annons
annons

test: Philips 55PUS7101

Ljus och värme

Den här TV:n från Philips är inte den bästa HDR-skärmen vi har sett, men den kan ändå vara ett bra köp som allround-TV.

Philips 55PUS7101 målar upp en knivskarp Ultra-HD-bild och kryddar upplevelsen med Ambilight-omgivningsljus. Ljudet är också bättre än genomsnittet.
Tämligen ordinär kontrast och lyckas inte få fram alla nyanser i HDR-formatet.

Philips har stött på en del svårigheter sedan de började med Android-operativsystemet i sina TV-apparater, men nu verkar det som om det är på bättringsvägen. Årets sortiment består av flera intressanta TV-apparater, och bland dem sticker 55PUS7101 ut och tycks vara en prisvärd modell med Ultra-HD och HDR. Men hur bra är den i praktiken?

 

Design

Philips-skärmen är grymt snygg att titta på, med sitt mörka borstade metallutförande. En lysande Philips-logga sitter mitt på fronten (kan dimmas). Observera att fötterna sitter ända ut på kanterna och därför kräver en bred TV-bänk (Philips har också en liknande modell som heter 7181 och som har en mittmonterad fot). Baksidan är inte lika modern som framsidan, men har kontakter som är vinklade åt sidan vilket gör det enkelt att hänga skärmen tätt intill väggen om man vill det.

 

Användning och finesser

Precis som hos Sony kör TV:n Googles Android-operativsystem. Starten går snabbt och bra, när menysystemet guidar oss igenom de viktigaste grundinställningarna. Anslutna enheter kan enkelt namnges, till exempel ”Blu-ray-spelare” eller ”TV-mottagare”, och hamnar lätt åtkomliga i en snabbmeny. Fjärrkontrollen är ny för i år men har fortfarande Philips QWERTY-tangentbord på baksidan som förenklar inmatning av lösenord och annat.

Urvalet av appar är fortfarande lite bristfälligt i Android, men Netflix med 4K-upplösning finns lyckligtvis på plats (dock ej i HDR-version). Detsamma gäller YouTube i 4K-kvalitet.

 

Bildkvalitet

Philips har alltid haft en förkärlek för ”larger than life”-bild och 55PUS7101 är inget undantag. Den breder på ganska så tjockt med extra färgmättnad i standardläget, vi måste byta till de mer korrekta ISF Day- och ISF Night-lägena för att få någorlunda sansade färger. Även då är det en bit kvar till de mer neutrala skärmarna från Sony, Panasonic och Samsung.

55PUS7101 har en imponerande skärpa och lyckas verkligen få fram detaljerna i både Ultra-HD Blu-ray och vanliga HD-källor. På samma gång är rörelserna jämna och sömlösa. Vilket återigen vittnar om en bra videoprocessor. Betraktningsvinkeln är också bra: Philips har precis som LG utrustat sin TV med en IPS-panel som bevarar färger och kontrast även om man sitter en bit ut mot sidan av soffan.

Nackdelen med de IPS-baserade skärmarna är att de saknar kontrast. Inte heller Philips orkar få fram någon övertygande svärta, med resultatet att mörka scener tappar detaljer. Ljusstyrkan är också bara en bråkdel av vad Samsung 55KS7005 är kapabel att få fram.

Philips TV-apparater har fortfarande många trofasta anhängare, mycket tack vare Ambilight-tekniken, det patenterade omgivningsljuset. 55PUS7101 har tresidig Ambilight som badar bakväggen i färger, vilket i många sammanhang kan ge en bättre kontrastkänsla. Effekten kan justeras och stängas av helt om man vill.

 

Ljudkvalitet

Ljudsystemet är ganska så ordinärt, med högtalare monterade i nederkant plus en extra bashögtalare på baksidan. Den ger ljudet extra fyllighet och det går utmärkt att vrida upp volymen riktigt högt innan det låter obehagligt och förvrängt. Definitivt inte sämst i det här startfältet.

 

Slutsats

Philips-skärmen har flera goda bildegenskaper som många uppskattar, inklusive det unika Ambilight-färgljuset. Skärpan är också övertygande, medan färgerna gärna kunde ha varit ännu mer neutrala. Det som gör att 55PUS7101 tappar lite är bristen på ordentlig ljusstyrka och kontrast, som är nödvändigt för att visa HDR-video från sin bästa sida. I dagsläget saknar Philips-skärmen dessutom stöd för Netflix HDR, vilket ger minuspoäng i förhållande till de andra kandidaterna.

Bästa pris på Philips 55PUS7101
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums UHD
  • 4 HDMI (2x 2.0 + 2x 1.4)
  • 3 USB
Pris: 11500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-