annonse
annonse
annonse

Toshiba 50L7363

Ulv i fårakläder

Inpackningen är inte så ”flashig” men den här Toshiba-skärmen har en imponerande prisvärd bildkvalitet.

Plus
Toshiba 50L7363 har ett anonymt utseende men det glömmer man så fort man ser den fina bildkvaliteten. Kontrast och svärta är utmärkt, skärpan god och rörelserna mjuka. Strålande bild för pengarna.
Minus
Utseendet är som sagt inte det pråligaste och man får tåla ett aning tristare menysystem med förhållandevis få smarta finesser. Ljudet är tamt, men det är inte Toshiba ensamma om i den här prisklassen.

Toshiba var länge en av marknadsledarna på billiga LCD-apparater och var kända för att ge en bra bild för förnuftiga priser. De senaste åren har de förmodligen känt av pressen från koreanska LG och Samsung, men med modeller som 50L7363 tar de ännu en gång sikte på den stenhårda budgetklassen. Och 50L7363 är väl rustad för uppgiften, den är en välutrustad TV med bra anslutningar och stöder direkta programkort (CAM) för marknätet, kabel och parabol. Designen är enkel, funktionell och långtifrån prålig, men rent bildmässigt har TV:n mycket att bjuda på.

Användning och finesser
Vi börjar med det tråkiga: det tar längre tid att komma igång med 50L7363 än de andra testdeltagarna. Installationen är mer omständlig och vi var tvungna att försöka flera gånger innan vi fick igång anslutningen till det trådlösa nätverket. Användningen hämmas också av en liten fördröjning från det att man trycker på fjärrkontrollen tills TV:n reagerar.

När det gäller smartfunktioner har Toshiba glädjande nog tagit med den populära Netflix-appen, som väl i det närmaste är ett krav för att få kalla TV:n för ”Smart”. YouTube finns naturligtvis också på plats. 50L7363 stöder Intel Wi-Di (Wireless Display) som innebär att du kan titta på innehåll från datorn direkt på TV:n. En praktisk funktion för att visa videosnuttar, bilder och presentationer, men den passar mindre bra till spel eftersom det blir en viss fördröjning av bildsignalen.

Bildkvalitet
Vi var nyfikna på var Toshiba skulle hamna i startfältet och blev positivt överraskade. 50L7363 har faktiskt en väldigt hög bildkvalitet direkt ur kartongen. Kontrasten är utmärkt och svärtan är bättre än hos många av konkurrenterna – och kommer faktiskt mycket nära Sony-modellen. Det finns mindre tendenser till ljusläckage från bakbelysningen (ljusa fläckar mot svart bakgrund) på Toshibas skärm än på Samsungs och Panasonics. Skärpan är bra och 50L7363 lyckas hålla skärpan i schack även när bilden är i rörelse.

50L7363 utmärker sig också med en fin synvinkel. Naturligtvis inte riktigt på plasma- eller OLED-nivå, men bilden bevarar kvaliteten även om man inte sitter rakt framför skärmen. Här går det utmärkt att sitta en bit bredvid mitten utan att färgerna mattas. 50L7363 har dessutom fina bildinställningar från fabriken, Hollywood Day/Night känns mest neutrala. Det finns också ett ”Hollywood Pro”-läge där man kan fintrimma avancerade bildparametrar, men TV:n klarar sig alltså bra från start, utan omedelbara behov för kalibrering.

Ljudkvalitet
Toshiba har ett rent och klart ljud med bra talförståelse, och det går att vrida upp volymen ganska så mycket innan det låter för obekvämt. Men det saknas fundament i basregistret, med resultatet att musik och ljudeffekter låter tamt. Sammantaget har TV:n ett helt godkänt ljud, fast inte så bra att det eliminerar behovet av en separat ljudanläggning.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Slutsats
50L7363 har ett aningen anonymt utseende, fast bara tills man sätter på den. Bildkvaliteten är nämligen oerhört fin och det är inte mycket i bilden som avslöjar att vi har att göra med en TV i budgetklassen. Användarvänlighet och finesser är inte riktigt i klass med de bästa, men Toshiba har en bra allround-TV och ett bra köp.

Bästa pris på Toshiba 50L7363
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • 50-tums 3D-LED-LCD, 1920 x 1080
  • DVB-C/DVB-T2/DVB-S2
  • 4 HDMI, 2 USB
  • Aktiv 3D
  • Wifi och Smart TV
  • 200 Hz AMR
  • Pris: 10 000 kr
Pris: 10000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.