annons
annons

Panasonic Viera TX-55AX630E

Knivskarp allroundare

Panasonic har ett gott rykte om sig att ha en välbalanserad bildkvalitet och nykomlingen 55AX630 är ingen besvikelse.

Mycket bra bildbehandling med jämna rörelser, knivskarp 4K och bra uppskalning av lågupplösta källor gör detta till en bra allround-TV.
55AX630 saknar HEVC-stöd, vilket utesluter Netflix i 4K-upplösning.

Efter en smula trög start har Panasonic äntligen hoppat på 4K-karusellen och i år har de hela tre olika modellserier med 4K-upplösning. Av dem är AX630-serien den billigaste, men sägs ändå föra vidare Panasonics fina tradition av bra, naturtrogen bildkvalitet. Och 55AX630 ger ett positivt intryck redan när vi packar upp den ur kartongen: den här TV:n är ett steg upp i byggkvalitet och har en mer genomtänkt design än många av utmanarna: en fin förkromad sockel och tvåfärgad ram med borstade silverränder uppe och nere.

Användning och finesser
Panasonic-TV:n levereras med två olika fjärrkontroller, den ena är väldigt traditionell med stora, tydliga knappar, den andra är mer kompakt med tryckkänslig pekplatta. Den senare är käck att ha när man navigerar runt på webbsidor och liknande, men vi föredrog att använda den gammalmodiga tegelstenen till det mesta.

55AX630 har det välutvecklade menysystemet med startskärmen Home Screen, där alla favorit-appar kan läggas lätt tillgängliga. Panasonic ger full tillgång till menyerna även när man befinner sig inuti appar som Netflix. Dessvärre stöder inte den här TV-modellen 4K-versionen av Netflix eller videokodeken HEVC, vilket toppmodellerna AX800 och AX900 gör. Dubbla HDMI 2.0-ingångar öppnar dock för att koppla in en separat 4K-mediespelare.

Bildkvalitet
Vi började med 4K-filmen ”Timescapes” och blev omedelbart imponerade av de knivskapa naturbilderna som framstår som extra glasklara på Panasonic-skärmen. Blu-ray skalas upp utan problem och till och med våra SD-inspelningar tar sig igenom förvånansvärt helskinnade. I båda fallen har Panasonic-skärmen mindre brus och jämnare färgåtergivning än de flesta konkurrenter. Här befinner vi oss ett klart snäpp över vad de billigare skärmarna från Grundig, Philips och Samsung klarar av.

55AX630 har uppenbarligen en mycket bra bildpanel som ger en jämn ljusfördelning utan störande fläckar mot mörk bakgrund. Bildbehandlingen är också mycket bra, med mjuka och jämna rörelser, vilket känns väldigt naturligt utan påträngande ”såpopera-effekt” i spelfilmer. Till och med den krävande 4K-bilden hanteras utan problem.

Traditionsenligt har Panasonics TV bra bildinställningar direkt från fabrik. Filmläget har mycket naturliga och neutrala färger, men även standardläget och det dynamiska läget ser väldigt fina ut, utan överdrivet starka färger. Det betyder att du enkelt bör kunna hitta en inställning som passar rummets belysning och det du vill titta på. 55AX630 har också ett lite mattare glas framför panelen, som därför inte orsakar plågsamt mycket reflektioner.

Ljudkvalitet
Panasonic har ingen utpräglat kraftig ljudåtergivning, men lite mer fyllighet och värme i mellanregistret än de billigaste TV-apparaterna, och därför lite bättre talförståelse.

Slutsats
Panasonic 55AX630 är definitivt en av testets bästa TV-apparater och kommer mycket nära LG 55UB850. Den senare kan dock tack vare sin lokala styrning av bakbelysningen ge ännu lite mer kontrast, dynamik och djup i bilden. Den koreanska rivalen stöder dessutom Netflix i 4K-upplösning, vilket Panasonic inte gör. Tack vare rent allmänt höga prestanda och ”allround-kvaliteter” är Panasonic dock ändå värd en rekommendation.

Bästa pris på Panasonic Viera TX-55AX630E
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums LED-LCD, 3840 x 2160
  • 3 HDMI (2.0), 2 USB
  • DVB-T/T2/DVB-C
  • 1200 Hz Intelligent Frame Creation
  • Pris: 15 000 kr
  • panasonic.se
Pris: 15000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-