Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bang & Olufsen BeoVision 11-46

Smaken av det goda livet

Var 2012 ett bra år på börsen? Bang & Olufsens nya lyx-TV är ett lockande alternativ för dig som är sugen på – och har råd med – en TV utöver det vanliga.

Av / 2013-02-23 - 17:56
Bang & Olufsen BeoVision 11-46
Audun Hage

Fråga några förbipasserande på gatan vad de tänker på när man säger Bang & Olufsen så kommer du att få olika svar. Somliga anser att de danska apparaterna har hutlöst överdrivna prislappar, medan andra förknippar B&O med det allra yppersta inom dansk design och kvalitet – ett märke som symboliserar god smak och att ägaren inte nöjer sig med ”svensson-produkter”.

Med tanke på dagens hårt pressade priser är det nog många som ändå rynkar lite på näsan över en 46-tums LED-LCD-TV som kostar mer än 70 000 kronor. Har B&O tagit i för mycket eller finns det fortfarande goda skäl att köpa danskt?

BeoVision 11
BeoVision 11 är en viktig TV för Bang & Olufsen. Den ersätter BeoVision 10 som kom 2010 och blev en milstolpe för den danska fabriken. Fram till dess hade sortimentet bestått av förhållandevis små TV-apparater, ledsagade av stora plasmaskärmar med astronomiska priser. Behovet av en mer normalt prissatt TV i ett populärt format var stort, och det tomrummet fyllde BeoVision 10-40 med design, bild och ljud av högsta klass.

BeoVision 11 fortsätter trenden och behåller föregångarens strömlinjeformade ”bildram” som nu är förfinad med en tunnare ram och en glasfront som löper hela vägen runt skärmen. TV:ns kabinett har en nästan kvadratisk form, med kraftfulla inbyggda högtalare som en förlängning av skärmen, täckta av en tygfront. Ramen finns i svart och blankpolerad aluminium och det går att beställa tygfronten i en rad olika färger för att passa din interiör. Sofftyget, till exempel? Vårt testexemplar var det nya alternativet med svart ram, som enligt vår uppfattning är mindre störande för bilden än den blankpolerade ramen.

Hög byggkvalitet
En inte oväsentlig bidragande orsak till prislappen är sättet som TV:n är byggd på. I egenskap av en som omgärdas av TV-apparater och annan elektronik varje dag kan jag tryggt säga att Bang & Olufsens TV befinner sig i en klass för sig. Där de koreanska märkena i stor utsträckning använder sig av formgjuten plast för att spara pengar och vikt, använder B&O mestadels stål och aluminium i sina konstruktioner. Bildpanelen täcks av tjockt glas, med en speciell och kostsam antireflexbehandling som inte finns på vanliga TV-apparater. BeoVision 11 utstrålar pålitlighet och elegans och ger samma känsla som när man slänger igen bildörren på en Audi, Mercedes eller BMW – det skramlar inte direkt i gångjärnen …

Enkel installation
BeoVision 11 är en särdeles enkel TV att installera eftersom det ingår installation i priset. Med andra ord ringer B&O på dörren och sätter upp den för dig – vilket du ska vara tacksam för, den väger mer än 40 kilo! På samma gång får du en genomgång av Beo 4, som är B&O:s smala systemfjärrkontroll. Förutom att styra TV:ns alla funktioner kan den lära sig signalerna till andra apparater. Sedan kan anläggningen ställas i ett skåp och fjärrstyras med en sladd som överför fjärrkontrollsignalerna (en så kallad ”IR-repeater”).

TV:n har 5 HDMI-ingångar vilket räcker för att koppla in olika apparater. Den kan också utrustas med inbyggd hårddiskinspelning (HDD) och mottagarmodul för satellitmottagare (DVB-S2). Trådlöst internet finns också på plats, vilket ger tillgång till B&O:s smartportal som för närvarande är ganska så mager, men har de mest utbredda tjänsterna som YouTube och några till. På baksidan av TV:n finns plats för montering av en Apple TV-mediebox.

BeoVision 11 kan monteras på tre olika sätt. Den går att hänga på väggen med ett vändbart stativ, lutas mot väggen på ett staffli eller stå på ett motorstyrt golvstativ. Det senare kan snurras mot TV-soffan eller favoritfåtöljen från fjärrkontrollen.

Fina inställningar
Bang & Olufsen har tidigare haft ett väldigt slutet menysystem med begränsad tillgång till några justeringar över huvud taget. Detta har numera ändrats, i BeoVision 11 har man full tillgång till fintrimningar av de flesta ljud- och bildparametrar, plus en expertmeny för professionell kalibrering. Man kan göra egna inställningar för varje ingång, så att exempelvis blu-ray-ingången optimeras för film, en annan för spel och så vidare.

Utöver att öppna upp menysystemet har B&O sett till att alla funktioner är utförligt förklarade. Varenda menyalternativ har en grundlig beskrivning som nås genom att trycka på den blå ”hjälp-knappen” på fjärrkontrollen. Till och med jag, som är mer erfaren TV-användare än de flesta, tyckte att den här funktionen var praktisk.

Bildkvalitet
Hög byggkvalitet och snygg design åsido, den primära uppgiften för en TV är naturligtvis en bra bild, och för 72 000 kronor håller det inte att bara har ett vackert yttre, den måste kunna leverera varorna också. Lyckligtvis har inte ingenjörerna hos B&O legat på latsidan på det området heller.

Till skillnad från BeoVision 10, som bara hade en enda bildinställning, går det att välja mellan tre olika bildlägen i den nya TV:n. Standard är det ”adaptiva” bildläget, Bang & Olufsens svar på cruise control. Där är bildparametrarna optimerade för varierande TV-material och anpassar sig automatiskt efter källmaterialet.

Det adaptiva läget ger en väldigt kontrastrik, ljusstark och skarp bild, med en aning blåskär i färgåtergivningen. Samtidigt jobbar TV:n hårt med att jämna ut hackiga rörelser. Resultatet är en oerhört imponerande bild som känns en smula ”larger than life” men som ändå är mer sansad än de flesta andra tillverkares standardlägen.

Puritanerna bland oss föredrar antagligen ändå att växla till filmläget. Då mildras bildbehandlingen och färgprofilen byts ut mot en som är optimerad för 6500 K-färgtemperatur vilket ger en mer korrekt färgpalett. Då har BeoVision 11 mycket nyanserade och naturliga färger. Vi tyckte däremot att skärpeförbättringen fortfarande var onaturligt stark och stängde därför av den i menysystemet. Dessutom föredrog vi att minska eller stänga av rörelsekompensationen, lite beroende på vad vi tittade på.

Efter lite fintrimning av de redan så fina bildinställningarna är det ingen tvekan om att Bang & Olufsen har en bildkvalitet som befinner sig i toppen av kvalitetsskalan. Det speciella kontrastglaset i kombination med inbyggd ljussensor innebär att TV:n kan ge en snudd på optimal bild oavsett om du tittar på friidrott mitt på dagen eller ”Blade Runner” mitt i natten.

Edge LED
Hjärtat i BeoVision 11-46 är en LCD-bildpenal med kantmonterade lysdioder, så kallad Edge LED. Det handlar alltså inte om en helt bakbelyst LED-skärm. Bang & Olufsen har däremot använt sig av alla tillgängliga hjälpmedel för att klämma ut så mycket kontrast och svärta det bara går från bildpanelen, som uppenbarligen är hämtad från översta hyllan eftersom den klarar sig utan ljusläckaget och ojämnheterna som präglar alla billiga LED-skärmar.

Kantbelysningen är indelad i horisontella zoner och TV:n kan justera ljusstyrkan i varje zon. Tekniken ger en bättre kontrast och svärta, men medför också att man bitvis kan se ”indelningen” i form av band i vissa mörka eller kontrastrika scener. Detta upplevs dock inte som någon stort problem, och överlag är svärtan imponerande, fullt i klass med de bästa bak-LED-skärmarna från Philips (PFL9707) och Sony (HX955).

3D
En nyhet i BeoVision 11 är att du kan titta på 3D. 3D-glasögon är dock extrautrustning och kostar 1 200 kronor styck. Ingen billig affär, alltså, särskilt inte om du har många familjemedlemmar som vill vara med på det roliga. Glasögonen är inte de mest ergonomiska vi har skådat och har en lite klumpigare formfaktor än de senaste bluetooth-varianterna från exempelvis Samsung. Bildkvaliteten i 3D är dock väldigt hög, med försvinnande lite crosstalk (dubbelbilder) mellan vänster och höger bildhalva. Den fina ljusstyrkan och mjuka bildutjämningen bidrar till att ge en skarp 3D-bild med bra djup.

Ljudkvalitet
Precis som sig bör för en TV från Bang & Olufsen är ljudet väl omhändertaget. Ljudsystemet består av aktiva trevägshögtalare som drivs av ICEpower-förstärkare (den stora 55-tummaren har dessutom en inbyggd subbas).

Ljudet från 11-46 är oerhört mycket bättre än vad du brukar höra från en vanlig platt-TV. Här är det tal om en stark, klar och fyllig ljudkaraktär som påminner mer om en bra hifi-anläggning än om de tunna och spinkiga högtalarna i vanliga TV-apparater. Ljudet är rent och klart och det är enkelt att höra vad som sägs redan på låg volym, samtidigt som du kan ratta upp ljudet ordentligt på musik och actionfilm utan att det låter tunt eller förvrängt.

Jag testade TV:n när konserten för Nobels fredspris visades på TV och där visade BeoVision 11 att den behärskar musik bättre än majoriteten av TV-apparater där ute. Den serverade alla musikaliska krumsprång med största självklarhet, med en fyllig och taktfast bas, ett rent mellanregister och distinkta övertoner. Det är bara att vrida upp volymen och börja njuta!

Om du vill går det att göra ljudet ännu ett snäpp bättre. BeoVision 11 har nämligen inbyggd dekoder för surroundljud, med linjeutgångar för extra högtalare längst fram, längst bak plus subbas. Sammanlagt går det att koppla in 12 högtalare! De kan vara Bang & Olufsens egna aktiva högtalare eller en extern förstärkare. Ljudsystemet kan då konfigureras så att TV:ns inbyggda högtalare används som centerkanal. Smart!

Utöver detta kan BeoVision 11 styra extra stereohögtalare i en annan zon. Det innebär att du till exempel kan lyssna på en CD-skiva – eller MTV, för den sakens skull – och överföra ljudet till separata högtalare i ett annat rum. På så sätt kan TV:n vara hjärta och hjärna i ett större och mer omfattande ljudsystem. Vi gillar särskilt möjligheten att kunna utöka med ett par extra fronthögtalare och en subbas för ännu fylligare och djupare bas.

Högt pris
Ljud och bild av hög klass är något Bang & Olufsen har vett att ta betalt för och hur man än vrider och vänder på saken är BeoVision 11 ingen billig TV. Grundpriset för 46-tummaren är 71 900 kronor, och versionen med parabolmottagare och hårddisk kostar drygt 5 000 kronor till. Lägg därtill ett väggfäste eller golvstativ som kostar mellan 4 000 och 7 000 kronor, så kryper totalkostnaden lätt över 80 000.

Slutsats
BeoVision 11-46 är en TV som bara ett fåtal har råd med, men fungerar som ett bra exempel på hur lyxig en TV kan bli om man har en rymlig budget att arbeta med: förutom design och byggkvalitet av särklass har Bang & Olufsens TV en bild och ett ljud som faktiskt i mångt och mycket matchar det extravaganta priset. Allt detta kulminerar i en TV som inte vinner något pris för ”Bästa köp” utan snarare en stark rekommendation av oss till alla som letar efter en TV som kommer att skänka ägarglädje i många år. Oavsett om du har haft flyt på börsen eller helt enkelt bara känner för att köpa en TV som överträffar det mesta så bör BeoVision 11-46 finnas med på listan över tänkbara kandidater.

Ljud & Bild tycker

Snygg design Hög bildkvalitet med flexibla bildlägen Utsökt ljudkvalitet Priset ...

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Rulla till toppen