annons
annons

Sony KDL-46EX723

Bättre 2D än 3D

Sonys TV har en fin bildkvalitet i 2D, men hur är det med 3D?

Bra färger. Ont om brus.
Begränsad kontrast. Crosstalk i 3D.

Sony ligger bakom några av de bästa LED-skärmarna det senaste året, och vi har fortfarande testet av deras bästa TV, 55HX920, färskt i minnet. Toppmodellen är fullproppad med det mesta och har en bildpanel med äkta LED-bakljus medan EX723 är en enklare modell med kantmonterade lysdioder precis som Samsungs och Philips testdeltagare. Sony-TV:n har Sonys nätportal Bravia Internet Video där du bland annat kan visa YouTube direkt på skärmen.

Sonys TV har en ganska så diskret och tidlös design, med blanksvart ram och en borstad metallist längst ned. Foten som ingår kan vridas och vinklas uppåt, vilket är praktiskt om TV:n står på ett lågt bord. Däremot är det inte lika enkelt att väggmontera den eftersom några av kontakterna på baksidan pekar rakt bakåt.

2D-bild
Sony har valt en matt yta till sin skärm, så den plågas inte särskilt mycket av reflektioner från omgivningen, men den tappar lätt kontrast när den får direkt solljus på sig. TV:n har en ljussensor som anpassar ljusstyrkan efter omgivningen samt en rörelsesensor som släcker bilden om ingen sitter framför TV:n – en strömbesparande funktion som kommer direkt från toppmodellen HX920.

2D-bilden i den här skärmen är mycket fin, vilket testfilmen Avatar (på 2D-Blu-ray) klart visar. Sony har fått till en oerhört bra bildbehandling som mildrar brus utan förlust av detaljer och utan den störande förvrängning vi såg på Philips-skärmen. Dessutom är kontrast och svärta snäppet bättre än hos Philips, fast inte fullt i klass med Samsung-skärmen som har ännu mer intensitet och detaljer i bilden.

3D-bild
EX720-serien är en av de billigaste med 3D för tillfället, men precis som till Samsungs TV ingår det inga glasögon, som därför måste köpas separat för omkring en tusenlapp styck.

Sony har en bra 2D-bild men vi är inte lika imponerade av 3D-återgivningen. På det området hamnar Sony klart bakom både Samsung och Philips, vilket främst beror på två saker. För det första gör kombinationen av begränsad kontrast och mörka 3D-glasögon att bilden känns lite tam. För det andra har Sony-skärmen uppenbara problem med mer crosstalk än de båda andra. 3D-scenerna i Alfa och Omega känns mer diffusa och det känns ständigt som om bilden är lite ur fokus, även när vi sitter mitt framför skärmen.

Synvinkeln är inte heller mycket att skryta över, man behöver inte sitta långt ut mot sidan för att färgerna ska blekna.

Ljud
Sony-TV:n har ett tämligen trist ljud: basen lyser med sin frånvaro och mellanregistret är inte heller speciellt väldefinierat, vilket betyder att röster låter tunna och livlösa även om de är relativt rena och klara.

Slutsats
Sony KDL-46EX723 har en god bildkvalitet på vanlig 2D men någon utpräglat bra 3D-skärm är den inte. 3D-bilden är ganska fattig på kontrast och har problem med crosstalk om man jämför med konkurrenterna. Vi vill därför inte rekommendera den till 3D-älskare, men för alla som vill ha en prisvärd LED-skärm är 46EX723 värd en närmare titt.

Bästa pris på Sony KDL-46EX723
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 46-tums LED, 1920 x 1080
  • Aktiv 3D-teknik
  • DVB-T2
  • 4 HDMI
Pris: 13500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-