annons
annons

Panasonic TX-P50ST60

Svanesång för plasma

Efter många år med suverän bildkvalitet är allt snart över för Panasonics plasmaskärmar. Men budgetmodellen P50ST60 är fortfarande ett väldigt bra köp!

TX-P50ST60 har en bildkvalitet av mycket hög klass. Särskilt kontrasten och svärtan är imponerande och gör att TV:n fungerar suveränt till film och TV-serier i mörka miljöer. En av de allra bästa TV-apparaterna i sin prisklass och ett solklart exempel på plasmateknikens fördelar.
För de här pengarna är det svårt att hitta några brister, men ljusstyrkan är inte lika bra som i LED-skärmarna så man måste ha ett par förhållningsregler i ljusa omgivningar.

Panasonics plasmaskärmar har alltid varit ett solklart alternativ för filmälskare som uppskattar optimal bildkvalitet. Men nu är de snart ett avslutat kapitel: Panasonic meddelade i november förra året att de ska fasa ut tekniken för gott. När du läser detta ska produktionen enligt planerna ha upphört. Men försäljningen pågår så länge lagret räcker, så det finns fortfarande en möjlighet att skaffa sig en plasma-TV på ”lagerrensning” …

TX-P50ST60 som vi testar här finns även i 55 och 65 tum, och är Panasonics billigaste plasmaserie som är utrustad med 3D – förmodligen den serie som ger mest för pengarna. Utseendet är lite mer ”massivt” än LED-rivalerna och skärmen väger dessutom ett par kilo extra. Den förhållandevis tjocka ramen runt skärmen gör att P50ST60 har en något mer dominerande framtoning än exempelvis Sonys supersmala 50-tummare.

Användning och finesser
Panasonics menysystem är uppbyggt runt huvudmenyn Home Screen. Den möter du varje gång du sätter på TV:n och har länkar till olika kategorier som TV, videoinspelningar och appar. Du kan välja själv vilka länkar du vill ha på startskärmen. Viera Smart-portalen erbjuder många appar men det är Netflix och YouTube som är mest intressanta till vardags. Där finns också Facebook och en egen webbläsare, men de arbetar lite för långsamt för att vara en reell konkurrent till en laptop eller surfplatta. Då är det bättre att använda surfplattan även som fjärrkontroll.

Bildkvalitet
Rent traditionellt har plasmaskärmar alltid haft sina styrkor och svagheter. Eftersom plasmapanelen kan tända och släcka varje pixel individuellt kan den ha en mycket bra kontrast och svärta jämfört med LCD-tekniken. TX-P50ST60 har inte lika bländande ljusstyrka som testets LED-skärmar, men levererar ändå tillräckligt med ljus även för fullt upplysta rum.

När vi dämpar belysningen och sätter på film är Panasonic-skärmen definitivt i sitt esse. Ingen av LED-skärmarna, inte ens Sony W685, kan mäta sig med den fenomenala svärtan. Mörka scener är verkligen becksvarta, samtidigt som detaljer och gråtoner i mörka områden kommer fram bättre. Sådana egenskaper är svåra att matcha för vanliga LED-skärmar, man måste gå upp till dyra bakbelysnings-LED- och OLED-skärmar för att överträffa dem.

TX-P50ST60 har dessutom en nyanserad och naturlig färgåtergivning, fast här är inte skillnaden mot LCD-skärmarna lika stor. LCD-konkurrenten från Sony lyckas nämligen leverera färger som kommer väldigt nära vad Panasonic-plasman åstadkommer. Men när det gäller film i dämpad belysning är det ingen tvekan om att Panasonic är bäst.

Ljudkvalitet
Ljudet från TX-P50ST60 är tyvärr ganska så tamt. Det finns ingen riktig sprutt i de inbyggda högtalarna som låter tämligen tunt och instängt. Här får man helt klart använda sig av en separat anläggning eller ljudlimpa om man vill göra den fina bilden rättvisa.

Slutsats
Panasonic TX-P50ST60 har en mycket god bildkvalitet till ett förnuftigt pris. Om underhållningen mestedels utgörs av film och TV-serier är detta en TV som fortfarande är lätt att rekommendera. Den här modellen (plus andra Panasonic-plasmaskärmar) blir förmodligen svår att få tag i framöver, så det gäller att slå till innan det är för sent!

Bästa pris på Panasonic TX-P50ST60
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 50-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
  • DVB-C/DVB-T2
  • 3 HDMI, 2 USB
  • Wifi och Smart TV
  • Aktiv 3D (1 par glasögon ingår)
  • 2500 Hz Focused Field Drive
  • Pris: 9 000 kr

 

Pris: 9000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-