annons
annons
annons

Test av Sony Bravia KD-55X8505C

Paranoid Android

Sonys utmanare i mellanklassen har rejäla prestanda på bildfronten men hämmas av ett lite ofärdigt användargränssnitt.

Ljud & Bild tycker

  • Den smala och eleganta Sony-skärmen har en utmärkt bildbehandling och lyckas få även lågupplöst material att se riktigt bra ut. Här får du en bild med massor av detaljer och naturtrogna färger. Rekordlåg fördröjning är ett bra argument för spelfantaster.

  • Det nya Android-gränssnittet är gjort för att lyfta TV:n till nya höjder, men upplevs ännu så länge ganska så skralt när det gäller användarvänlighet och urval av intressanta tjänster.

annons

Sony fortsätter att leverera TV-apparater med en tämligen ”clean, no-nonsense design”. Inget trams i utseendet här inte. Den mörka, smala ramen och en stilig sockel i mörk krom förstärker det minimalistiska uttrycket. En diskret Sony-logga med en lysdiod på undersidan får TV:n att kännas ganska exklusiv. Skärmen har också silkeslent frontglas utan störande reflexer eller spegeleffekter.

 

Användning och finesser

55X8505C har i likhet med andra 2015-modeller från Sony fått ett helt nytt användargränssnitt från Google. Android TV är byggt efter samma mall som det mobila operativsystemet som många av oss redan är bekanta med, men är naturligtvis anpassat för TV-bruk. Eller är det det? Vid första anblicken kan det verka som om Android TV handlar mer om att ge Google tillgång till våra TV-tittarvanor än att förbättra användbarheten. Längst upp på startskärmen visas Rekommendationer på samma sätt som på YouTube, men resten är oöverskådligt, med ett antal helt olika menyer som kräver lite tillvänjning innan man kommer dit man vill.

Sony skickar med sin egen One Touch Remote-fjärrkontroll med styrplatta som förenklar delar av navigeringen, men den ligger fortfarande en bit efter fjärrkontrollerna Samsung och LG har. Det bör dock påpekas att detta testexemplar (med färsk firmware-version) betedde sig mycket mer stabilt än vårt första möte med Android. På sikt tror vi att detta kan bli en bra plattform, men i skrivande stund är det fortfarande mycket som saknas för att ge en strömlinjeformad TV-upplevelse.

 

Bildkvalitet

Även om bristande användarvänlighet gör oss lite obekväma så gillar vi definitivt bildkvaliteten. Sony har en lång tradition av bra TV-apparater och vi har tidigare sett att tekniken i deras dyraste toppmodeller i X9-serien kan göra nytta i billigare modeller. Så är det med X8505 också. För det första gör den ett mycket bra jobb med att skala upp nästan all slags material, oavsett om det är TV-sändningar eller HD-video från YouTube, till knivskarp ”4K light”-kvalitet. Hemligheten är den kraftfulla 4K X-reality Creation-bildprocessorn som kommer från Sonys dyraste highend-TV-apparater och processorer. För det andra har den en mycket bra ljuskontroll, utan den ”blödning” vi kunde skymta i LG:s skärm.

Sony kd-65x8505c

Bildpanelen inte nödvändigtvis superavancerad. Kontrasten och ljusstyrkan är lite mer dämpad än Samsungs ljuskanon, och svärtan är inte riktigt på samma nivå som Panasonic 55CX700. Betraktningsvinkeln är snävare än LG 55UB860V. Däremot uppvisade vårt testexemplar få tecken på svagheter som clouding, där ojämnheter i bakbelysningen orsakar ljusa fläckar. Detta verkar lovande och tyder på bra kvalitetskontroll på fabriken.

Sony-skärmen har dessutom en mycket tjusig, välnyanserad och neutral färgåtergivning, och ger tillgång till avancerade kalibreringsmöjligheter för dem som vill finjustera bildkvaliteten med kalibreringsutrustning. Dessutom uppmätte vi en oerhört kort fördröjning i ingångarna, vilket gör X8505C till en lämplig skärm för spelentusiaster.

 

Ljudkvalitet

Sony X8505 får leta förgäves efter de kraftfulla sidomonterade högtalare som sitter på X93-toppmodellen. I stället har den relativt enkla undermonterade högtalare, som dock fortfarande ger ett användbart ljud med bra klarhet i röståtergivningen. Särskilt mycket bas finns inte, och musik från YouTube låter inte lika piggt som med Samsung.

Sony Bravia kd-65x8505c

 

Slutsats

Sony-skärmen har många bra funktioner till ett överkomligt pris. Dess främsta styrka är den fina uppskalningen som ser till att även medelmåttigt HD-material ser riktigt bra ut i storformat. 55X8505 har också utmärkt kontrast och jämn ljusfördelning utan särskilda ojämnheter i bakbelysningen. 55X8505 har inte riktigt samma svärta som Panasonic och lyckas inte heller hålla jämna steg med Samsung-utmanarens exakta färgåtergivning. Sammantaget har Sony höga bildprestanda. Det är användarvänligheten vi är mindre nöjda med den här gången, och Android-plattformen behöver en genomgång innan den kan konkurrera med de bästa.

Fakta

  • 55-tums 4K LED LCD, 3840 x 2160
  • 4K Reality Creation
  • 3 HDMI 2.0, 2 USB
  • Boxer/MPEG4
  • Netflix/HEVC
Tillverkare:
Sony
Pris:
17.000,-
Bildkvalitet
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons