Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

Storartad highend-TV

Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, är en av de bästa TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.

Skrivet av / 2017-12-06 - 16:59
Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55
Audun Hage

Bang & Olufsen har alltid lagt stor vikt vid ljudet i sina TV-apparater. Ett klassiskt påstående är att B&O inte gör TV-apparater, utan högtalare med inbyggda TV-skärmar! Det är naturligtvis inte sant, men passar ändå in bra på deras senaste modell, BeoVision Eclipse.

Detta är Bang & Olufsens första OLED-TV, där de har tagit en av LG:s eftertraktade OLED-skärmar och kombinerat den med – hävdar de – deras bästa högtalarsystem någonsin. Resultatet är en tämligen häftig ljud- och bildupplevelse – och som kostar därefter.

Eclipse har ett grundpris på hela 87 000 kronor (drygt 120 000 för 65 tum) och sedan tillkommer eventuellt ett motorstyrt stativ. Fast då får man en TV som sticker ut bland mängden.

Bang & Olufsen gör några av marknadens tjusigaste TV-apparater. BeoVision 11, med sin
vackra taveldesign, är en av mina personliga favoriter. Jag blev inte lika förtjust när jag såg
Eclipse för första gången på bild, men den ser mycket bättre ut på riktigt.

LG + B & O = sant

Numera är det många tillverkare som använder sig av LG:s OLED-paneler och sätter in dem i sina egna TV-modeller. Sony, Philips och Panasonic är några av dem som har gjort det med stor framgång. Bang & Olufsen har dock gått ett steg längre: den övre delen av Eclipse är faktiskt en komplett 2017-TV-modell från LG (OLED55C7BO), medan B&O själva har stått för ljudsystem, sockel/väggfäste och fjärrstyrning.

Det kan verka som ett konstigt sätt att bygga TV på, men när man tänker efter är det faktiskt en förnuftig resurshantering. Genom att utnyttja LG:s bild-expertis kan B&O koncentrera sig på vad de kan bäst: design, ljud och fjärrstyrning. Vi får samtidigt en inblick i hur mycket de tar betalt för jobbet: En helt ny LG OLED55C7 kostar ungefär 30 000 kronor i genomsnitt, vilket innebär att ljuddelen går loss på mer än 50 000 kronor. Med andra ord snackar vi om en ganska så häftig soundbar!

Design

Utförandet är verkligen läckert. Bang & Olufsen har visserligen inte gjort några större förändringar på själva skärmen: LG:s C7 är lövtunn och läcker som den är, och bortsett från en matchande bakplatta som döljer anslutningar och övergångar är det mesta på pricken likt. Däremot är det fascinerande att se skärmen och ljuddelen hopmonterade, de blir en helt ny TV. SoundCentre-delen ser exklusiv ut i blankpolerad aluminium och på den kan man montera metall- eller tygfront i olika färger. Vi gillar den svarta tygfronten som matchar B&O:s övriga högtalare.

Eclipse skulle givetvis inte ha varit en äkta B&O-TV utan motorstyrt golvstativ, som vinklar
skärmen åt precis rätt håll med en tryckning på fjärrkontrollen. Motorstyrt och manuellt
väggfäste finns också.

Användning och finesser

Eftersom TV-delen kommer från LG kör den sydkoreanernas eget operativsystem, WebOS 3.5. LG:s smart-plattform är en av marknadens mest användarvänliga och pålitliga, och känns enkelt igen på den färgglada grafiken och de stora fonterna. Frågan är bara om man inte tappar lite av B&O-känslan?

Både ja och nej. När vi sätter på TV:n för första gången är det uppenbart att B&O inte har gjort några större förändringar av menysystem, teckensnitt eller grafik. Nästan allt är identiskt med de många LG-skärmarna vi har testat. Undantaget är om du vill ändra några inställningar: då kommer du automatiskt till B&O:s unika undermeny.

Den viktigaste skillnaden är dock att Bang & Olufsen har övergett LG:s pekfjärrkontroll till förmån för sin egen lyxiga BeoRemote. Den är definitivt en av de bästa på marknaden när det gäller kvalitetskänsla. Pressad ur ett stycke aluminium, men ändå smidig att hålla i.

Fjärrkontrollen använder Bluetooth, så du behöver inte peka den direkt mot TV:n. Den har en liten OLED-skärm som gör att du kan välja menyalternativ utan att störa TV-tittandet. Den har också egna genvägsknappar till Netflix och Amazon. Detta gillar eventuellt inte B&O-puritanerna, som gillar att ha det ”clean”, men i våra ögon är det praktiskt. Fjärrkontrollen kan även styra andra enheter (till exempel TV-boxar) med hjälp av en eller flera IR-sändare.

Fjärrkontrollen använder Bluetooth, så du slipper peka den mot TV:n.

TV:n tar lite längre tid på sig att starta från standby än de snabbaste smart-TV-apparaterna vi har testat, men så snart hjulen snurrar så håller den jämna steg med de bästa. Du kan snabbt växla mellan olika ingångar, menyer och appar.

Den största fördelen med WebOS är att vi kommer åt alla appar och tjänster från LG. Förutom Netflix, Amazon, YouTube med flera har TV:n både Chromecast och Spotify Connect inbyggt. Det förbättrar helt klart användarupplevelsen att man kan titta på bilder och video eller spela musik från mobilen direkt på storskärmen med en knapptryckning.

Bildkvalitet

BeoVision Eclipse bjuder inte på några större överraskningar på bildsidan, och det är uteslutande positivt. Med samma bildpanel och videoprocessor som LG:s egna OLED-modeller kan man förvänta sig att bildkvaliteten ligger på highend-nivå. Med det sagt så är det inte heller någon stor skillnad på Eclipse och andra OLED-konkurrenter.

Alla välbekanta egenskaper finns på plats. Svärtan är otroligt bra och höjer upplevelsen av allt TV-innehåll. Kontrasten från mörkt till ljust är enorm och skapar en mer levande, verklighetstrogen bild. Färgåtergivningen är också väldigt nyanserad, men överdrivet mättad i standardläge så vi föredrog att byta till det mer neutrala filmläget. Betraktningsvinkel går det inte heller att klaga på: bilden bevarar samma karaktär och fägestetik även när vi tittar på TV:n från sidan. Vi noterar att skärmens yta inte reflekterar särskilt mycket från omgivningen.

BeoVision Eclipse har en underskön bild av referensklass, samt ett superpotent ljud och
läcker design.

Vi har kritiserat äldre B&O-modeller som Avant och Horizon för att ligga lite efter i den tekniska utvecklingen. Ett exempel på detta har varit bristen på HDR-stöd (High Dynamic Range). Med BeoVision Eclipse är de tillbaka i toppen, med stöd för alla etablerade HDR-format, inklusive Dolby Vision och HLG. Det gör att man kan avnjuta alla de senaste produktionerna från Netflix och Amazon, för att inte tala om UHD Blu-ray, i läcker och kontrastrik kvalitet.

Vi kunde inte hålla oss utan var naturligtvis tvungna att titta på ett par avsnitt av andra säsongen av Stranger Things en gång till. Första scenen med biljakt, rånare och blinkande polisbilar på rad ser gnistrande bra ut på Eclipse-skärmen. Handlingen störs inte av ojämn bakgrundsbelysning, vilket kan hända på mer ordinära LCD-skärmar, och ljuset från billyktorna är bländande starkt. Man får en känsla av att sitta i en studio med en perfekt kalibrerad studiomonitor som varken tar bort några detaljer eller lägger till något extra.

Det enda vi måste klaga på har med rörelser att göra. LG:s TruMotion-bildutjämning introducerar en del brus i bilden, och det märks även på B&O-skärmen. På det här området har ”Årets bästa”-vinnaren Sony Bravia KD-65A1 en fördel med sin mjuka och rena bild. Med LG-skärmen föredrog vi att stänga av den här funktionen helt eller ha den lågt inställd.

Ljudkvalitet

Bildkvaliteten är utan tvekan läcker, men det är med ljudet som Eclipse verkligen sticker ut. Den annars så tunna TV:n är utrustad med ett utökat 3-kanals högtalarsystem (vänster, center, höger). Sammanlagt snackar vi om 6 högtalare med närmare 450 watts effekt! Det bygger upp en hel del förväntningar på häftigt TV-ljud, och det får vi verkligen också.

Det första vi lägger märke till är hur klar och tydlig dialogen är. Den stora majoriteten av dagens TV-apparater och ljudlimpor kännetecknas av instängd och ofokuserad återgivning av röster. Eclipse låter däremot kristallklart i både diskant och mellanregister. Personerna på skärmen känns helt enkelt mer närvarande, med god hjälp av en perfekt lip-sync.

Röster är bra, men det är när vi byter till mer varierat innehåll som vi märker hur potent systemet faktiskt är. Öppningslåten i den spännande serien Nobel (ARY – The Sea) avslöjar att Eclipse har ett väldigt kraftfullt, nyanserat och fylligt ljud – fullt i klass med exklusiva hifi-system. Det kan spela våldsamt högt och ändå rent – tillräckligt för att fylla ett stort vardagsrum med ljud utan att tappa kontrollen. SoundCentre har ingen separat subwoofer ombord, men det hade vi inte kunnat gissa. Basen är djup och rungande kraftfull – tillräckligt för att man ska känna trycket i soffryggen.

Den tunna skärmen med en högtalare tvärs över är skön att vila ögonen på. Utseendet och ett motorstyrt golvstativ ger den ett klassiskt, minimalistiskt B&O-uttryck.

De flesta kommer förmodligen att använda SoundCentre som en fullfjädrad TV-högtalare, men den går också att använda som centerkanal i en större B&O-anläggning. Eclipse har inbyggd surrounddekoder och kan styra en hel arsenal av B&O-högtalare (åtta trådlöst plus åtta med kabel) om man så vill. Man kan till exempel börja med en subwoofer och lägga till extra bak- och sidohögtalare när man är redo för det. Alternativt så kan man bygga ett multiroom-system med Eclipse som ljudkälla.

Den kraftfulla högtalaren gör att Eclipse fungerar utmärkt som fristående musikanläggning, och det skulle ju bara fattas annat: med stöd för Spotify Connect, Chromecast, AirPlay, Bluetooth och inte minst YouTube så finns en rad källor till musik.

Slutsats

Med ett pris på 85 000 kronor är Bang & Olufsen BeoVision Eclipse den dyraste 55-tums OLED-TV:n som går att köpa just nu. Å andra sidan är den i en klass för sig rent kvalitetsmässigt. Inga konkurrenter vi känner till kan matcha den potenta mixen av kontrastrik bild och kraftfullt ljud i ett och samma paket. Tack vare ett nära samarbete med LG är BeoVision Eclipse också helt uppdaterad när det gäller teknik, appar och finesser. För dig som vill ha allt på en gång (och har gott om pengar) är det här en riktig dröm-TV.

 

Ljud & Bild tycker

BeoVision Eclipse har en underskön bild av referensklass, plus superpotent ljud och läcker design. Priset är en aning högt, även för prestanda på den här nivån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Ljud & Bild
Rulla till toppen