annons
annons

Panasonic TX-L50ET60

Fina färger

Tack vare fina färger och läcker design är TX-L50ET60 ett bra alternativ till Panasonics plasmamodeller.

Panasonic TX-L50ET60 är en mycket välgjord LED-TV med utmärkt bildkvalitet, bra användning och de viktigaste smartfinesserna på plats. I synnerhet färgåtergivningen imponerar, med precisa och naturtrogna toner.
Panasonics plasma-TV har en klassledande svärta men den här LED-modellen är bara medelmåttig. Det betyder att den inte är helt optimal för TV-tittning i ”biomörker”.

Hos Panasonic har plasmatekniken stått högst i kurs tills nu, men framöver kommer de att satsa hårdare på LCD med LED-belysning. 2013-modellerna fick en rejäl ansiktslyftning på både in- och utsidan. TX-L50ET60 har en ram och sockel av borstad metall, med en rand av genomskinligt plexiglas längst ned. Byggkvaliteten är solid och förtroendeingivande, med metallchassi och kraftiga väggfästen i stället för plast.

Användning och finesser
Utrustningsmässigt har L50ET60 mycket gemensamt med plasmakusinen P50ST60. Fjärrkontrollen, kontakterna och menysystemet är nästan helt likadant. Den nya Home Screen-menyn kan även här skräddarsys med det innehåll man vill se. Till exempel kan man lägga en genväg till Netflix-appen direkt på startskärmen. L50ET60 stöder Skype också, men precis som i P50ST60 är själva videokameran extrautrustning. Panasonics Viera-smartportal har tjänster som Netflix, Viaplay, SF Anytime, Skype, YouTube, Facebook, Twitter och Eurosport Player. Om man vill kan man lägga undan fjärrkontrollen och i stället använda surfplattan för all styrning, navigering och inmatning av sökord med hjälp av Panasonic Remote-appen.

Bildkvalitet
L50ET60 har en så kallad IPS-panel (In-Plane Switching) som har en bredare synvinkel än vanliga LCD-skärmar. Det märks på att man kan sitta längre ut mot sidan utan att färgerna blir urlakade och bleka – ungefär lika bra synvinkel som en tvättäkta plasmaskärm.

Färgerna tillhör definitivt testets bästa. L50ET60 har precis som sin plasmasläkting en väldigt rik och balanserad färgåtergivning och vi tror att många traditionella plasmaälskare kommer att föredra Panasonics version av LCD före konkurrenternas: färgerna är ytterst neutrala, utan påfallande färgstick när vi ställer in skärmen i ”äkta bioläge”.

Däremot är det lite si och så med svärtan. På det området är det långt till plasmaskärmarnas prestanda och L50ET60 kan inte heller mäta sig riktigt med svärtan från Sony 50W685. Det innebär att detta inte är den mest givna filmskärmen, men en fin allround-TV för TV-serier, sport och underhållningsprogram.

Ljudkvalitet
Ljudet är halva upplevelsen, sägs det. Dessvärre har Panasonic inte lagt lika mycket krut på ljudet som på bilden och användarvänligheten. Röster låter tunna genom L50ET60 och den kan inte heller spela så våldsamt högt. Bristen på bas gör att ljudeffekter och musik inte framträder särskilt väl. Här är det med andra ord nödvändigt med en ljudlimpa eller något liknande för att få en fullgod filmkänsla.

Slutsats
Panasonic TX-L50ET60 har en hel del bra att bjuda på: snyggt utseende, användarvänlig skötsel och flera smarta finesser. Bildkvaliteten är också mycket fin, det är bara lite brist på riktigt bra svärta som hindrar oss från att plocka fram sexpoängaren. Ljudet är det värre med, men Panasonic är inte de enda i testet som låter tunt. Sammanfattningsvis är detta en bra TV som passar till det mesta, men ”bra nog” räcker inte till en topplacering den här gången.

Bästa pris på Panasonic TX-L50ET60
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 50-tums 3D-LED-LCD, 1920 x 1080
  • DVB-C/DVB-T2
  • 3 HDMI, 2 USB
  • Wifi och Smart TV
  • 600 Hz Backlight Scanning
  • Pris: 12 000 kr
Pris: 12000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-