annonse
annonse
annonse

test: Philips 58PUS6809/12

Större bild för pengarna

Philips billigaste 4K-modell har 3 tum större skärm än konkurrenterna, ändå är priset förbluffande lågt.

Plus
Stor och knivskarp bild gör detta till en prisvärd hemmabio-TV med 4K.
Minus
Dessvärre är bildprocessningen genomsnittlig, med lite eftersläpningar, ojämna rörelser och dålig uppskalning av lågupplösta källor.

Med sina 58 tum har utmanaren från Philips 11 procent större bildyta än de övriga testdeltagarna. Tack vare en slank inpackning ser den dock inte dramatiskt mycket större ut bara därför. TV:n har ett enkelt utförande i mörk gråfärg. Byggkvaliteten är inget att hurra för, och av någon anledning lutar TV:n svagt bakåt när den står på bordsstativet. Men vi får hoppas att alla pengarna har lagts på insidan, där de räknas mest!

Användning och finesser
På senare tid har Philips gjort mycket reklam för sin Android-smart-plattform, men 58PUS6809 får klara sig med den gamla plattformen från fjolårets modeller. Urvalet av intressanta appar är begränsat till Netflix, YouTube och SF Anytime. Netflix bara i Super HD-upplösning eftersom 4K-versionen som bekant kräver stöd för videokodeken H.265/HEVC.

Utrustningsmässigt präglas Philips-skärmen av att vara en aningen ”barskrapad” modell. Ingen av HDMI-ingångarna stöder den nya 2.0-standarden. Vill man ha det får man köpa streaming-boxen UHD 880 som Philips säljer separat.

Vi tillhör dem som tycker att Philips menysystem är onödigt krångligt att använda, det präglas av onödigt många klickningar för att komma dit man vill. TV:n måste till exempel lämna smartmenyn/Netflix helt och hållet för att göra inställningar.

Bildkvalitet
58PUS6809 har som nämnts ingen särskild extrautrustning. Till och med den välkända Ambilight-omgivningsbelysningen lyser med sin frånvaro! Vi hade ändå en förhoppning om att bildkvaliteten skulle vara en ljuspunkt, något som delvis visade sig stämma.

Vi började testet med 4K-material, och det är uppenbart att Philips-skärmen drar fördel av att kunna blåsa upp den knivskarpa bilden på en lite större ”filmduk”: små detaljer som man lätt går miste om på 55-tumsmodellerna var enklare att se på 58-tummaren. Handlingen på skärmen kommer närmare och ger större inlevelse.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Men storleken är inte allt. Philips-skärmen lider av många typiska fel vi ofta ser i billiga LED-LCD-skärmar, som att ljusfördelningen är något ojämn, med ljusa fläckar ut mot kanterna. Bildbehandlingen, som brukar vara Philips styrka i de högre prisklasserna, haltar också lite i 58PUS6809. Rörelserna är inte lika jämna och sömlösa, och framför allt de tyngsta 4K-scenerna präglas av en aning eftersläpningar. Uppskalningen av SD och HD till 4K är inte heller lika felfri som i de bästa konkurrenterna.

Ljudkvalitet
Philips har inte kostat på ljudkvaliteten något speciellt. Ljudet är ljust och tunt, utan tryck i basen. En ljudlimpa är ett krav om du vill ha ett ljud som matchar den stora bilden.

Slutsats
Philips 58PUS6809 är testets största TV, men inte nödvändigtvis den bästa på alla områden. Även om 4K-kvaliteten är bra med PC som bildkälla så begränsar TV:n tillgången på 4K-material på grund av bristande formatstöd. App-urvalet är ganska så knapert och användarvänligheten präglas av ett lite segt menysystem. Om du kan leva med de här bristerna kan dock Philips-modellen ändå vara ett bra köp.

Bästa pris på Philips 58PUS6809/12
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • 58-tums LED LCD, 3840 x 2160
  • 4 HDMI (1.4)
  • 3 USB
  • Pris: 12 000 kr
  • philips.se
Pris: 12000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.