Samsung UE46C5105

Trådsmal prispressare

Samsung är marknadsledande på LED-skärmar och de tänker de nog fortsätta med. 5105-serien har de billigaste modellerna hittills.

Plus
Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Minus
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.

Lyckligtvis verkar inte prispressen ha påverkat utseendet negativt, 5-serien är både läcker och tunn. Visserligen är den ett par millimeter tjockare än förra årets 6-serie, och kan naturligtvis inte mäta sig med de trådsmala skärmarna i årets 6-, 7- och 8-modeller. Budget-Samsungen är däremot tunnare än de flesta av konkurrenterna, och tack vare sina infällda och nedåt-/sidovända kontakter är den – bokstavligt talat – en smal sak att väggmontera. Rent generellt måste UE46C5105 anses som välutrustad för pengarna, med bland annat 4 HDMI-ingångar, 2 USB-portar samt en möjlighet att spela musik och visa bilder och video via nätverk (kabel).
 
Bildkvalitet
I likhet med sina större kusiner är Samsung-skärmen utrustad med en LCD-panel som har kantmonterad LED-belysning. Den viktigaste skillnaden finns i bildbehandlingen, som är av ordinär 50 Hz-typ utan någon form av interpolering eller bildutjämning. Det syns på att bilden har en lite ryckig karaktär och inte känns lika ”smooth” som skärmar med 100 Hz och interpolering, vilket exempelvis Philips har i sin 5605H-serie.
Första intrycket är att detta är en skärm med allmänt bra kontrast och färgåtergivning, precis som vi är vana vid från Samsung. Både det dynamiska läget och standardläget har som förväntat alltför övermättade färger, så vi bytte snabbt till bioläget. Där är färgbalansen mer korrekt, även om ljusstyrkan med fördel kan höjas lite när man tittar på vanliga TV-program. I övrigt har Samsung fina bildmenyer där det är enkelt att komma åt de viktigaste bildfunktionerna.
Den kantmonterade LED-belysningen ger skärmen en smal formfaktor, men vi kan också se spår av lite ojämn ljusfördelning när vi jämför med Philips 46PFL5605H och inte minst Panasonic TX-P42GT20. Svärtan är i sig bra på Samsung-skärmen, men de små tendenserna till ljusläckage kan vara lite irriterande när du tittar på spelfilmer med svarta fält ovanför och under bilden.
 
Ljudkvalitet
En sak som överraskar är den fina ljudkvaliteten. Det aningen tjockare kabinettet tycks ha sina fördelar, för röster och musik låter mycket fylligare och renare än vi är vana vid med de tunnare och dyrare Samsung-skärmarna. En separat ljudanläggning är fortfarande att föredra, men det är åtminstone roligt att kunna konstatera att en billig TV som den här kan ha ett godkänt ljud.

Lyckligtvis verkar inte prispressen ha påverkat utseendet negativt, 5-serien är både läcker och tunn. Visserligen är den ett par millimeter tjockare än förra årets 6-serie, och kan naturligtvis inte mäta sig med de trådsmala skärmarna i årets 6-, 7- och 8-modeller. Budget-Samsungen är däremot tunnare än de flesta av konkurrenterna, och tack vare sina infällda och nedåt-/sidovända kontakter är den – bokstavligt talat – en smal sak att väggmontera. Rent generellt måste UE46C5105 anses som välutrustad för pengarna, med bland annat 4 HDMI-ingångar, 2 USB-portar samt en möjlighet att spela musik och visa bilder och video via nätverk (kabel).   Bildkvalitet I likhet med sina större kusiner är Samsung-skärmen utrustad med en LCD-panel som har kantmonterad LED-belysning. Den viktigaste skillnaden finns i bildbehandlingen, som är av ordinär 50 Hz-typ utan någon form av interpolering eller bildutjämning. Det syns på att bilden har en lite ryckig karaktär och inte känns lika ”smooth” som skärmar med 100 Hz och interpolering, vilket exempelvis Philips har i sin 5605H-serie. Första intrycket är att detta är en skärm med allmänt bra kontrast och färgåtergivning, precis som vi är vana vid från Samsung. Både det dynamiska läget och standardläget har som förväntat alltför övermättade färger, så vi bytte snabbt till bioläget. Där är färgbalansen mer korrekt, även om ljusstyrkan med fördel kan höjas lite när man tittar på vanliga TV-program. I övrigt har Samsung fina bildmenyer där det är enkelt att komma åt de viktigaste bildfunktionerna. Den kantmonterade LED-belysningen ger skärmen en smal formfaktor, men vi kan också se spår av lite ojämn ljusfördelning när vi jämför med Philips 46PFL5605H och inte minst Panasonic TX-P42GT20. Svärtan är i sig bra på Samsung-skärmen, men de små tendenserna till ljusläckage kan vara lite irriterande när du tittar på spelfilmer med svarta fält ovanför och under bilden.   Ljudkvalitet En sak som överraskar är den fina ljudkvaliteten. Det aningen tjockare kabinettet tycks ha sina fördelar, för röster och musik låter mycket fylligare och renare än vi är vana vid med de tunnare och dyrare Samsung-skärmarna. En separat ljudanläggning är fortfarande att föredra, men det är åtminstone roligt att kunna konstatera att en billig TV som den här kan ha ett godkänt ljud.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung UE46C5105
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:

46-tums LED-LCD, 1920 x 1080
4 HDMI, 2 USB
MPEG4-mottagare
Pris: 9 000 kr

Pris: 9000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.