annonse
annonse
annonse

test: Philips 55PDL8908S

Kristallklar glas-TV

Sugen på en TV utöver det vanliga? Philips nya glas-TV är den mest innovativa vi har sett på länge, och dessutom har den en riktigt grym bild …

Läckert utseende och utförande Korrekt och neutral bild
Spegelblank skärm Saknar en del smarta appar Ljudet kunde ha varit mer dynamiskt
annonse

Ordet ”design-TV” har blivit ett alltmer utslitet begrepp eftersom alla TV-apparater numera är minimalistiska och platta som pannkakor. Designteamen har ingen lätt uppgift när det finns så lite plats för kreativ formgivning och då är det inte lätt att skilja sig från mängden! Med industridesignern Frank Rettenbacher i spetsen har Philips ändå lyckats tänka utanför ramarna och resultatet är en helt unik TV.

DesignLine
Ambitionen har varit att bygga en tidlös TV som kan fungera i en rad olika interiörer och omgivningar. Philips konststycke är att de lyckats limma fast hela TV:n på baksidan av en 6 millimeter tjock skiva av härdat glas, som samtidigt utgör sockeln. DesignLine finns i skärmstorlekarna 47 och 55 tum och är tänkt att stå på golvet snett lutad mot väggen, ungefär som man ställer stora speglar och tavlor. Den blanka glasskivan blir gradvis allt mer genomskinlig ju närmare golvet den kommer, så att TV:n går i ett med omgivningen och ger ett intryck av en svävande bild.

Anslutningar
Alla inkopplingar görs på baksidan, och det blir snabbt uppenbart att dolda kablar är en stor fördel – annars förstör sladdhärvan helhetsintrycket. Ström- och signalkablar bör alltså dras genom väggen bakom, eller läggas längs väggen bakom TV:n i kabelstrumpan som ingår och som fästs med kardborrband. Med hjälp av väggfästet kan TV:n hängas lodrätt på väggen, eller placeras med upp till 10 graders vinkel ut från väggen. DesignLine-skärmen är däremot inte gjord för att stå fritt ute på golvet.

Användning och finesser 
Designen må vara säregen men rent tekniskt använder sig TV:n av välbeprövad Philips-teknik rakt igenom. 8908-modellen har mycket gemensamt med Philips vanliga 8008-serie.

Det finns flera appar att välja mellan, inklusive Netflix och YouTube, och fler intressanta är på gång. Det innebär också att TV:n har en rad smarta finesser, till exempel kan den kommunicera med bärbara enheter. iPad-appen MyRemote styr TV:ns funktioner och det går att dela bilder och annat material mellan enheterna. 8908 har också det trådlösa Miracast-gränssnittet som gör det möjligt att strömma innehållet på TV-skärmen direkt till Android-baserade smartmobiler och surfplattor, samt till andra TV-skärmar i hemmet.

8908 har den vid det här laget välbekanta dubbelsidiga fjärrkontrollen från Philips. Den har ett tangentbord på baksidan som förenklar inknappningen av sökord, lösenord och annat. Tyvärr har inte Philips varit så duktiga på att använda tangentbordet i alla tillfällen, i en del menyer måste man fortfarande använda piltangenterna.

Philips55PDL8908S_01

Årets modeller har dessutom fått pekkontroll som förenklar navigering i menyer och på webbsidor, men den känns inte lika exakt och effektiv som LG:s snarlika Magic Remote. Philips har försökt förenkla sitt menysystem med fler snabbmenyer för inställningar, men vi tycker fortfarande att strukturen är onödigt komplicerad jämfört med bland annat Samsung och Panasonic som har enklare och mer förutsägbara menyer.

Bildkvalitet
Philips har gjort mycket för att bildkvaliteten ska matcha det läckra utseendet. 8908 har en påkostad LCD-panel med kant-LED-belysning samt samma bildmotor som förra årets 9000-serie. Och vi kan inte tycka annat än att Philips träffat mitt i prick: 55PDL8908 ger en väldigt snygg bild för pengarna.

Det första som utmärker sig är den rikt nyanserade och fylliga färgåtergivningen som får alla TV-program att sjuda av liv, utan att det kladdar till sig med övermättade färger. Standard-bildläget fungerar fint för allround-tittande men om du vill ha en helt neutral bild väljer du Film-läget. Det är oerhört korrekt inställt från fabrik, utan vare sig solbrända hudtoner eller plastgrönt gräs.

Bildbehandlingen tycks arbeta effektivt, den ger en väldigt skarp bild utan att introducera mer brus. Det är en egenskap vi känner igen från förra årets 9000-serie men som nu tycks ha blivit ännu bättre. Både när man tittar på blu-ray och vanlig standardupplöst TV är bilden skarp, klar och brusfri. Fullt i klass med Samsungs 8-serie som vann årets första stortest.

Skärmen blir aldrig fullständigt kolsvart, och det kommer alltid att finnas lite ströljus från LED-bakbelysningen som skymtas i form av små ljusfläckar runtom på panelen när skärmen är mörk.

Philips55PDL8908S_03

Kontrasten är däremot lysande, med god hjälp av ljusstyrkan från LED-kantbelysningen som ger en superstark bild även i upplysta rum. När vi ändå är inne på det området måste vi däremot utfärda en stor varning: den blanka glasskivan orsakar tydliga reflektioner och om rummets belysning är stark så kommer man att uppleva en märkbar spegeleffekt. Det är raka motsatsen till Philips egna highend-modeller i 9000-serien, som har det supermatta ”Moth Eye”-skärmfiltret. Även om det blanka glaset förmodligen är ett medvetet val på en design-TV som denna tycker vi att Philips borde ha övervägt en mattare ytbehandling.

På grund av spegelglaset trivs Philips-TV:n bäst under lite mer kontrollerade ljusförhållanden. Här drar den nytta av en tresidig Ambilight-belysning som överför färgerna från skärmen till väggen bakom och skapar en mer behaglig ljusfördelning.

Philips55PDL8908S_02

Ambilight är fortfarande något som Philips är ensamma om och meningarna är nog lite delade om den, men omgivningsljuset bidrar definitivt till en större färg- och kontrastverkan, samtidigt som det gör bilden mer behaglig att titta på längre stunder. En nyhet för i år är att man kan överföra Ambilight-ljuset från TV:n till Philips speciella Hue-lampor som förstärker effekten av Ambilight-ljuset i rummet. Funktionen är inte färdig ännu men vi har fått en demonstration och måste medge att det är en kul effekt, även om ljuset inte är hundraprocentigt synkroniserat med handlingen på skärmen.

Ljudkvalitet
Eftersom hela framsidan är av glas säger det sig självt att högtalarna måste sitta på baksidan. Philips har satsat på ett par väldimensionerade högtalare som sprider ljudet ut på varje sida i hopp om att skapa ett slags stereoeffekt. Det bidrar till en bred ljudbild och en fin röståtergivning. Man behöver däremot inte vrida upp volymen särskilt högt för att skådespelarna ska låta en smula ansträngda. Eftersom högtalarna studsar ljudet mot bakväggen kommer också väggmaterialet att påverka ljudkvaliteten. Detta går dock lyckligtvis att kompensera för i ljudinställningarna.

Slutsats
Philips skiljer sig från mängden genom att ha en design-TV som faktiskt har en riktigt vacker bildkvalitet. 55PDL8908S är lika snygg när den är avstängd som när den är påslagen. Den kräver dock vissa förhållningsregler: det spegelblanka glaset skapar en del problem om man vill titta på TV i ett soligt vardagsrum. Bortsett från detta har DesignLine-TV:n en gnistrande bra bild och ett klart godkänt ljud. Philips har inte störst urval av appar och smarta funktioner, men det uppvägs av desto bättre anslutningar samt en funktion som gör att man kan dela material med bärbara enheter. Sist men inte minst har 8908 ett förnuftigt pris för att vara en ”design-TV”.

Bästa pris på Philips 55PDL8908S
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums 3D-LED, 1920 x 1080
  • DVB-T2/C/S2
  • 4 HDMI, 3 USB
  • 1400 Hz Perfect Motion Rate
  • Aktiva 3D-glasögon
  • Pris: 23 000 kr
Pris: 23000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.