Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 84-tums UHD-TV, LG 84LM9600

Världens skarpaste 4K TV

Av / 2013-03-27 - 06:00
84-tums UHD-TV, LG 84LM9600
Audun Hage

Jag minns precis hur det kändes första gången jag fick se en tvättäkta HDTV i aktion. På besök i ett amerikanskt köpcentrum 1998 visades det en HD-inspelning av amerikansk fotboll på en stor bakprojektions-TV. Bildkvaliteten var förbluffande, med en skärpa som överträffade allting annat jag hade sett tidigare! Små detaljer som grässtrån och spelarnas dräkter syntes knivskarpt på den stora skärmen, som fick dåtida bildrörs-TV-apparater att verka hopplöst diffusa och föråldrade. Det var kort och gott en helt grym bildupplevelse!

Spola fram 15 år och ännu en ny revolution i bildkvalitet är nära förestående. De nya TV-apparaterna med Ultra-HD (UHD) representerar på många vis ett kvantsprång för bildkvaliteten, tack vare fyra gånger högre upplösning än dagens Full-HD-standard. Det ger utrymme för både större och skarpare TV-skärmar, som kan tangera eller till och med överträffa bildupplevelsen du får på landets bästa biografer. Låter det kul att ha hemma i vardagsrummet? Du har naturligtvis helt rätt!

84-tums Ultra-HD
Koreanska LG är en av tillverkarna som har varit hetast med att få ut UHD-skärmar på marknaden. 84-tummaren vi testar här introducerades ursprungligen 2012 och går redan att hitta som utställningsexemplar i utvalda butiker, med en prislapp på småstyva 139 000 kronor. Och då är det ändå betydligt billigare än de 250 000 Sony vill ha för sin 84-tums 4K-TV.

LG-skärmens vitala mått är en 84-tums skärmdiagonal med 3840 x 2160 pixlars upplösning. Rent designmässigt är den en ganska så simpel historia med en lagom smal ram runt panelen och ett beskedligt djup.

Det första man måste smälta är hur enormt stor LG-skärmen är. Vi snackar om en TV som är nästan 2 meter bred, 120 centimeter hög och väger 80 kilo! Vi har redan lekt med Samsung gedigna 75-tummare, men den får nästan betraktas som en liten plutt jämfört med LG:s mastodont. Detta är med andra ord ingen TV du ”hystar in i hörnet” utan snarare något du inreder vardagsrummet med och sedan möblerar sittgruppen runt.

LG4K_kant
De nya Ultra-HD-skärmarna är ett kvantsprång för bildkvaliteten, tack vare fyra gånger högre upplösning än dagens Full-HD-standard. Det ger utrymme för både större och skarpare TV-skärmar, som kan tangera eller till och med överträffa bildupplevelsen du får på landets bästa biografer!

Även om 84 tum kan verka i största laget så måste den höga skärmupplösningen tas med i beräkningen. Lite av poängen med en UHD-skärm är att bilden ska täcka hela synfältet utan att det syns några bildpunkter eller något rutmönster. En TV av den här storleken kan ersätta en projektor i renodlade hemmabioanläggningar.

Användning och finesser
84LM9600 har samma funktionsnivå som resten av LG:s toppmodeller i 9000-serien. Det innebär LG:s egen nätportal Smart World med populära appar som Skype och Netflix ombord. 84-tummaren är lika enkel att sköta som vilken annan LG-TV som helst och har exakt samma menysystem. Inställningar och finesser är överskådliga och smidiga att hitta.

Den smarta fjärrkontrollen Magic Remote ingår också, och den gör det enkelt att navigera runt i menyer och webbsidor. 84-tummaren är utrustad med en dualcore-processor (dubbelkärnig) vilket underlättar när man laddar tunga webbapplikationer.

Bildkvalitet UHD
Vi började bildseansen med att kolla på äkta UHD-video. Källmaterialet levererades av en mediespelare med mystiskt utseende som LG har laddat proppfull med allt från stillbilder till levande video i Ultra HD. Videosignalen överfördes till skärmen via en HDMI-kabel, och wow-effekten lät inte vänta på sig!

LG-skärmen målar upp en glasklar och knivskarp bild som är bortom allt man kan hoppas kunna uppleva med en vanlig Full-HD-skärm. I stället för att bilden bryts upp i tydliga punkter eller rutmönster smälter bildpunkterna ihop till en sömlös helhet som är skrämmande verklighetstrogen. Bilden är helt enkelt så naturtrogen att man får lust att sträcka ut handen och röra vid den.

LG4K_image

Det händer andra saker också när bilden är så stor och skarp som den här. För det första är den otroligt avslappnande och behaglig att titta på, och vi märker av mindre tendenser till ögontrötthet än med mindre skärmar. Det blir ungefär som att sitta mitt i biosalongen med en bild som fyller hela synfältet. För det andra är det tal om en djupkänsla som helt klart överglänser vanliga 3D-skärmar. Med en 2D-bild som är så här skarp går det faktiskt att se ”in” i bilden och få en känsla av djup och konturer och former på föremål.

Kräsen med signaler
Samtidigt är det tydligt att en skärm av den här storleken är extremt avslöjande när det gäller brister i bildmaterialet, oavsett om de kommer från videoöverföringen eller själva produktionen. Precis som övergången till HD har lett till dyrare produktioner och högre krav på bland annat smink och scenteknik, ser vi framför oss liknande bekymmer när man ska filma i UHD.

Demomaterialet från LG är naturligtvis mycket påkostat och gjort just för detta ändamål. Det ligger dessutom på hårddisk i form av tämligen tunga videofiler. Det ska bli intressant att se hur bildkvaliteten blir via vanliga TV-sändningar eller streaming från nätet, där videoöverföringen av naturliga skäl måste komprimeras mer.

En så stor skärm som denna avslöjar även sina egna svagheter tydligare, och då tänker vi speciellt på bildbehandlingen. Mycket kan tyda på att de stora UHD-videofilerna är svårsmälta för LG-skärmens bildmotor. Vi kan nämligen se tendenser till aningen ojämna bildrörelser, precis som om bilden ”hänger sig” lite ibland. Huruvida detta problem bottnar i skärmen eller den okända mediespelaren är svårt att avgöra.

Bildkvalitet i Full HD
Även om vi höjer UHD-bildkvaliteten till skyarna måste vi medge att bubblan spricker lite när vi byter till vanlig blu-ray. Skillnaden blir väldigt stor. Till och med ”The Dark Knight” med sina imponerande IMAX-scener är en besvikelse att titta på jämfört med äkta UHD. Även om bilden fortfarande är stor och detaljerad är det en bit kvar till den knivskarpa bildinformationen vi får med äkta UHD.

Medan vi kunde sitta på tre meters håll från skärmen och titta på UHD-video utan att se någon antydan till bildpunkter, måste vi flytta fåtöljen fyra meter bort från skärmen för att undvika synliga bildpunkter och orenheter i blu-ray-överföringen. Det bekräftar bara att LG-skärmen kräver UHD-material för att vara i sitt esse.

Eftersom de som köper en UHD-TV kommer att tvingas leva med vanligt HD-material under lång tid framöver är det viktigt att veta om skärmen gör ett bra jobb med att skala upp det till UHD på ett effektivt sätt. Av våra erfarenheter från Sonys 4K-skärm att döma verkar det som om LG har en liten väg kvar att gå på just detta område. (Om bara detta skulle vara värt prisskillnaden på dryga 100 000 kronor är vi däremot inte så säkra på.)

3D på 84-tummaren 
En spännande finess på Ultra-HD-modellen är att det går att titta på 3D med passiva glasögon och ändå få full-HD-upplösning. Den polariserande tekniken halverar som bekant antalet horisontella linjer från 1080 till 540 till varje öga, men tack vare dubbelt så hög skärmupplösning är LG-skärmen kapabel att visa 1080 linjer till varje öga, precis som aktiva glasögon kan. Detta är på många sätt och vis det bästa av två världar: full skärpa utan tendenser till crosstalk eller trötta ögon. I kombination med den stora skärmytan är det ingen tvekan om att 84LM9600 ger en oerhört imponerande djupkänsla i 3D, även om den ändå inte riktigt är fullt i klass med de bästa plasma- och OLED-skärmarna, antagligen eftersom de arbetar med ännu högre skärmfrekvenser än vad LG:s LED-skärm gör.

Allmän bildkvalitet
Trots att LG-skärmen är suverän både när det gäller storlek och upplösning så handlar det fortfarande om en ganska så ordinär LCD-skärm med den teknikens typiska styrkor och svagheter. Medan de övriga modellerna i 900-serien har LG:s avancerade Nano-LED-paneler med äkta bakbelysning, har 84-tummaren en vanlig kantmonterad LED-belysning. Detta är den enda tekniken som är ekonomiskt försvarbar att ha i en skärm av den här storleken (vi vågar knappt tänka på vad en mer sofistikerad bak-LED-variant skulle kosta – för att inte tala om en 84-tums OLED-version!).

Ändå har kant-LED-tekniken sina begränsningar för vilken kontrast och svärta skärmen kan åstadkomma. LG-skärmen har en bländande ljusstyrka som dessutom är jämnt fördelad, utan ljusa fläckar, men vi är inte lika imponerade över svärtan. De mörkaste scenerna saknar lite detaljer och ”gror igen” i de mörkaste områdena.

Vårt kanske största klagomål har vi dock på det blanka frontglaset, som har en trist förmåga att reflektera ljuskällor i rummet. Ljus från mobiltelefoner, surfplattor och lampor kan bli irriterande när man tittar på film i dämpad belysning. Även om vi ryser vid tanken på vad ett 84 tum stort antireflexfilter skulle kosta (till exempel Philips ”Moth Eye”) så hade vi gärna sett att LG hade satsat på en något mattare yta.

Ljudkvalitet
Medan Sony har utrustat sin 4K-skärm med stora sidomonterade högtalare har LG valt en inbyggd lösning, som ändå är förhållandevis omfattande med 10 element och en särskild bashögtalare. Och det är definitivt bra tryck i TV-ljudet, plus rikligt med bas och en fin klarhet. Ljudkvaliteten är definitivt på nivå med en bra ljudlimpa, men kan naturligtvis inte mäta sig med en separat hemmabioanläggning – som du ju ändå bör skaffa för att matcha bildkvaliteten.

Slutsats
84LM9600 är en imponerande skärm med en gigantisk bildyta och en skärpa som tar andan ur dig! Här är det absolut dukat för bildupplevelser utöver det vanliga. Men LG-skärmens största styrka är också dess största svaghet, när man väl har sett den gnistrande bildkvaliteten i Ultra-HD så är det en besvikelse att gå tillbaka till vanlig HD, där TV:n inte utmärker sig speciellt mycket. Uppskalningen kunde ha varit bättre och 84LM9600 spränger inte heller några gränser när det gäller vanliga bildparametrar som kontrast och svärta. Med ett pris på 140 000 kronor förblir den här 84-tummaren en dröm för de flesta, och det är kanske lika bra? Vi är nämligen nyfikna på vad LG:s mindre och betydligt billigare 55- och 65-tumsmodeller kan göra. En sak är i alla fall säker: har du väl sett Ultra-HD med egna ögon så finns det ingen återvändo …

Ljud & Bild tycker

Skrämmande realistisk och superskarp bild Ont om UHD-material Spegelblankt glas

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen