annons
annons

Sony Bravia KD-65X9305C

September 2015Sony Bravia KD-65X9305C

The Beast!

Med sin tredje generation 4K-toppmodell visar Sony att de fortfarande kan leverera bildkvalitet av referensklass.

Sony X9305C riktar sig mot kräsna bildfantaster tack vare en gedigen bildkvalitet. Här får man rätt kombination djup, grym kontrast och snygga färgnyanser. Dessutom har Sony verkligen lyckats med ljudet i den här stora TV:n.
Android-gränssnittet känns fortfarande lite ofärdigt och X9305C är onekligen lite stor och tung jämfört med den smala X9005C. Men vi tycker att den är värd det!

Sony är en av de viktigaste förespråkarna för 4K-format i professionella sammanhang och var bland de första som introducerade TV-apparater med den ultrahöga upplösningen. Både första och andra generationen (X9005A/B) stod högt på önskelistan hos många bildentusiaster. Och tänk, det är först nu som 4K-materialet börjar dyka upp på allvar! Med stöd för både 4K/HEVC och kommande uppgradering till HDR-kvalitet är X93C väl rustad för framtiden, verkar det som, i alla fall …

Rent designmässigt skiljer sig X93C markant från X90C på flera sätt. Den är betydligt ”tjockare”, främst på grund av de sidomonterade högtalarna och den större kabinettvolymen som de kräver. Det märks på vågskålen också: 65X93 är nästan dubbelt så tung som 65X90! Om du ska montera skärmen på väggen bör det vara en rejäl vägg. I övrigt är det värt att nämna att 65-tummaren med de extra högtalarna närmar sig samma bredd som Samsungs 78-tummare!

 

Android TV

Precis som X9005C har X9305C det nya Android-operativsystemet och våra första erfarenheter är exakt desamma. Testet präglades av ett par startproblem, med täta programuppdateringar för att ladda hem de senaste funktionerna.

För att anpassa sig efter det nya Android-operativsystemet har Sony omarbetat hela sitt menysystem. I och med implementeringen av Android finns det en hel del nya funktioner, inställningar och finesser att förhålla sig till. Google och YouTube görs till en naturlig del av TV-vardagen. Till en början känns de traditionella menyerna för bild- och ljudinställningar lite bortglömda i virrvarret. Men lyckligtvis har Sony placerat en genväg till de mer avancerade och traditionella inställningarna på ”Action Menu”-knappen på fjärrkontrollen.

Det nya systemet kräver en hel del tillvänjning från vår sida. Huvudmenyn känns lite kaotisk när det gäller sättet och ordningen allt är organiserat på. Under testperioden fick vi också tåla en del avbrott för att ladda ner den senaste programvaran, och det märks att TV:n jobbar hårt ibland. Vi hoppas att detta bättrar sig med kommande uppgraderingar!

På det hela taget måste vi skjuta upp vår dom för Android-systemet jämfört med konkurrerande system som Tizen, Firefox och WebOS, eftersom det känns lite ”ofärdigt” i dagsläget. Vi förväntar oss dock att Google kommer att lägga ner betydande resurser på att utveckla systemet, för att på så sätt kunna erövra TV-marknaden på samma sätt som de har gjort med data och mobiler.

KD-65X9300C_front_lowres
Den är stor, den är tung, men Sonys toppmodell 65X9305C levererar både bild- och ljudkvalitet av toppklass.

 

Bildkvalitet

X93 har en mer påkostad bildpanel än lillebror X90. Förutom 4K-upplösning har den Triluminous-färgåtergivning, Sonys kodnamn för en bildpanel med utökat färgspektrum. Det är utöver ökad ljusstyrka och kontrast, eller Xtended Dynamic Range som Sony föredrar att kalla det. Denna extra kapacitet för kontrast och färger ska göra skärmen kapabel att återge 4K-video med så kallad HDR-bildkvalitet när det lanseras (HDR är en del av den kommande 4K-Blu-ray-standarden och kommer också att komma till Netflix 2016). Sony-panelen är en kant-LED-TV (bara referensmodellen i 75 tum har äkta LED-bakgrundsbelysning) men den har en variant av lokal ljusstyrning, så att skärmen fortfarande kan variera ljusstyrkan i olika områden.

Med många typer av bildmaterial, som tecknad film, sport och underhållning, är de två Sony-skärmarna mycket lika. Det är ingen tvekan om att de representerar samma bildestetik och filosofi, med en genomgående neutral färgpalett och tjusig bildbehandling utan överdriven skärpa. Båda bildpanelerna verkar vara resultatet av hög kvalitet och bra urval, utan de irriterande kvalitetsproblem vi har sett på andra 65-tummare den senaste tiden.

Det är först med kontrastrika serier och långfilmer som skillnaden verkligen syns. Då visar X93 vem som är bildchef! Ta till exempel Netflix Bloodline, som har ett imponerande effektfullt bildspråk. I ett av avsnitten åker ett gäng människosmugglare båt mitt i natten. Kontrasten är stor mellan mörkret och bländande ficklampor, för att inte tala om strandscener i brännande Florida-sol. Här visar X9305C att den har mycket mer kontrast att arbeta med: svart är svartare, nyanserna från mörkt till ljust är tydligare och starkare, och vitt är vitare. En i övrigt bra TV som X90 bleknar lite i jämförelse, med klart grundare djup och en blekare svärta. Dessutom får X9305C fram fler nyanser: speciellt nyanser av rött och blått framträder mycket tydligare, vilket ger bilden en annan realism. Vi kunde inte låta bli utan var tvungna att ha ett återseende av vår gamla referensfilm ”Dark Knight” på Blu-ray. Och vi har knappt sett den bättre: några av scenerna var ovanligt glasklara, med en helt fantastisk djupskärpa.

Sony KD-65X9300C_fra_siden
Wedge Design-kilformen finns kvar från tidigare modeller, men även den här utgåvan har blivit lite smalare i år.

 

Ljudkvalitet

Ända sedan den första generationen har Sony betonat att deras 4K-toppmodeller ska ha extra bra ljud, vilket märks på extra stora, sidomonterade högtalare. Många uppfattar säkert dem som onödigt ”klumpiga” på en annars så läcker TV, särskilt de som redan har bra högtalare. För andra kommer högtalarna som på beställning. Årets modeller har fått en lite smalare volym på högtalarkabinetten, däremot har Sony använt sig av en teknik som kallas Magnetic Fluid (magnetisk vätska i talspolegapet) som ökar effektiviteten. Eftersom högtalarna sitter på sidan och är riktade framåt får man en bred och tydlig ljudbild med riktig stereoeffekt. Här är det inte bara dialogen som kommer fram rent och klart – både musik och explosiva ljudeffekter återges med snygg dynamik, utan att ljudsystemet tappar orken.

KD-65X9300C_skrått_ovenfra

 

Slutsats

Den är större, tyngre och mer opraktisk än sina smalare syskon, men X93 visar var skåpet ska stå när det gäller bildkvalitet. Summan av grym kontrast, skärpa och färgsprakande nyanser gör att Sony-skärmen får några av våra gamla favoritscener att se helt nya ut! Och det görs utan att bilden präglas av överdriven kontrast eller skev färgbalans. Vi anser att Sonys toppmodell i mångt och mycket är värd pengarna för sin bildkvalitet allena, utöver ett oerhört potent ljudsystem. Android-operativsystemet haltar en smula och känns lite ofärdigt i skrivande stund, men bortsett från detta känns Sony 65X93C som ett mycket potent TV-paket som vi tryggt kan rekommendera!

Bästa pris på Sony Bravia KD-65X9305C
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • 65-tums LED LCD, 3840 x 2160

 • 4 HDMI, 3 USB
 • Triluminous-bildpanel
 • Xtended Dynamic Range
 • Netflix 4K
 • Pris: 45000:-


  Har du något att lägga till??

  Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Alltid uppdaterad!

  Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

  0:-