test: Philips 65PUS7600

Februari 2016Philips 65PUS7600

Ambitiös bildmaskin

Här har Philips lyckats med en prisvärd storskärm med läcker design och superstark bildkvalitet.

Plus
Grym skärpa, överraskande bra kontrast och ljusfördelning plus färgsprakande Ambilight-omgivningsbelysning skapar en imponerande bild.
Minus
Urvalet av appar hade kunnat vara bättre och vi saknar fler inställningar i bildmenyn.

I åratal har Philips betraktats som en av de främsta TV-tillverkarna. Deras toppmodeller i 9000-serien har tillhört tätskiktet när det handlar om bildkvalitet och har ett par unika finesser, till exempel äkta LED-bakbelysning (local dimming) och avancerad Ambilight-omgivningsbelysning som lyser upp väggen bakom TV:n med matchande ljuseffekter.

Philips lanserade sina smarta TV-apparater med Android-baserat operativsystem redan 2014, ett helt år före andra märken – till och med innan Google själva var riktigt färdiga med sin nya TV-plattform! Just det senare orsakade en del utmaningar och förseningar som även fick konsekvenser för 2015 års modeller. Bland annat släpptes det ingen 9000-serie för det modellåret. Philips har däremot lanserat en intressant 7000-modell, en av deras populära mellanklasserier med förnuftiga priser. I själva verket är den testade TV:n en av toppmodellerna i den här perioden!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Smal design

65PUS7600 har en smal och läcker konstruktion. Själva chassiet är oerhört tunt! Bara 17 millimeter på det tunnaste stället och lite tjockare in mot mitten där elektroniken och högtalarna är monterade. Sockeln består av två spegelblanka, V-formade fötter i varje ände. Detta är värt att tänka på, eftersom det betyder att TV-bänken måste vara lika bred som TV:n. Annars går det att köpa till en mittmonterad fot (PTS840). VESA-kompatibla gängor för väggmontering finns också på plats.

 

Användning och finesser

Philips 65PUS7600 är välutrustad. Dubbla CI-kortingångar, fyra HDMI-ingångar och tre USB-portar ger bra anslutningsmöjligheter. TV:n har också fått en ny fjärrkontroll som ligger fint i handen. På baksidan finns Philips numera så välkända QWERTY-tangentbord som underlättar att knappa in lösenord, sökord och annat. På ovansidan har fjärren både navigeringsknappar och styrplatta, plus en särskild Netflix-knapp som tar oss direkt till strömningstjänsten.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Årets TV-apparater från Philips är fullvärdiga Android-maskiner som har det senaste operativsystemet från Google. Philips har dessutom arbetat mycket med att integrera sina egna menyer och funktioner i gränssnittet. Det verkar vara relativt lyckat och startmenyn är inte lika Google-dominerad som vi hade förväntat oss efter att ha sett motsvarande lösning från Sony. Philips har också lagt in flera genvägar så att man snabbare kommer dit man vill i menysystemet.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)
Philips fjärrkontroll har en Netflix-knapp och ett tangentbord på baksidan. (Foto: Tillverkare)
Philips fjärrkontroll har en Netflix-knapp och ett tangentbord på baksidan. (Foto: Tillverkare)

 

Android-appar

Android-menyerna laddas fort och TV:n känns snabb och smidig att använda. 65PUS7600 ligger faktiskt hack i häl på de snabbaste TV-apparaterna vi har testat (Samsungs 9-serie med Tizen-operativsystem och LG:s OLED-TV med WebOS). Mätningen vi använder oss av för att testa input lag (Leo Bodnar) gav lite instabila resultat, men vi noterade att fördröjningen är en smula längre än andra modeller vi har testat på sistone. Det är dock främst något som spelfantaster behöver tänka på.

App-urvalet är bara sådär. Philips eget ”App Gallery” var inte tillgängligt under testperioden, men i Googles egen Play-butik dyker det upp allt fler appar. Alla är inte lika intressanta, och ännu så länge är det sparsamt med lokala, svenska och nordiskt förankrade tjänster.

Netflix-appen stöder HEVC (High Efficiency Video Codec). Den är tämligen viktig eftersom den är en av få källor till äkta 4K-material. Däremot saknar vi den senaste versionen av YouTube med VP9-kodek, som är nödvändig för att visa YouTube med 4K-upplösning. Dessutom arbetas det med en app för ”seriemästarna” HBO, men exakt när den kommer är osäkert och den får sannolikt vanlig Full-HD-kvalitet.

 

Bildkvalitet

Bildpanelen i 65PUS7600 har traditionell LCD-teknik kombinerad med direkt LED-bakbelysning. Detta får inte förväxlas med äkta LED-bakbelysning och local dimming som finns i de renodlade toppmodellerna, men det är ett steg upp från vanlig kant-LED.

LCD är den mest utbredda paneltekniken på marknaden och har sina inneboende styrkor och svagheter. LCD är beroende av en ljuskälla på baksidan, som alltid måste vara påslagen för att visa en bild. Detta ger rikligt med ljusstyrka men begränsar också den maximala kontrasten mellan mörka och ljusa områden i bilden, och minskar förmågan att visa äkta svart jämfört med OLED och plasma.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Philips 65PUS7600 måste ändå sägas ha exemplariska prestanda med tanke på detta. Under testperioden stod Philips-skärmen sida vid sida med vår OLED-referensskärm från LG och den klarade sig förvånansvärt bra! Med undantag av den tidigare nämnda svärtan och en smalare betraktningsvinkel tillhör bilden helt klart toppklassen. I film-läget har 65PUS7600 en relativt neutral och nyanserad färgpalett, inte i referensklass men överlag bra. Kontrasten är också mycket bra tack vare en dunderstark ljusstyrka och förvånansvärt jämn ljusfördelning över hela skärmen. Philips har uppenbarligen byggt TV:n på en bra bildpanel, utan synlig ”clouding”.

På ett område tycks Philips faktiskt överträffa OLED-skärmen från LG: skärpan är nämligen helt grym! Philips lyckas gräva fram otroliga mängder detaljer även ur vanliga HD-inspelningar. En del av orsaken till detta är visserligen bildbehandlingen som förbättrar konturer (så kallad Edge Enhancement) och lägger till lite fler detaljer än vad som egentligen finns från början. Vilket ur en puritansk synvinkel är aja-baja. I praktiken fungerar det dock utmärkt och ger en bild med riktig wow-faktor. Gräs, grus och andra detaljer är kristallklara, medan LG nästan verkar vara ur fokus som jämförelse. Vilket man föredrar beror på den personliga smaken, men det är uppenbart att Philips har lyckats oerhört bra med bildbehandlingen.

 

Kalibrering

När det gäller bildinställningar och kalibrering har Philips däremot lite kvar att göra. 65PUS7600 har inte full CMS-styrning (Color Management System) och ger därför ingen möjlighet att justera primärfärgerna var och en för sig, som en del av konkurrenterna gör. Philips-skärmen har ganska dugliga fabriksinställningar och med utgångspunkt i filmläget går det att få en ganska så korrekt färgbalans. Men om målet är att få fram det allra sista och uppnå nära 100 % korrekt färgåtergivning så rekommenderar vi hellre att titta på modeller från Panasonic (CX700, CX800) som är bättre lämpade för avancerade användare.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Färgrik Ambilight

Omgivningsljuset Ambilight har en viktig stödroll i denna modell: Philips har utrustat 65PUS7600 med den senaste versionen tresidig Ambilight, som har fått bättre ljusstyrka och märkbart större färgdjup. Omgivningsbelysningen stämmer mycket bättre överens med färgerna på skärmen och växlar dessutom snabbare i takt med handlingen. Det finns också en särskild Ambilight-meny där man kan justera verkningsgraden eller stänga av ljuset helt och hållet. Vi tycker att ljuset är stämningsfullt och passar många typer av videomaterial och att det ofta bidrar till en bättre upplevelse. Bakgrundsljuset har nu blivit så bra att till och med ”Ambilight-skeptikerna” bör ta en titt på 65PUS7600.

 

Ljudkvalitet

Philips-skärmen är som nämnts lite tjockare längst in och formen har gett extra plats för högtalare på baksidan. Ljudet är bättre än förväntat, med fin klarhet och riklig fyllighet i röster. Det går utmärkt att spela ganska så högt utan det låter ansträngt eller förvrängt.

 

Slutsats

Efter ett par lite knackiga modeller tycker att vi Philips har lyckats bra med 65PUS7600. Detta är en TV med knivskarp och kontrastrik bild. Rent allmänt vilar det en viss imponatorfaktor över bildåtergivningen, med lite överdriven skärpa och färgmättnad, plus begränsade möjligheter att få till en 100 procent korrekt bild. Lägg därtill färgsprakande Ambilight så får du en lite ”larger than life”-bild som somliga kommer att tycka är i mesta laget, men som andra tycker är mitt i prick. 65PUS7600 är en Android-baserad smart-TV och vi måste förlita oss på att Google kommer att fortsätta förbättra den här plattformen i samarbete med TV-tillverkarna. Sammanfattningsvis tycker vi att 65PUS7600 är en väldigt tjusig TV!

Bästa pris på Philips 65PUS7600
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 65-tums 4K-LED, 3840 x 2160
  • 4 HDMI, 3 USB
  • Ambilight
  • Netflix 4K
Pris: 23000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.