Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Panasonic TX-65FZ800E

OLED av referensklass

Panasonic FZ800 serverar en bildkvalitet som är bland det grymmaste vi har sett, helt utan konstgjorda tillsatser. Här är det dukat för extraordinära upplevelser!

Skrivet av / 2018-06-26 - 11:08
Panasonic TX-65FZ800E
Audun Hage

Panasonic är långtifrån den största TV-tillverkaren på planeten, men har ett gott rykte när det gäller bildkvalitet. Efter åratal med plasma, LCD och nu OLED har vi lärt oss att vi kan förvänta oss topprestanda av japanerna. Förra årets OLED-modell TX-65EZ950 hade en bild som var bland de bästa vi har sett med blotta ögat – eller mätt med mätinstrument för den delen! En tvättäkta highend-TV, som tyvärr hölls tillbaka en smula av det tämligen styva priset. Årets nya OLED-modeller (FZ800 och FZ950) har som vanligt fokus på bildkvaliteten. På samma gång verkar det som om Panasonic har tänkt på det här med priset: instegsmodellen TX-65FZ800 har en betydligt trivsammare prislapp än föregångarna och kan därför konkurrera mer direkt med LG och Sony.

Design

Rent utseendemässigt är Panasonic-skärmen är en ganska så enkel historia: den relativt tunna OLED-skärmen har ett kolsvart utförande på sockel och inramning, helt fri från glansiga detaljer. Panasonic har dock sett till att kablar kan dras dolda bakom luckor och ner genom foten. FZ800 är inte lika smal och polerad som rivalerna från Sony och LG, men känns däremot välbyggd: både TV-skalet och sockeln känns tyngre och mer solida.

Användning och finesser

Panasonic är kända för att vara ganska så konservativa när det gäller styrning, menysystem och smart-innehåll. Detta syns extra tydligt på fjärrkontrollen som är av den traditionella typen: stor med en hel massa knappar. Den ser onekligen lite gammalmodig ut, men är enkel att använda – och du slipper gå omvägar eftersom det finns en knapp för det mesta.

Medan konkurrenter som Sony och Philips har gått över Android TV för länge sedan, håller Panasonic fortfarande fast vid sitt eget användargränssnitt, My Home Screen. Detta är ett enklare menysystem med begränsat antal appar och funktioner, men det fungerar väldigt bra. Snabbt, enkelt att använda och du slipper allt ”brus” som följer med Googles heltäckande huvudmeny. Detta gör TV:n väl lämpad att användas som en ren monitor, till exempel i kombination med en mediaspelare som Apple TV 4K.

Hastigheten går det inte att klaga på, TV:n startar, stänger av och zappar mellan kanaler lika fort som konkurrenterna. Anslutningarna är också bra, med kortingång för både parabol, kabel och marknät. Det går också att strömma TV-innehåll till en annan TV i huset via internet (IP). Slutligen har Panasonic ett särskilt spelläge för spelfantaster, där vi uppmätte fördröjningen till bara 18 millisekunder.

Den smala sockeln innebär att Panasonic-skärmen kan stå på vilken bänk som helst.

Bildkvalitet

OLED-skärmarna utmärker sig bland annat med en bred betraktningsvinkel, bottenlös svärta och kraftig kontrast från varenda liten pixel – utan många av de problem som kännetecknar dagens LCD-skärmar. Och eftersom alla OLED-TV-apparater använder samma typ av bildpanel så krävs det rejäla doningar för att sticka ut från mängden!

Panasonic TX-65FZ800E har alla förutsättningar som krävs för att leverera hög bildkvalitet. Förutom en toppmodern OLED-panel är FZ800 utrustad med senaste versionen av märkets HCX-videoprocessor. Ingenjörerna har jobbat som besatta för att klämma ut högre prestanda och allierat sig med Panasonics Hollywood-avdelning i jakten på en mer naturtrogen och precis färgpalett. Dessutom har de fått TV:n testad och godkänd av THX.

Med så stor tillgång på stark processorkraft kan det vara frestande att boosta kontrasten lite, och kanske ge färgerna en extra piff jämfört med konkurrenterna. Panasonic har dock en annan filosofi än de flesta andra TV-tillverkare. De tar regissörens kreativa avsikter på största allvar och gör allt för att bevara den ursprungliga färgestetiken så intakt som möjligt.

Besattheten har gett resultat, för när det gäller korrekt och naturlig färgåtergivning är Panasonic TX-65FZ800 bland de allra, allra bästa vi har sett. En visuell serie som Breaking Bad ser fantastiskt bra på Panasonic-skärmen, med större djupkänsla och färgvariation än på konkurrenterna. LG och Sony ger de många ökenscenerna ett rödaktigt färgstick, men Panasonic lyckas få fram nyansskillnaderna i berg, sand och hudtoner på ett helt annat sätt.

Svärtan är att som på de flesta OLED-skärmar: helt kolsvart. Men Panasonic får även fram detaljerna i de allra mörkaste gråtonerna i stället för att dränka dem i ”black crush”. Detta är extra tydligt i en mörk film som Blade Runner (4K Blu-ray).

Ridley Scotts science fiction-klassiker från 1982 har fått en ordentlig makeover med 4K-upplösning och HDR-effekter – ren visuell njutning. På en del TV-apparater ser den nästan för välpolerad och digital ut. Panasonic-skärmen ger oss däremot Harrison Ford och Rutger Hauer så som vi minns dem, med precision och grym dynamik, samtidigt som den bevarar filmens analoga prägel – trogen mot originalet.

(Foto: Tillverkare)

Bättre HDR

Panasonic var nära att lägga beslag på mästarbältet i förra årets OLED-match. Bland våra få klagomål fanns brist på stöd för Dolby Vision HDR-formatet, vilket gav konkurrenterna från LG och Sony en synlig fördel i vissa fall. Dolby-formatet innehåller nämligen mer information om inspelningen – så kallade dynamiska metadata – vilket gör det möjligt att visa ännu bättre kontrast från scen till scen.

Föga överraskande är det just detta som Panasonic har velat ”fixa” i årets nya modeller. Men i stället för att betala licens till Dolby har de utvecklat ett nytt format – HDR10+ – i samarbete med Samsung och Philips. Dessutom har de jobbat aktivt med sin egen bildbehandling så att den kompenserar för avsaknaden av dynamisk information.

Det senare tycks ha gett resultat: FZ800 tål att jämföras med LG OLED65C8, trots att den drar nytta av Dolby Vision. Vi testade bland annat med Netflix-serierna Stranger Things och Iron Fist, och skillnaden från scen till scen var mycket mindre än förväntat. I vissa fall föredrog vi faktiskt Panasonics ”statiska” HDR-version före Dolby-versionen.

FZ800 är inte den tunnaste OLED-skärmen vi har sett, men känns gediget konstruerad.

Kalibrering

Panasonics highend-modeller har alltid varit populära bland entusiaster och semiprofessionella användare tack vare dess exakta färger och goda kalibreringsmöjligheter. Årets nykomling FZ800 är inget undantag. Den har förbättrad ISF-kalibrering med nya mätpunkter för 5 % och 2,5 % luminans och stöder även automatisk kalibrering via CalMAN AutoCal.

Panasonic var först med att använda Calmans autokalibrering, sedan dess har de fått sällskap av Samsung och LG som också erbjuder detta i sina highend-modeller. Fast i det här fallet måste vi konstatera att ”gammal är äldst”!

Panasonics kalibreringsprocess har blivit mycket snabbare än förra generationen, och den arbetar sömlöst med PC och mätsond för att förbättra punkt för punkt. Till och med kalibrering av HDR-signaler, som i vanliga fall kan ta en och en halv timme med manuell finjustering, är överstökad på ett par minuter.

Efter en onormalt kort kalibreringsrunda klockade Panasonics-skärmen in en delta-avvikelse på 0,98, vilket är bland det lägsta vi har uppmätt. En sådan färgprecision tyder på att Panasonic-skärmen går utmärkt att använda som professionell studiomonitor!

– Det här är kanske de mest exakta kalibreringsresultaten vi har sett – och de gjordes på ett par minuter helt av sig själv, säger Gorm.

Ljudkvalitet

Den största skillnaden mellan FZ800 och den mer påkostade FZ950 är just ljudsystemet. Medan storebroret har en egen soundbar i sockeln – uppenbarligen inspirerad av ”Dynamic Blade”-högtalaren i förra årets flaggskepp – får FZ800 klara sig med enklare, nedåtriktade högtalare. Ljudet är rent och klart, men är fortfarande inte i klass med den häftiga bilden. Röster och ljudeffekter saknar lite sprutt, särskilt i de ljusa tonerna. Jämfört med Sonys pigga högtalarlösning låter allt lite tamt.

Slutsats

Av alla TV-apparater vi har testat hittills i år är det Panasonic TX-65FZ800E som ger oss den allra mest korrekta bildkvaliteten – och du behöver inte vara ”akademiker” för att uppskatta den. TX-FZ800 har en fantastiskt tjusig färgåtergivning vilket syns tydligt med all slags TV-innehåll, plus den fina kontrasten och svärtan vi förknippar med OLED. Panasonic-skärmen kostar en slant mer än de billigaste OLED-konkurrenterna, men om du verkligen är serienörd och filmfanatiker – och vill kunna se varenda liten detalj i handlingen – så finns det ingen bättre TV i skrivande stund.

Karakter
Panasonic TX-65FZ800E

Ljud & Bild tycker

Panasonic-skärmen har en suverän färgåtergivning som verkligen får fram realismen och nyansskillnaderna i inspelningen. Färgäktheten är på samma nivå som en professionell studiomonitor! Inte de mest sofistikerade smartfinesserna. Ljudet är inte speciellt kraftfullt.

1 reaktion på ”Panasonic TX-65FZ800E”

  1. Johnny Månsson

    Tack för en mycket väl skriven och inspirerande recension. När jag har råd ska jag köpa denna TV. Ännu har jag min Panasonic 3D 50 tum från 2010 men vill gärna ha en 65 tum, även om jag har THX och bra bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen