annonse
annonse
annonse

test: Philips 65PUS8601

Vettig veteran

Toppmodellen från Philips är inte färskast i startfältet men den har fortfarande mycket att bidra med på bildfronten.

Plus
Philips har en grym kontrast och övertygande svärta, med jämn ljusfördelning över hela ytan. Här får man en bild med bra tryck! Tack vare Ambilight på alla fyra sidor är TV-upplevelsen fängslande.
Minus
Trots ljusstark panel lever inte 65PUS8601 upp till kraven på ljusstyrka och kontrast som behövs för att bli officiellt godkänd som ”Ultra HD Premium”-TV.

Philips 65PUS8601 introducerades för första gången i höstas och är alltså egentligen en 2015-modell. Philips har dock beslutat att låta den finnas kvar till hösten 2016. I praktiken är detta toppmodellen från Philips den här säsongen.

Philips-skärmen är en elegant historia med minimalistisk men smakfull design. Vi snackar en helt platt skärm med relativt matt frontglas som inte orsakar störande reflexer. Skärmen har en slank inramning av mörk borstad metall.

 

Användning, appar och finesser

Precis som Sonys TV är 65PUS8601 baserad på Android-operativsystemet från Google. Starten går snabbt och smidigt, och TV:n guidar oss genom de viktigaste grundinställningarna. Anslutna enheter kan enkelt namnges som ”Blu-ray-spelare”, ”TV-mottagare” och hamnar lätt åtkomliga i en snabbmeny.

Ett irritationsmoment: fjärrkontrollen har tyvärr lätt att missförstå klickningar och rörelser, och det händer ofta att den reagerar fel på kommandon.

Urvalet av bra appar är ännu så länge lite bristfälligt i Android, men Netflix-app med 4K-upplösning finns lyckligtvis på plats. Detsamma gäller YouTube i 4K-kvalitet.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Philips välkända Ambilight-omgivningsljus finns naturligtvis på den här modellen, i det här fallet på alla fyra sidor. I praktiken kan alltså PUS8601 lysa upp hela bakväggen med färgat ljus som styrs av det som händer på skärmen. Sist men inte minst har 8601 fått extra beräkningskraft i form av en sexkärnig processor och 16 GB internminne, vilket märks tydligt på snabb laddning av material och navigering i menyerna.

 

Bildkvalitet

Vi har tidigare testat Philips-modellen i 55 tum med gott resultat, och likheterna med 65-tumsmodellen är många. Den har till exempel bra ljusuniformitet (jämn fördelning av ljus på skärmens yta), utan störande inslag av ”clouding” och skuggeffekter. Skärmen har dessutom en övertygande svärta med bra djup i mörka scener. Betraktningsvinkeln är dock relativt snäv. Man bör sätta sig mitt framför TV:n för att för att få optimal bildkvalitet.

Philips är kända för att ha en bra bildbehandling som jobbar ihärdigt med att optimera bilden. I filmsammanhang kan den kännas en aning överdriven, särskilt för oss puritaner som vill trixa så lite som möjligt med den ursprungliga signalen. Med sport och annan underhållning fungerar det däremot utmärkt med lite extra krydda i form av saftiga färger. Philips-skärmen ser verkligen imponerande ut när den visar fotboll, den får fram den gröna färgen på gräset på ett realistiskt sätt och följer spelet och panoreringarna fram och tillbaka på ett bra sätt. Skärpan på gräsplanens är utmärkt, vi har inga problem med att titta på matcher en hel kväll på den här skärmen.

Så kommer vi till det som möjligtvis är ett streck i räkningen för många film- och seriefans: i skrivande stund stöder inte Philips- skärmen HDR. Philips och TP-Vision har lovat att det ska komma en mjukvaruuppgradering under året, men ännu så länge saknas förmågan att ge extra utbyte (mer ljusstyrka och kontrast) av HDR-källor som Netflix och Ultra-HD-Blu-ray. De som vill ha en fullständigt HDR-kompatibel TV får alltså titta närmare på Sony eller Samsung.

Ända sedan bildrörets dagar har Philips haft omgivningsljuset Ambilight som sin specialitet och finess. TV:n analyserar färgerna i videosignalen och projicerar en blandning av dem på väggen bakom skärmen. Ambilight-ljuset bidrar till att öka den upplevda kontrasten i bilden.

 

Ljudkvalitet

Philips-skärmen har smala sidomonterade högtalare som fästs med hjälp av magneter. På så sätt får man en bred stereoljudbild, samtidig som högtalarna är enkla att ta loss om man ändå har en separat ljudanläggning.

Vi var inte så imponerade av ljudet i 55-tumsmodellen av PUS8601 men 65PUS8601 står sig lite bättre mot konkurrenterna än vi hade räknat med. Tack vare extra bashögtalare på baksidan har den ett mer kraftfullt och dynamiskt ljud med bättre fyllighet. Både kommentatorsröster och publikens jubel framträder tydligt och vi kan spela högt och klart utan att högtalarna klagar.

 

Slutsats

Philips 65PUS8601 har genomgående bra prestanda med både ljud och bild, men det märks att vi har med en lite äldre modell att göra på ett par områden. Främst gäller det förmågan att ta emot HDR-signaler, vilket är viktig för dig som vill njuta av det allra senaste inom TV-teknik. Om Philips rättar till den här bristen återstår att se.

 

Bästa pris på Philips 65PUS8601
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • 65-tums 4K LED-LCD TV, 3840 x 2160
  • Hex Core-prosessor, 16 GB
  • 4 HDMI (2.0), 3 USB
  • Twin TV-mottagare/CAM
  • Micro Dimming Pro
  • 4-sidig Ambilight
Pris: 30000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Audio Pro A40
Exklusivt och exceptionellt

Jubileums-högtalaren Audio Pro A40 är ett crescendo av 40 års högtalarbyggande.

test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
annonse
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.