annons
annons

Panasonic TX-P42GT20E

Billig och potent 3D-plasma

Här är en god nyhet för dig som dreglat över Panasonics 3D-skärmar men inte haft råd: nya GT20-serien kommer väldigt nära toppmodellen VT20, men kostar mindre!

Utsökt 2D- och 3D-bild. Fantastiska färger.
3D-glasögon är tillbehör.

Panasonics toppmodell TV-P50VT20 är med god marginal den bästa 3D-TV:n vi har testat hittills, samtidigt som den är en av de bättre TV-apparaterna där ute rent allmänt. Men den kostar fläsk, särskilt när konkurrenter som LG och Samsung säljer 3D-klara plasma- och LED-skärmar till betydligt lägre priser. Många har nog efterfrågat en skärm med VT20-seriens fina bild men en mindre prislapp. Panasonics svar kommer i form av GT20-serien – en vidareutveckling av den populära G20-serien som länge tillhört våra favoriter när det gäller förhållandet mellan pris och prestanda.
 
GT mot VT
TX-P42GT20 har förvånansvärt mycket gemensamt med den större kusinen 50VT20. Den vridbara foten är likadan som toppmodellens, detsamma gäller den kaffebruna färgen. 42-tummaren i GT-serien är dock mycket tunnare än 50-tummaren i VT-serien, även om det fortfarande är en bra bit kvar till Samsungs tunna plasmaskärmar. Panasonic har fortfarande bakåtvända kontakter, vilket kan innebära vissa utmaningar vid väggmontering.
GT20 har i likhet med VT20 ett nytt lager fosfor i plasmapanelen som reagerar fortare. Den förbättrade responsen är nödvändig för att skärmen ska kunna växla mellan dubbla bilder tillräckligt fort när den visar 3D. Snabbare fosfor motverkar dubbelbilder (så kallad ”cross talk”) och dessutom minskar eftersläpningarna i bilden en smula.
Panasonic har pressat priset på den här modellen och delar av förklaringen ligger i det faktum att det inte ingår några 3D-glasögon. Sådana får man köpa separat för ungefär en tusenlapp. Panasonic har dessutom en ny typ av glasögon som är bekvämare än föregångarna och som finns i tre olika storlekar. Vi tycker i och för sig att Panasonics glasögon redan var bland de bättre, men efter att ha provat de nya på IFA-mässan måste vi medge att de är ännu bättre.
 
Bildkvalitet
Detta är en TV-modell som många haft stora förhoppningar på. Skulle GT20 ha en bildkvalitet som är identisk med den vanliga G20-serien eller ligga närmare den dyrare VT20-serien? Glädjande nog kunde vi snabbt konstatera att prestanda inte bara är klart högre än G20, de kommer väldigt nära VT20 – nästan överraskande nära.
GT20 har samma naturliga men livliga färgåtergivning som överträffar allt vi har sett på LED- och LCD-baserade skärmar där ute. Dessutom är svärtan som förväntat bra. LG och Philips lyckas visserligen få till ännu mörkare svart på sina bästa LED-skärmar, men de lyckas inte bevara svärtan från alla synvinklar, och lider dessutom av visst ljusläckage från bakbelysningen. Panasonic-plasman lider inte av sådana problem och är dessutom mycket mer exakt i gråtonskalan än LED-skärmarna. Den bevarar en bättre detaljnivå från det helt mörka och uppåt, så att mörka scener får ett bättre djup.
Hur är det då med 3D-bilden? Jo, sida vid sida med vår referens 50VT20 är det svårt att skymta någon kvalitetsmässig skillnad i bildkvalitet när båda visar 3D-filmen ”Det regnar köttbullar”. GT20 har samma överlägsna djup och skärpa i bilden, som Panasonic för närvarande är ensamma om när det gäller 3D-material. Den största skillnaden är som förväntat skärmstorleken. Du måste sitta närmare 42-tummaren för att få samma 3D-känsla som med 50-tummaren, och till och med då är suget efter att ha en ännu större skäm ganska så påträngande. Däremot misstänker vi att spelintresserade, som gärna sitter nära skärmen, kan uppskatta 3D-spel på 42GT20.
 
2D till 3D
Samsung har gjort ett stort nummer av sina skärmars 2D-till-3D-omvandling. Det är en funktion som lyst med sin frånvaro i 50VT20 men som nya 42GT20 äntligen kan skryta med. Och funktionen fyller sitt syfte och bidrar med ett extra djupperspektiv. Du får en känsla av i vilket ”skikt” föremålen på skärmen befinner sig, men det kan inte jämföras med äkta 3D där man även ser formen på föremål och hur de rör sig i förhållande till varandra.

Bästa pris på Panasonic TX-P42GT20E
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

42-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
4 HDMI
MPEG4-mottagare
SD-ingång, nätverk
600 Hz Intelligent Frame Creation
Pris: 17 000 kr

Pris: 17000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-