annonse
annonse
annonse

LG 55UH770

Svag kontrast

LG-skärmen bjuder på snygg design och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.

Strålande smartfunktioner med pekfjärrkontroll innebär att LG-skärmen är smidig att sköta.
Svag kontrast och svärta gör att imponansfaktorn från de nya HDR-filmerna uteblir.

Många tänker nog på OLED när de hör talas om LG-märket. Den sydkoreanska tillverkaren är den som kommit längst i utvecklingen av nästa generations TV-teknik, till rivalen Samsungs stora förtret. Men OLED är en kostsam teknik, en 55-tums OLED med 4K-upplösning skulle kosta ytterligare 25 000 kronor, eller ännu mer.

Lyckligtvis för LG (och oss andra) har de ett stort urval av vanliga LCD-skärmar i sortimentet. Modellen vi testar här, 55UH770, har nya finesser som Ultra-HD och HDR till ett inte alltför avskräckande pris.

 

Design

LG-skärmen har ett fint utförande med silverfärgad ram och en böjd, mittmonterad fot som är 87 cm bred. Den får med andra ord plats på de flesta TV-bänkar. Baksidan är gjord av svart plast, med sidmonterade kontakter infällda längs kortsidorna. Det finns inget heltäckande lock som täcker kablarna men de kan ledas nedåt längs foten på ett diskret sätt. Rent designmässigt är detta en av de läckraste testdeltagarna. Det enda som sänker intrycket är det blanka frontglaset, som ger väl mycket reflektioner av omgivningen.

 

Användning och finesser

De som redan har en LG-TV av modernare snitt känner igen sig när de startar 55UH770 för första gången. Den kör senaste versionen av LG:s eget smart-operativsystem, WebOS 3.0, som känns igen på pekfjärrkontrollen Magic Remote. Med den styr man en muspekare runt på skärmen. LG:s menyrad ligger längst ned på skärmen som en kortlek och ger snabb tillgång till materialet man vill titta på. Fjärrkontrollen styr även andra enheter. Sammantaget rangordnar vi LG-systemet som en av de bästa smart-plattformarna. TV:n är snabb och enkel att sköta och urvalet av appar är bra, fast inte bäst i klassen – Samsung kan skryta med ett större urval lokala tjänster.

 

Bildkvalitet

55UH770 har en LCD-panel av typen IPS (In-Plane Switching), en teknik som är känd för att ha en bättre betraktningsvinkel, men också för att vara lite gråare än VA-panelerna (Vertically Aligned) som bland annat Samsung använder. Båda har sina styrkor och svagheter, men med tanke på den senaste tidens utveckling av material (HDR) kan det tyckas som att IPS har hamnat lite efter. Svärtan är nämligen minst lika viktig som ljusstyrkan, och det syns särskilt tydligt i svåra testscener med HDR-format.

Netflix-serien Marco Polo är ett bra exempel eftersom den har många mörka scener med brinnande facklor mot kolsvart bakgrund som verkligen sätter kontrasten på prov. LG-skärmen har markanta problem med att visa både ljus och mörker i samma scen: svärtan är märkbart blekare än i flera av konkurrenterna och ljusstyrkan är mindre intensiv än i de bästa. Detta beror delvis på att bakbelysningen i LG-skärmen inte är tillräckligt finmaskig utan bara har en förmåga att lysa upp stora partier samtidigt.

55UH770 har däremot en övertygande skärpa och strålande färgåtergivning, men den begränsade kontrasten sänker helhetsintrycket.

 

Ljudkvalitet

Ljudkaraktären är ganska så instängd och det finns inte särskilt mycket bas. En soundbar rekommenderas definitivt om man ska ha glädje av bra ljud när man tittar på film och serier.

 

Slutsats

LG:s OLED-skärmar är kända för sin silkeslena svärta, som ger allt TV-material ett fenomenalt djup och en fin kontrast. Det är därför lite ironiskt att deras LCD-skärm uppför sig precis tvärtom: 55UH770 har visserligen knivskarpa detaljer och en korrekt färgåtergivning, men när det gäller kontrast, svärta och ljusstyrka kommer den till korta jämfört med de bästa i testet.

Bästa pris på LG 55UH770
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums UHD, 3840 x 2160
  • Web OS 3.0
  • Magic Remote
  • 3 HDMI, 3 USB
Pris: 13000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.