annons
annons

Philips 46PFL5605H

Stor skärm till litet pris

LED-bakbelysning har varit förbehållet Philips dyrare modeller, men nu släpper holländarna LED-skärmar till mer överkomliga priser.

Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.

Nya 5000-serien är en nedbantad modell utan välkända Philips-finesser som Ambilight-belysning och Net TV-internetportal. På baksidan får du nöja dig med tre HDMI-ingångar och en USB-port bland de viktigaste anslutningarna. Här finns med andra ord inte så mycket extra, men Philips har åtminstone sett till att TV:n är MPEG4-kompatibel. Skärmen har kontakterna riktade nedåt och är alltså relativt enkel att väggmontera. Värd att nämna är också den minimalistiska fjärrkontrollen som är liten och inte har fler knappar än nödvändigt.
 
Bildkvalitet
Philips TV är utrustad med en LED-LCD-panel där lysdioderna sitter alldeles bakom panelen, så kallad LED-bakbelysning. Denna konstruktion gör skärmen tjockare men är att föredra på många sätt eftersom den ger en jämnare ljusfördelning än de kantmonterade varianterna. Philips använder sig av en liknande teknik i toppserien 9705, fast då med fler lysdioder som dessutom kan styras individuellt (local dimming).
I övrigt kan vi med glädje konstatera att Philips har valt en matt skärmyta till den här modellen, som alltså inte har några större problem med reflektioner.
TV:ns fabriksinställningar präglas av starka färger, vilket enligt Philips är ett resultat av omfattande kundundersökningar. Men det är inte utan att vi tycker att holländarna brer på i mesta laget ibland, med en överdriven färgpalett som kan få Rapport att påminna om ett extra solbränt avsnitt av CSI Miami. Fast när råvarorna är bra går det oftast fort att få bilden optimal med lite fintrimning i menyerna.
Som vanligt med Philips fick vi bäst (läs: mest naturlig) bild när vi satte skärmen i bioläge. Då stängs merparten av bildbehandlingen av helt och hållet och det som återstår är en ren och opåverkad bild med ypperliga färger. Färgbalansen är faktiskt påfallande lik den vi ser på Panasonics 3D-plasma, även om den naturligtvis inte riktigt når upp till plasmans nyansering. Men gång på gång imponerades vi av vad Philips har lyckats få till på den här skärmen med relativt enkla medel. Svärtan är också mycket bra, och tack vare LED-skärmens fina ljusstyrka är bildkvaliteten gott och väl bra nog till all slags användning och olika miljöer.
 
Ljudkvalitet
Ljudet från Philips TV är också klart godkänt. Det aningen större kabinettet ger bättre andrum för högtalarna och dialogen får fin fyllighet. Rent allmänt förtjänar den här skärmen, precis som alla andra, att paras ihop med en separat ljudanläggning eller en ljudlimpa. En av HDMI-utgångarna på baksidan har ljudreturkanal (ARC) så att ljudlimpan eller anläggningen kan kopplas direkt till TV:n.

Nya 5000-serien är en nedbantad modell utan välkända Philips-finesser som Ambilight-belysning och Net TV-internetportal. På baksidan får du nöja dig med tre HDMI-ingångar och en USB-port bland de viktigaste anslutningarna. Här finns med andra ord inte så mycket extra, men Philips har åtminstone sett till att TV:n är MPEG4-kompatibel. Skärmen har kontakterna riktade nedåt och är alltså relativt enkel att väggmontera. Värd att nämna är också den minimalistiska fjärrkontrollen som är liten och inte har fler knappar än nödvändigt.   Bildkvalitet Philips TV är utrustad med en LED-LCD-panel där lysdioderna sitter alldeles bakom panelen, så kallad LED-bakbelysning. Denna konstruktion gör skärmen tjockare men är att föredra på många sätt eftersom den ger en jämnare ljusfördelning än de kantmonterade varianterna. Philips använder sig av en liknande teknik i toppserien 9705, fast då med fler lysdioder som dessutom kan styras individuellt (local dimming). I övrigt kan vi med glädje konstatera att Philips har valt en matt skärmyta till den här modellen, som alltså inte har några större problem med reflektioner. TV:ns fabriksinställningar präglas av starka färger, vilket enligt Philips är ett resultat av omfattande kundundersökningar. Men det är inte utan att vi tycker att holländarna brer på i mesta laget ibland, med en överdriven färgpalett som kan få Rapport att påminna om ett extra solbränt avsnitt av CSI Miami. Fast när råvarorna är bra går det oftast fort att få bilden optimal med lite fintrimning i menyerna. Som vanligt med Philips fick vi bäst (läs: mest naturlig) bild när vi satte skärmen i bioläge. Då stängs merparten av bildbehandlingen av helt och hållet och det som återstår är en ren och opåverkad bild med ypperliga färger. Färgbalansen är faktiskt påfallande lik den vi ser på Panasonics 3D-plasma, även om den naturligtvis inte riktigt når upp till plasmans nyansering. Men gång på gång imponerades vi av vad Philips har lyckats få till på den här skärmen med relativt enkla medel. Svärtan är också mycket bra, och tack vare LED-skärmens fina ljusstyrka är bildkvaliteten gott och väl bra nog till all slags användning och olika miljöer.   Ljudkvalitet Ljudet från Philips TV är också klart godkänt. Det aningen större kabinettet ger bättre andrum för högtalarna och dialogen får fin fyllighet. Rent allmänt förtjänar den här skärmen, precis som alla andra, att paras ihop med en separat ljudanläggning eller en ljudlimpa. En av HDMI-utgångarna på baksidan har ljudreturkanal (ARC) så att ljudlimpan eller anläggningen kan kopplas direkt till TV:n.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Philips 46PFL5605H
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

46-tums LED-LCD, 1920 x 1080
3 HDMI, 1 USB
MPEG4-mottagare
Pris: 15 000 kr

Pris: 15000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-