot tunnare än de flesta av konkurrenterna, och tack vare sina infällda och nedåt-/sidovända kontakter är den – bokstavligt talat – en smal sak att väggmontera. Rent generellt måste UE46C5105 anses som välutrustad för pengarna, med bland annat 4 HDMI-ingångar, 2 USB-portar samt en möjlighet att spela musik och visa bilder och video via nätverk (kabel).
 
Bildkvalitet
I likhet med sina större kusiner är Samsung-skärmen utrustad med en LCD-panel som har kantmonterad LED-belysning. Den viktigaste skillnaden finns i bildbehandlingen, som är av ordinär 50 Hz-typ utan någon form av interpolering eller bildutjämning. Det syns på att bilden har en lite ryckig karaktär och inte känns lika ”smooth” som skärmar med 100 Hz och interpolering, vilket exempelvis Philips har i sin 5605H-serie.
Första intrycket är att detta är en skärm med allmänt bra kontrast och färgåtergivning, precis som vi är vana vid från Samsung. Både det dynamiska läget och standardläget har som förväntat alltför övermättade färger, så vi bytte snabbt till bioläget. Där är färgbalansen mer korrekt, även om ljusstyrkan med fördel kan höjas lite när man tittar på vanliga TV-program. I övrigt har Samsung fina bildmenyer där det är enkelt att komma åt de viktigaste bildfunktionerna.
Den kantmonterade LED-belysningen ger skärmen en smal formfaktor, men vi kan också se spår av lite ojämn ljusfördelning när vi jämför med Philips 46PFL5605H och inte minst Panasonic TX-P42GT20. Svärtan är i sig bra på Samsung-skärmen, men de små tendenserna till ljusläckage kan vara lite irriterande när du tittar på spelfilmer med svarta fält ovanför och under bilden.
 
Ljudkvalitet
En sak som överraskar är den fina ljudkvaliteten. Det aningen tjockare kabinettet tycks ha sina fördelar, för röster och musik låter mycket fylligare och renare än vi är vana vid med de tunnare och dyrare Samsung-skärmarna. En separat ljudanläggning är fortfarande att föredra, men det är åtminstone roligt att kunna konstatera att en billig TV som den här kan ha ett godkänt ljud.

Lyckligtvis verkar inte prispressen ha påverkat utseendet negativt, 5-serien är både läcker och tunn. Visserligen är den ett par millimeter tjockare än förra årets 6-serie, och kan naturligtvis inte mäta sig med de trådsmala skärmarna i årets 6-, 7- och 8-modeller. Budget-Samsungen är däremot tunnare än de flesta av konkurrenterna, och tack vare sina infällda och nedåt-/sidovända kontakter är den – bokstavligt talat – en smal sak att väggmontera. Rent generellt måste UE46C5105 anses som välutrustad för pengarna, med bland annat 4 HDMI-ingångar, 2 USB-portar samt en möjlighet att spela musik och visa bilder och video via nätverk (kabel).   Bildkvalitet I likhet med sina större kusiner är Samsung-skärmen utrustad med en LCD-panel som har kantmonterad LED-belysning. Den viktigaste skillnaden finns i bildbehandlingen, som är av ordinär 50 Hz-typ utan någon form av interpolering eller bildutjämning. Det syns på att bilden har en lite ryckig karaktär och inte känns lika ”smooth” som skärmar med 100 Hz och interpolering, vilket exempelvis Philips har i sin 5605H-serie. Första intrycket är att detta är en skärm med allmänt bra kontrast och färgåtergivning, precis som vi är vana vid från Samsung. Både det dynamiska läget och standardläget har som förväntat alltför övermättade färger, så vi bytte snabbt till bioläget. Där är färgbalansen mer korrekt, även om ljusstyrkan med fördel kan höjas lite när man tittar på vanliga TV-program. I övrigt har Samsung fina bildmenyer där det är enkelt att komma åt de viktigaste bildfunktionerna. Den kantmonterade LED-belysningen ger skärmen en smal formfaktor, men vi kan också se spår av lite ojämn ljusfördelning när vi jämför med Philips 46PFL5605H och inte minst Panasonic TX-P42GT20. Svärtan är i sig bra på Samsung-skärmen, men de små tendenserna till ljusläckage kan vara lite irriterande när du tittar på spelfilmer med svarta fält ovanför och under bilden.   Ljudkvalitet En sak som överraskar är den fina ljudkvaliteten. Det aningen tjockare kabinettet tycks ha sina fördelar, för röster och musik låter mycket fylligare och renare än vi är vana vid med de tunnare och dyrare Samsung-skärmarna. En separat ljudanläggning är fortfarande att föredra, men det är åtminstone roligt att kunna konstatera att en billig TV som den här kan ha ett godkänt ljud.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung UE46C5105
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

46-tums LED-LCD, 1920 x 1080
4 HDMI, 2 USB
MPEG4-mottagare
Pris: 9 000 kr

Pris: 9000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-