LG 55UB850V_990

Test av LG 55UB850V

Suverän bildkvalitet

Koreanska LG vilar inte på lagrarna, deras billiga 4K-modell ger väldigt mycket för pengarna.

Plus

55UB850V levererar en knivskarp och kontrastrik bildkvalitet, kombinerat med enkel skötsel och massor av smartfinesser.

Minus

Ljudkvaliteten är bara medelmåttig och vi tycker att LG kunde ha valt ett något mattare glas framför skärmen.

Med så pass stort fokus på OLED den senaste tiden är det lätt att glömma bort att LG även har traditionella LCD-skärmar med LED-teknik. 55UB850V är en snygg TV med smal, förkromad ram. Alla anslutningar är arrangerade på höger sida, vinklade åt sidan så att TV:n kan väggmonteras på ett elegant sätt. Den böjda sockeln ser också stiligt ut. Det som sänker intrycket är att LG har en typisk spegelblank skärmyta som orsakar mycket ljusreflektioner.

Användning och finesser
55UB850V är utrustad med många av de finesser vi har sett i dyrare LG-modeller. Den har två fjärrkontroller, inklusive den användarvänliga pekfjärren Magic Remote, där man navigerar i menyerna med hjälp av en ”muspekare”. TV:n har också fått LG:s nya WebOS-operativsystem som gör skötseln till en läcker grafisk upplevelse och där olika typer av material som appar och TV-kanaler ligger lätt tillgängliga på startskärmen. Allt detta gör att LG-skärmen är behaglig att använda.

Bildkvalitet
När det gäller bildkvalitet har LG ett par äss i rockärmen. För det första har 55UB850V en mer avancerad LCD-panel av IPS-typ i kombination med så kallad Micro Dimming-ljuskontroll. I teorin ska dessa två ge en mer kontrastrik bild med bredare betraktningsvinkel, något som visar sig stämma bra i praktiken.

Kontrast och svärta är visserligen inte fullt i klass med LG:s sofistikerade OLED-teknik, men ett klart snäpp bättre än de andra testeltagarna. LG-skärmen har en speciell förmåga att få fram detaljer i mörka scener utan att de drunknar i kolsvarta bilder. Här är också märkbart mer ”smäll” i de ljusa scenerna: bilden får helt enkelt mer dynamik och liv, och dessa egenskaper är naturligtvis välkomna när vi utmanar LG-skärmen med olika typer av bildmaterial.

55UB850V stöder även Netflix i 4K-kvalitet. Här kan du se de hårdkokta skurkarna i ”Breaking Bad” med varje liten por och skäggstrå. Inte nödvändigtvis någon vacker syn, men åtminstone verklighetstroget! Inte bara det, LG-skärmen gör ett bra jobb även med att skala upp vanliga SD-inspelningar. Den gör ett märkbart bättre jobb än Samsung när det gäller brusreducering och skärpa. Rörelseutjämningen är också bra, även om den får hård konkurrens från Panasonic på det området. 55UB850V har fina färginställningar från fabrik och en rad bra förprogrammerade bildlägen.

Ljudkvalitet
LG-skärmen ger en ljudupplevelse som vi klassar en liten bit ovanför Samsungs. Ljudet är lite fylligare och speciellt röster framträder tydligare. Walter White från ”Breaking Bad” har mer pondus. Men när det är sagt så rekommenderar vi helt klart en ljudlimpa för att göra den snygga bilden full rättvisa.

Slutsats
LG 55UB850V har en rad egenskaper som gör den till en hård konkurrent bland billiga 4K-TV-apparater. Skötseln tillhör klassens bästa. Bildkvaliteten är mycket god, oavsett om man till titta på SD, HD eller Ultra-HD/4K och LG-skärmen stöder de senaste videostandarderna, inklusive Netflix 4K vilket har betydelse för tillgången på äkta 4K-material den närmaste tiden. Vill du ha en billig 4K-TV är LG:s 55UB850V ett tryggt val.


Kommentarer (3)
 1. Mina tankar kring denna TV ;
  Precis köpt denna tv för 4K intresserade mig mer och mer. Bilden är bra och ljudet går via min 5.1 förstärkare så det inbyggda kvittar för min del.
  Kör mest spel (PS4 och XboxOne) och där känner jag mig nöjd rent bildmässiggt och hur bra hanterar inputlagg med eftersläppningar. Lite fin inställning för man räkna med i alla olika bildlägen enligt mig. Det som är riktigt bra är hur smart funktionerna fungerar. Magic remote styr du snabbt och smidigt och med inbyggd smart hub så listas alla dina nätverks enheter för snabbt kunna visa/spela film,musik,bilder.
  Bra tv för ett hysat pris. Dock ingen oled men en av de bästa lcd panel jag sett enligt mig.
  Tack för en bra rescension och intressant läsning. 🙂

 2. Hur skiljer sig denna från 55UB820V/55UB830V? Vad jag har förstått så har 30V 3D annars är de två likvärdiga?

 3. Om man tolkar det som sägs i nedanstående länk så måste man sitta så nära som 1.8 meter från en 55″ TV för att ens kunna uppfatta någon förbättring med 4K:
  http://carltonbale.com/1080p-does-matter/

  Tittavståndet, eller sittavståndet, bör alltså vara neråt 1,5 meter för att det ska vara någon glädje med 4K. Så nära vill väl ingen sitta framför en så stor TV?
  Läser man i diagrammet i länken för en 100″-s TV (finns snart i många vardagsrum? 🙂 så bör man då ställa soffan närmare än 3.5 meter från TV-n