annonse
annonse
annonse

Panasonic TX-P50ST60

Svanesång för plasma

Efter många år med suverän bildkvalitet är allt snart över för Panasonics plasmaskärmar. Men budgetmodellen P50ST60 är fortfarande ett väldigt bra köp!

TX-P50ST60 har en bildkvalitet av mycket hög klass. Särskilt kontrasten och svärtan är imponerande och gör att TV:n fungerar suveränt till film och TV-serier i mörka miljöer. En av de allra bästa TV-apparaterna i sin prisklass och ett solklart exempel på plasmateknikens fördelar.
För de här pengarna är det svårt att hitta några brister, men ljusstyrkan är inte lika bra som i LED-skärmarna så man måste ha ett par förhållningsregler i ljusa omgivningar.

Panasonics plasmaskärmar har alltid varit ett solklart alternativ för filmälskare som uppskattar optimal bildkvalitet. Men nu är de snart ett avslutat kapitel: Panasonic meddelade i november förra året att de ska fasa ut tekniken för gott. När du läser detta ska produktionen enligt planerna ha upphört. Men försäljningen pågår så länge lagret räcker, så det finns fortfarande en möjlighet att skaffa sig en plasma-TV på ”lagerrensning” …

TX-P50ST60 som vi testar här finns även i 55 och 65 tum, och är Panasonics billigaste plasmaserie som är utrustad med 3D – förmodligen den serie som ger mest för pengarna. Utseendet är lite mer ”massivt” än LED-rivalerna och skärmen väger dessutom ett par kilo extra. Den förhållandevis tjocka ramen runt skärmen gör att P50ST60 har en något mer dominerande framtoning än exempelvis Sonys supersmala 50-tummare.

Användning och finesser
Panasonics menysystem är uppbyggt runt huvudmenyn Home Screen. Den möter du varje gång du sätter på TV:n och har länkar till olika kategorier som TV, videoinspelningar och appar. Du kan välja själv vilka länkar du vill ha på startskärmen. Viera Smart-portalen erbjuder många appar men det är Netflix och YouTube som är mest intressanta till vardags. Där finns också Facebook och en egen webbläsare, men de arbetar lite för långsamt för att vara en reell konkurrent till en laptop eller surfplatta. Då är det bättre att använda surfplattan även som fjärrkontroll.

Bildkvalitet
Rent traditionellt har plasmaskärmar alltid haft sina styrkor och svagheter. Eftersom plasmapanelen kan tända och släcka varje pixel individuellt kan den ha en mycket bra kontrast och svärta jämfört med LCD-tekniken. TX-P50ST60 har inte lika bländande ljusstyrka som testets LED-skärmar, men levererar ändå tillräckligt med ljus även för fullt upplysta rum.

När vi dämpar belysningen och sätter på film är Panasonic-skärmen definitivt i sitt esse. Ingen av LED-skärmarna, inte ens Sony W685, kan mäta sig med den fenomenala svärtan. Mörka scener är verkligen becksvarta, samtidigt som detaljer och gråtoner i mörka områden kommer fram bättre. Sådana egenskaper är svåra att matcha för vanliga LED-skärmar, man måste gå upp till dyra bakbelysnings-LED- och OLED-skärmar för att överträffa dem.

TX-P50ST60 har dessutom en nyanserad och naturlig färgåtergivning, fast här är inte skillnaden mot LCD-skärmarna lika stor. LCD-konkurrenten från Sony lyckas nämligen leverera färger som kommer väldigt nära vad Panasonic-plasman åstadkommer. Men när det gäller film i dämpad belysning är det ingen tvekan om att Panasonic är bäst.

Ljudkvalitet
Ljudet från TX-P50ST60 är tyvärr ganska så tamt. Det finns ingen riktig sprutt i de inbyggda högtalarna som låter tämligen tunt och instängt. Här får man helt klart använda sig av en separat anläggning eller ljudlimpa om man vill göra den fina bilden rättvisa.

Slutsats
Panasonic TX-P50ST60 har en mycket god bildkvalitet till ett förnuftigt pris. Om underhållningen mestedels utgörs av film och TV-serier är detta en TV som fortfarande är lätt att rekommendera. Den här modellen (plus andra Panasonic-plasmaskärmar) blir förmodligen svår att få tag i framöver, så det gäller att slå till innan det är för sent!

Bästa pris på Panasonic TX-P50ST60
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 50-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
  • DVB-C/DVB-T2
  • 3 HDMI, 2 USB
  • Wifi och Smart TV
  • Aktiv 3D (1 par glasögon ingår)
  • 2500 Hz Focused Field Drive
  • Pris: 9 000 kr

 

Pris: 9000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.