annons
annons
annons

Test av Samsung 55KS7005

Oktober 2016
Samsung 55KS7005

Skiner som solen!

Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.

Ljud & Bild tycker

  • Utmärkt ljusstyrka och kontrast gör att Samsung-skärmen skiljer sig från konkurrenterna.

  • Till det här priset finns det inte mycket att klaga på. Bäst i test!

Oktober 2016
Samsung 55KS7005
annons

Samsung har länge varit en av de mest tongivande TV-tillverkarna, i synnerhet när det gäller design och smarta finesser. Årets modeller har också fått ett lyft i bilden, med nya sofistikerade LCD-paneler som utlovar både bredare färgspektrum och högre kontrast än vad som tidigare varit möjligt.

Bland årets modeller är 7-serien extra intressant. Den får visserligen klara sig med lite enklare design och mindre exklusivt utförande än 8- och 9-serierna, men erbjuder däremot många finesser till ett förnuftigt pris.

 

Design

Samsungs 7-serie finns både i en platt (KS7005) och konkav (KS7005) form, den här gången har vi tittat närmare på den platta versionen. Rent designmässigt handlar det om en ganska så enkel historia med smal, avrundad ram och V-formade fötter på var sin kant. På grund av fötternas placering måste TV-bänken vara minst lika bred som skärmen – annars är naturligtvis väggmontering ett alternativ.

 

Användning och finesser

Årets Samsung-modeller har fått en ny fjärrkontroll. Den har väldigt få knappar men är ändå behändig att använda. Den kan också enkelt programmeras och styra andra enheter som TV-boxar, Apple TV, PlayStation och liknande.

Skötseln är väldigt användarvänlig: TV:n reagerar blixtsnabbt på kommandon och det går att hoppa in och ut ur tjänster på bråkdelen av en sekund. Trycker man på Hem-knappen får man omedelbart upp en menyrad som visar tillgängligt material, om man till exempel är Netflix-kund kan man snabbt välja vad man vill titta på utan att gå in i själva appen först. Man kan också arrangera sitt favoritmaterial i den ordningsföljd man vill.

Även anslutningarna är bra: Samsung-skärmen har en särskild One Connect-kopplingsbox som gör att man kan koppla in upp till fyra HDMI-källor, alla med stöd för HDMI 2.0/HDCP 2.2.

 

Bildkvalitet

Vi har tidigare blivit imponerade av bildkvaliteten i Samsungs KS805- och KS9005-modeller, och KS7005 lyckas bra den också – faktiskt ovanligt bra för sin prisklass. I likhet med sina större kusiner är 55KS7005 utrustad med en 10-bitars ”Quantum Dot”-LCD-panel som ger en väsentlig förbättring av ljus, kontrast och färger. Den är dessutom Ultra-HD Premium-certifierad, vilket betyder att den kan återge HDR och Ultra-HD Blu-ray på optimalt sätt.

Kontrasten är fenomenal om man jämför med konkurrenterna. Jämfört med exempelvis Panasonic 58XD700, som har en tämligen ordinär ljusstyrka, lyckas Samsungen återge ljusa bildeffekter (till exempel solljus) med mycket fler nyanser och mer realistisk intensitet.

Den extra ljusstyrkan kommer verkligen till sin rätt i HDR-filmer som Life of Pi eller The Revenant. UHD BD-versionerna får en helt annan djupkänsla och realism. Netflix Marco Polo blir också mer levande, med bättre glöd i eldslågor och liknande. Samsung-skärmen har en mycket bra svärta i mörka scener, med jämn ljusfördelning och få tendenser till clouding.

Samsung har inte alltid haft de bästa bildinställningarna direkt ur kartongen, men det kan verka som om de har fått ett litet lyft i och med introduktionen av Quantum Dot-panelerna. 55KS7005 har ett särskilt ”Film”-läge som har en oerhört jämn gråtonskala och även färgmättnaden är neutral med fabriksinställningarna.

 

Ljudkvalitet

Ljudsystemen i årets modeller är utvecklade i Samsungs nya studio i Kalifornien, och vi måste medge att KS7005 låter överraskande bra. Här hörs inte bara klara röster, det är också fart i trummor och bas vilket betyder en hel del för den totala ljudupplevelsen.

 

Slutsats

Konkurrensen är stenhård i det här prissegmentet, men Samsungs 7-serie är ett snäpp vassare än konkurrenterna på flera områden. 55KS7005 har genomgående mycket att erbjuda: snygg design, utmärkt användarvänlighet och framför allt en gnistrande bra bild. Samsung-skärmen är faktiskt den enda i testet som kan ge en någorlunda fullvärdig upplevelse av de nya HDR-formaten. Summan av allt detta gör att Samsung 55KS7005 är vår referens i prisklassen under 15 000 kronor!

Fakta

  • 55-tums UHD
  • 4 HDMI (2.0), 3 USB (2.0)
  • HDR/Ultra HD Premium
  • One Connect-kopplingsbox
Tillverkare:
Samsung
Pris:
14.000,-
Bildkvalitet
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons