annonse
annonse
annonse

Sony Bravia 55XD8505

Ljussvaga prestanda

Sony Bravia 55XD8505 är inte den mest potenta skärmen vi har sett i år, det gör att den hamnar lite i skuggan av konkurrenterna.

Plus
Sony-skärmen har en naturlig färgåtergivning och felfri skärpa från alla videokällor.
Minus
Enkelt utförande och separat strömförsörjning sänker helhetsintrycket. Bravia 55XD8505 saknar ljusstyrka för att orka hänga med de allra bästa HDR-skärmarna.

Sony har funnits som länge som TV-märke och släppte sin allra första modell med Ultra-HD-upplösning redan 2013. Sedan dess har de levererat många lysande TV-apparater, nu senast var det 65XD9305 som knep segern i vårt test av storskärmar till fotbolls-EM. För de som tycker att 9305-serien är lite för kostsam har Sony den betydligt mer ekonomiska XD8505-serien. Frågan är hur mycket man offrar i bildkvalitet och andra prestanda?

 

Design

Till att börja med har Bravia 55XD8505 ett betydligt enklare utförande, inte bara jämfört med XD9305 utan även med tidigare generationer av 8505-serien. Det mesta av metall är utbytt mot plast, och Sony-skärmen känns inte lika exklusiv längre. Baksidan är enkel och det går inte att dölja kablarna lika elegant som det gör hos exempelvis Samsung. Väggmontering går, även om det blockerar ett par av kontakterna. Sockeln är däremot tillräckligt smal för att passa i varje TV-möbel. En annan sak som ger minus i kanten är den massiva ”tegelstenen” som innehåller den externa nätdelen.

 

Användning och finesser

Bravia-skärmen bygger precis som tidigare Sony-modeller på Android och när man startar installationen börjar den med att man registrerar sitt Google-konto och laddar ner de senaste uppdateringarna.

Vi ska inte förneka att vi fortfarande inte är särskilt imponerade av Android som TV-operativsystem, även om det har blivit bättre än tidigare generationer. Sony-skärmen startar blixtsnabbt från standby-läge och är snabb på att växla mellan olika appar. Urvalet av applikationer är begränsat, med färre lokala tjänster än Samsung och LG.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Startskärmen innehåller massor av alternativ, menyer och genvägar, utan att det är någon sans och balans. Då är både Samsungs Tizen, LG:s WebOS och Panasonics Firefox bättre på att ge en skräddarsydd TV-upplevelse. Å andra sidan vänjer man sig fort vid Android-gränssnittets sätt att organisera saker och ting på.

 

Bildkvalitet

Sonys TV-apparater är kända för sin fina bildbehandling och det är ingen tvekan om att 55XD8505 gör mycket rätt. Färgåtergivningen är oerhört neutral och inställningen ”Film” har en snudd på optimal färgbalans. Skärmen lyckas också få vanliga HD-sändningar att se förbluffande skarpa ut.

Vi var väldigt imponerade av bilden från storebror Bravia 65XD9305, som tack vare sin speciella ”Slim Backlight Drive”-bakbelysning hade en utmärkt lokal kontrast, ljusstyrka och svärta. Bravia 55XD8505 får däremot nöja sig med vanlig LED-kantbelysning, och det märks att den ger en väsentligt lägre kontrast. Första gången vi tittade var vi faktiskt tvungna att dubbelkontrollera inställningarna eftersom Sonys skärm var betydligt mindre ljusstark än Samsungs, Panasonics och LG:s med standardinställningar.

Med UHD-filmer som The Revenant i spelaren har Sony en imponerande skarp och detaljerad bild, med fantastisk färgrikedom. Ändå är det märkbart mindre intensitet i solljuset och 55XD8505 lyckas inte få fram lika många nyanser i mörka områden som referensen. Den är inte heller fullt lika skarp i rörelser som Samsung och Panasonic.

 

Ljudkvalitet

Sony-skärmen har inget särskilt påkostat ljudsystem och ljudet får betraktas som tämligen tunt, utan nämnvärd bas och fyllighet. En soundbar är vad doktorn ordinerar i det här fallet.

 

Slutsats

Bravia 55XD8505 är ett prisvärt alternativ till Sonys dyrare modeller, men man tappar också den fenomenala ljusstyrkan som finns i toppmodeller som XD9305. Sammantaget är detta en välbalanserad TV som klarar sig bra på alla områden, men om du vill ha full glädje av nymodigheter som Ultra-HD och HDR så finns det alltså bättre, mer framtidssäkra val bland testdeltagarna.

Bästa pris på Sony Bravia 55XD8505
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • 55-tums UHD
  • High Dynamic Range (HDR)
  • CI+ integrerad dekoder
  • DVB-C/T2/S2
  • 4 HDMI (2.0)
Pris: 13000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.