Philips 46PFL5605H

Stor skärm till litet pris

LED-bakbelysning har varit förbehållet Philips dyrare modeller, men nu släpper holländarna LED-skärmar till mer överkomliga priser.

Plus
Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Minus
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.

Nya 5000-serien är en nedbantad modell utan välkända Philips-finesser som Ambilight-belysning och Net TV-internetportal. På baksidan får du nöja dig med tre HDMI-ingångar och en USB-port bland de viktigaste anslutningarna. Här finns med andra ord inte så mycket extra, men Philips har åtminstone sett till att TV:n är MPEG4-kompatibel. Skärmen har kontakterna riktade nedåt och är alltså relativt enkel att väggmontera. Värd att nämna är också den minimalistiska fjärrkontrollen som är liten och inte har fler knappar än nödvändigt.
 
Bildkvalitet
Philips TV är utrustad med en LED-LCD-panel där lysdioderna sitter alldeles bakom panelen, så kallad LED-bakbelysning. Denna konstruktion gör skärmen tjockare men är att föredra på många sätt eftersom den ger en jämnare ljusfördelning än de kantmonterade varianterna. Philips använder sig av en liknande teknik i toppserien 9705, fast då med fler lysdioder som dessutom kan styras individuellt (local dimming).
I övrigt kan vi med glädje konstatera att Philips har valt en matt skärmyta till den här modellen, som alltså inte har några större problem med reflektioner.
TV:ns fabriksinställningar präglas av starka färger, vilket enligt Philips är ett resultat av omfattande kundundersökningar. Men det är inte utan att vi tycker att holländarna brer på i mesta laget ibland, med en överdriven färgpalett som kan få Rapport att påminna om ett extra solbränt avsnitt av CSI Miami. Fast när råvarorna är bra går det oftast fort att få bilden optimal med lite fintrimning i menyerna.
Som vanligt med Philips fick vi bäst (läs: mest naturlig) bild när vi satte skärmen i bioläge. Då stängs merparten av bildbehandlingen av helt och hållet och det som återstår är en ren och opåverkad bild med ypperliga färger. Färgbalansen är faktiskt påfallande lik den vi ser på Panasonics 3D-plasma, även om den naturligtvis inte riktigt når upp till plasmans nyansering. Men gång på gång imponerades vi av vad Philips har lyckats få till på den här skärmen med relativt enkla medel. Svärtan är också mycket bra, och tack vare LED-skärmens fina ljusstyrka är bildkvaliteten gott och väl bra nog till all slags användning och olika miljöer.
 
Ljudkvalitet
Ljudet från Philips TV är också klart godkänt. Det aningen större kabinettet ger bättre andrum för högtalarna och dialogen får fin fyllighet. Rent allmänt förtjänar den här skärmen, precis som alla andra, att paras ihop med en separat ljudanläggning eller en ljudlimpa. En av HDMI-utgångarna på baksidan har ljudreturkanal (ARC) så att ljudlimpan eller anläggningen kan kopplas direkt till TV:n.

Nya 5000-serien är en nedbantad modell utan välkända Philips-finesser som Ambilight-belysning och Net TV-internetportal. På baksidan får du nöja dig med tre HDMI-ingångar och en USB-port bland de viktigaste anslutningarna. Här finns med andra ord inte så mycket extra, men Philips har åtminstone sett till att TV:n är MPEG4-kompatibel. Skärmen har kontakterna riktade nedåt och är alltså relativt enkel att väggmontera. Värd att nämna är också den minimalistiska fjärrkontrollen som är liten och inte har fler knappar än nödvändigt.   Bildkvalitet Philips TV är utrustad med en LED-LCD-panel där lysdioderna sitter alldeles bakom panelen, så kallad LED-bakbelysning. Denna konstruktion gör skärmen tjockare men är att föredra på många sätt eftersom den ger en jämnare ljusfördelning än de kantmonterade varianterna. Philips använder sig av en liknande teknik i toppserien 9705, fast då med fler lysdioder som dessutom kan styras individuellt (local dimming). I övrigt kan vi med glädje konstatera att Philips har valt en matt skärmyta till den här modellen, som alltså inte har några större problem med reflektioner. TV:ns fabriksinställningar präglas av starka färger, vilket enligt Philips är ett resultat av omfattande kundundersökningar. Men det är inte utan att vi tycker att holländarna brer på i mesta laget ibland, med en överdriven färgpalett som kan få Rapport att påminna om ett extra solbränt avsnitt av CSI Miami. Fast när råvarorna är bra går det oftast fort att få bilden optimal med lite fintrimning i menyerna. Som vanligt med Philips fick vi bäst (läs: mest naturlig) bild när vi satte skärmen i bioläge. Då stängs merparten av bildbehandlingen av helt och hållet och det som återstår är en ren och opåverkad bild med ypperliga färger. Färgbalansen är faktiskt påfallande lik den vi ser på Panasonics 3D-plasma, även om den naturligtvis inte riktigt når upp till plasmans nyansering. Men gång på gång imponerades vi av vad Philips har lyckats få till på den här skärmen med relativt enkla medel. Svärtan är också mycket bra, och tack vare LED-skärmens fina ljusstyrka är bildkvaliteten gott och väl bra nog till all slags användning och olika miljöer.   Ljudkvalitet Ljudet från Philips TV är också klart godkänt. Det aningen större kabinettet ger bättre andrum för högtalarna och dialogen får fin fyllighet. Rent allmänt förtjänar den här skärmen, precis som alla andra, att paras ihop med en separat ljudanläggning eller en ljudlimpa. En av HDMI-utgångarna på baksidan har ljudreturkanal (ARC) så att ljudlimpan eller anläggningen kan kopplas direkt till TV:n.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Philips 46PFL5605H
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:

46-tums LED-LCD, 1920 x 1080
3 HDMI, 1 USB
MPEG4-mottagare
Pris: 15 000 kr

Pris: 15000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.