annonse
annonse
annonse

Sony 75XD9405

Storslam

Sonys toppmodell är ett monster på alla sätt och vis!

Plus
Rödglödande kontrastegenskaper, förstklassig bildbehandling och inte minst en gigantisk bildyta gör Sonys toppmodell till en TV-upplevelse utöver det vanliga.
Minus
Ljudet är inte lika fett som bilden och Android-gränssnittet saknar fortfarande lite innehåll och logik jämfört med de bästa smartsystemen.

Mycket vill ha mer, brukar man säga. Efter att ha testat en rad 65-tums toppmodeller till fotbolls-EM kunde vi konstatera att storleken gör mycket för upplevelserna. En stor TV är A och O om du ska få den eftertraktade biokänslan när du tittar på sport, film och serier! Men kvaliteten är också viktig: bildparametrar som kontrast, skärpa och färger blir om möjligt ännu viktigare i takt med att skärmen växer i storlek.

Så då är frågan: Vad händer om vi satsar på något ännu större än 65 tum? Nyfikenheten drabbade oss och eftersom Sony 65XD9305 knep segern bland ett helt gäng tuffa utmanare i 65-tumsklassen så är det bara naturligt att se efter vad storebror med 75 tum har att erbjuda!

 

Bravia 75XD9405

Sony har en lång tradition av fina TV-apparater, ända från de allra billigaste och upp till de kolossalt kostsamma. TV:n vi testar här ingår definitivt i den senare kategorin. Med en prislapp på strax under 70 000 kronor är den en av de dyraste TV-modellerna på hela marknaden. Fast då handlar det också om Sonys flaggskepp för 2016: en jätte-TV med en bildkvalitet vi knappt vågade drömma om för bara ett par år sedan!

75XD9405 ser precis ut som sin lillebror 65XD9305, bortsett från storleken. Men Sony har utrustat den med lite extra ”bild-godis” på insidan, i form av äkta LED-bakbelysning. Alla LCD-skärmar är beroende av någon form av bakbelysning och den mest utbredda varianten är så kallad ”Edge LED”, där lysdioderna sitter i kanterna och ljuset reflekteras ut mot skärmen. Den typen gör det dock ganska så svårt att få tillräckligt jämn ljusfördelning, och en storskärm på 75 tum kräver grövre artilleri. Det har den fått också, i form av hundratals lysdioder som sitter grupperade över hela skärmen. Tekniken ger en mycket mer exakt kontroll över ljuset, bättre svärta och ännu saftigare kontrast!

Sony-skärmen har en imponerande smal framtoning oavsett om du väljer att väggmontera den eller inte. Sockeln är bara 45 cm bred och får alltså plats på de flesta TV-bänkar. (Foto: Tillverkare)
Sony-skärmen har en imponerande smal framtoning oavsett om du väljer att väggmontera den eller inte. Sockeln är bara 45 cm bred och får alltså plats på de flesta TV-bänkar. (Foto: Tillverkare)

Tunn storskärm

Sony har gjort betydande ändringar i designen av årets toppmodeller. Den mest påtagliga förändringen är att de avancerade Magnetic Fluid-högtalarna har försvunnit, vilket gör skärmarna betydligt smalare och lättare. Utan högtalare på sidan är faktiskt årets 75-tummare 3 centimeter smalare än förra årets 65-tumsmodell, 65X9305C, och hela 25 centimeter smalare än den gamla 75-tummaren! Jämfört med föregångaren har vikten bantats med 18 kilo, vilket är goda nyheter för dig som vill hänga TV:n på väggen. Sony har dessutom underlättat för detta genom ett medföljande väggfäste som är specialgjort för att skärmen ska kunna monteras tätt intill väggen. Bordsstativet som ingår är också tillräckligt smalt för att passa de flesta TV-bänkar och döljer alla kablar bakom ett extra lock.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

 

Användning, appar och finesser

Precis som andra Sony-modeller är XD9405 en Android-TV, där gränssnittet är utvecklat i samarbete med Google. Och även om Android håller på att bli en välfungerande smart-plattform så har de en bit kvar till Samsungs SmartHub och LG:s WebOS 3.0 på en del områden. Det första man måste göra när man ställer in TV:n är att gå igenom en tidskrävande installationsprocess, men inte ens då är TV:n klar för att börja användas. Först måste en rad tjänster och program uppdateras, vilket också tar flera minuter, varpå TV:n måste startas om. Det här är något som går märkbart fortare hos en del av konkurrenterna.

När de första inställningarna är ur vägen känns dock Sony-systemet snabbt och smidigt att använda, och menyerna ger enkel tillgång till det man vill titta på, oavsett om det är Netflix, YouTube eller direktsänd TV via någon av ingångarna. Utbudet av användbara appar är begränsat och man hittar inte lika många lokala tjänster som hos Samsung och LG. Anslutningarna är däremot bra, med fyra HDMI 2.0a-ingångar och tre USB-portar. Sony-skärmen har även inbyggda TV-mottagare för marknät, kabel och parabol, så att du i många fall kan stoppa programkort och CAM-modul rakt i TV:n.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Bildkvalitet

Sony har alltid pratat om hur viktig skärmstorleken är för den totala bildupplevelsen. Deras allra första Ultra-HD-skärm kom 2013 och var en koloss på hela 84 tum! Med en så svårtillgänglig prislapp (och noll 4K-material att titta på) sålde den ganska så dåligt, fast bidrog åtminstone till att demonstrera hur häftigt Ultra-HD kan se ut.

Förutsättningarna är betydligt bättre för årets 75-tummare. 2016 är förhållandena mycket bättre för att avnjuta äkta Ultra-HD-underhållning. Vi har fått ett nytt UHD-Blu-ray-format och både YouTube och Netflix har streaming i UHD-upplösning. Sony 75XD9405 stöder alltihop, plus video i High Dynamic Range-kvalitet (HDR)!

Vi inledde testet med att stoppa in Ultra-HD-Blu-ray-filmen ”The Revenant” i skivluckan på vår Panasonic UB900 och första intrycket av Sony-skärmen är helt grymt. Vi har redan tittat på den imponerande öppningsscenen med Leonardo DiCaprio på flykt mellan träden otaliga gånger, men ingen annan skärm har gett oss samma inlevelse. Det som främst imponerar med Sony-skärmen är den fenomenala kontrasten mellan mörkt och ljust. Svärtan är inte helt i klass med OLED-skärmar som LG 65E6, men kommer förvånansvärt nära, och ljusintensiteten är fullständigt överlägsen! Sony-skärmen kan vara bländande stark när bilden kräver det. Det bidrar till bättre realism i filmer och scener som har High Dynamic Range – till exempel solljuset i ”The Revenant” eller explosionerna i ”Mad Max: Fury Road”.

Skillnaden mellan Sony 75XD9405 och andra, mer konventionella LCD-skärmar är att den kan fintrimma ljusstyrkan betydligt mer exakt. Vi kan konstatera att ljusfördelningen är mycket bra, utan störande halo-effekter, och skärmen kan klämma till med maximal ljusstyrka i ett litet område utan att det påverkar bilden som helhet. Detta var ett av få klagomål vi hade på lillebror 65XD9305 – och den är för övrigt en av de bästa kant-LED-modellerna på det området. Av alla skärmar vi har sett hittills är det bara Panasonic 65DX900E som kan mäta sig på ren och skär ljusstyrka och kontrast, och den får alltså nöja sig med väsentligt mindre bildyta.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Stor, större, störst

Vi anser att 55 tum är för lite för att skärpan och de extra detaljerna i Ultra-HD ska komma till sin fulla rätt, och att det är först vid 65 tum som saker och ting börjar blir riktigt roliga. Men det är bara tills man har provat med 75 tum! Sony-skärmen befinner sig i en helt egen viktklass när det gäller realism, engagemang och inlevelse.

Man behöver inte ens ha äkta Ultra-HD-videomaterial för att uppskatta den extra bildytan. Efter förra TV-grupptestet hade vi en rad 1080i-fotbollsinspelningar liggande i PVR-boxen, och det är ingen tvekan om att 75-tummaren förbättrar känslan ordentligt. Varje spelare på planen blir tydligare, det är lättare att se passningarna och det känns genomgående mer som om man befinner sig på arenan! Mycket av detta beror på Sony-skärmens inbyggda 4K Reality Creation-videoprocessor som gör ett utmärkt jobb med att skala upp vanlig HD till Ultra-HD.

 

Ljudet

En bild av den här kalibern förtjänar en ljudkvalitet av samma klass. Sony-skärmens inbyggda högtalare kan dock inte sägas göra bilden fullständig rättvisa. Ljudet är uppenbart nedprioriterat för att spara pengar i årets modeller och vi får leta (lyssna) länge efter föregångarnas levande, fylliga stereoljud. Sony-TV:n har en klar och tydlig röståtergivning som duger bra till nyheter och liknande, men till film och serier kommer du definitivt att behöva en separat ljudanläggning.

 

Slutsats

Den är stor, tung och oproportionellt dyr i förhållande till 65-tummaren, men Sonys toppmodell ger också en bildupplevelse som är utöver det vanliga. Den stora bildytan gör att minsta detalj framträder tydligare, vilket ger en mycket bättre ”biokänsla” med allt material. Lägg därtill en grym kontrast och en bländande ljusstyrka, så höjer Sony-skärmen ribban för sina konkurrenter. Sammantaget är detta den bästa TV-skärmen vi har sett hittills i år!

 

Bästa pris på Sony 75XD9405
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 75-tums 4K LED LCD, 3840 x 2160
  • High Dynamic Range (HDR)
  • CI+-dekoder
  • DVB-C/T2/S2
  • 4 HDMI (2.0)
  • 4K X-reality Pro
Pris: 68000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.