annons
annons

Thomson 55UZ8766

Läckra linjer

Kinesiska Thomson vill också vara med på 4K-kapplöpningen och erbjuder en renodlad 55-tumsmodell med snygg design.

Snygg design med en smal ram som får bilden att sväva. Hög bildkvalitet från 4K-källorna. Bra bildpanel med jämn ljusfördelning.
Uppskalning från Blu-ray och SD-källor hade kunnat vara ännu bättre och färgåtergivningen är inte lika nyanserad som hos de bästa konkurrenterna.

Thomson är ett annat anrikt märke som numera byggs av TCL. Den kinesiska producenten är en av världens största TV-tillverkare och fast besluten att bli stor i Europa. För att lyckas med det har de bland annat anställt Bang & Olufsens före detta chefsdesigner som kreativ chef – något vi fick se spännande resultat av under årets IFA-mässa. Thomson 55UZ8766 har en fin design, med mycket tunn ram och förkromat bordsstativ. Eftersom anslutningarna är vända utåt på vänster sida är skärmen dessutom smidig att hänga på väggen.

Användning och finesser
Thomson och TCL har inte lagt ner lika stora resurser på det grafiska gränssnittet, som verkar tämligen alldagligt. Vi är också osäkra på om fjärrkontrollen har haft någon ”B&O”-behandling, för den är ganska så stor och plastig. Å andra sidan har den stora och lättlästa knappar. Smartfinesserna är aningen begränsade, men Netflix i HD-version finns på plats. Vi lägger dock märke till att TV:n är lite trög på att ladda menyerna. Flera av knapparna funkade inte heller när vi befann oss inne i smartmenyn, men det är möjligt att detta beror på tidiga firmware-problem. Bland anslutningarna finns DVB-C/T2 och -S2 med CI+-kopieringsskydd, samt tre HDMI-ingångar som alla stöder HDMI 2.0.

Bildkvalitet
Thomson-skärmen är designad på ett sätt som framhäver bilden: den trådsmala ramen ger nästan ett intryck av att skärmen ”svävar”. Thomson/TCL är en väletablerad tillverkare av bildpaneler och 55UZ8766 ser ut att ha en bra sådan, med jämn ljusfördelning och avsaknad av fula fläckar. Den verkar dock inte ha lika avancerad bildbehandling som vad LG och Panasonic ställer upp med. Matad med 4K-signaler från vår medie-PC levererar den visserligen en mycket skarp och brusfri bild, men färgåtergivningen är inte lika nyanserad som från LG och Panasonic. Uppskalningen från HD/SD är inte heller fullt i klass med de bästa. Bilden har en tendens att bryta upp lite när den innehåller mycket rörelser, och interpoleringen är inte heller lika effektiv.

Ljudkvalitet
Thomson-skärmen har ett helt okej ljud, men frånvaron av bas gör att röster är ganska så tunna. Vi saknar lite pondus i dialogen, framför allt om man jämför med Grundig Vision 9 som har ett betydligt klarare ljud.

Slutsats
Trots skarp 4K-bild har Thomson-TV:n inte riktigt allt som behövs för att nå upp till de bästa i det här (trots allt) mycket tuffa startfältet. 55UZ8766 har en skarp och brusfri bild med 4K-signaler, men är inte lika förlåtande med HD och SD. Färgerna är inte lika tjusiga och välnyanserade som hos testvinnaren. Thomson kan dock bli en tuff utmanare på sikt om de fintrimmar bildbehandlingen och användarvänligheten lite. Den här modellen finns nämligen i 65 och 85 (!) tum också, till konkurrenskraftiga priser.

Thomson är ett annat anrikt märke som numera byggs av TCL. Den kinesiska producenten är en av världens största TV-tillverkare och fast besluten att bli stor i Europa. För att lyckas med det har de bland annat anställt Bang & Olufsens före detta chefsdesigner som kreativ chef – något vi fick se spännande resultat av under årets IFA-mässa. Thomson 55UZ8766 har en fin design, med mycket tunn ram och förkromat bordsstativ. Eftersom anslutningarna är vända utåt på vänster sida är skärmen dessutom smidig att hänga på väggen. Användning och finesser Thomson och TCL har inte lagt ner lika stora resurser på det grafiska gränssnittet, som verkar tämligen alldagligt. Vi är också osäkra på om fjärrkontrollen har haft någon ”B&O”-behandling, för den är ganska så stor och plastig. Å andra sidan har den stora och lättlästa knappar. Smartfinesserna är aningen begränsade, men Netflix i HD-version finns på plats. Vi lägger dock märke till att TV:n är lite trög på att ladda menyerna. Flera av knapparna funkade inte heller när vi befann oss inne i smartmenyn, men det är möjligt att detta beror på tidiga firmware-problem. Bland anslutningarna finns DVB-C/T2 och -S2 med CI+-kopieringsskydd, samt tre HDMI-ingångar som alla stöder HDMI 2.0. Bildkvalitet Thomson-skärmen är designad på ett sätt som framhäver bilden: den trådsmala ramen ger nästan ett intryck av att skärmen ”svävar”. Thomson/TCL är en väletablerad tillverkare av bildpaneler och 55UZ8766 ser ut att ha en bra sådan, med jämn ljusfördelning och avsaknad av fula fläckar. Den verkar dock inte ha lika avancerad bildbehandling som vad LG och Panasonic ställer upp med. Matad med 4K-signaler från vår medie-PC levererar den visserligen en mycket skarp och brusfri bild, men färgåtergivningen är inte lika nyanserad som från LG och Panasonic. Uppskalningen från HD/SD är inte heller fullt i klass med de bästa. Bilden har en tendens att bryta upp lite när den innehåller mycket rörelser, och interpoleringen är inte heller lika effektiv. Ljudkvalitet Thomson-skärmen har ett helt okej ljud, men frånvaron av bas gör att röster är ganska så tunna. Vi saknar lite pondus i dialogen, framför allt om man jämför med Grundig Vision 9 som har ett betydligt klarare ljud. Slutsats Trots skarp 4K-bild har Thomson-TV:n inte riktigt allt som behövs för att nå upp till de bästa i det här (trots allt) mycket tuffa startfältet. 55UZ8766 har en skarp och brusfri bild med 4K-signaler, men är inte lika förlåtande med HD och SD. Färgerna är inte lika tjusiga och välnyanserade som hos testvinnaren. Thomson kan dock bli en tuff utmanare på sikt om de fintrimmar bildbehandlingen och användarvänligheten lite. Den här modellen finns nämligen i 65 och 85 (!) tum också, till konkurrenskraftiga priser.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Thomson 55UZ8766
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums LED LCD, 3840 x 2160
  • 3 HDMI (2.0), 3 USB
  • DVB-C/S2/T2
  • 200Hz CMI
  • Pris: 12 000 kr
  • thomsonstb.net
Pris: 12000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-