annonse
annonse
annonse

Panasonic Viera TX-55AX630E

Knivskarp allroundare

Panasonic har ett gott rykte om sig att ha en välbalanserad bildkvalitet och nykomlingen 55AX630 är ingen besvikelse.

Mycket bra bildbehandling med jämna rörelser, knivskarp 4K och bra uppskalning av lågupplösta källor gör detta till en bra allround-TV.
55AX630 saknar HEVC-stöd, vilket utesluter Netflix i 4K-upplösning.

Efter en smula trög start har Panasonic äntligen hoppat på 4K-karusellen och i år har de hela tre olika modellserier med 4K-upplösning. Av dem är AX630-serien den billigaste, men sägs ändå föra vidare Panasonics fina tradition av bra, naturtrogen bildkvalitet. Och 55AX630 ger ett positivt intryck redan när vi packar upp den ur kartongen: den här TV:n är ett steg upp i byggkvalitet och har en mer genomtänkt design än många av utmanarna: en fin förkromad sockel och tvåfärgad ram med borstade silverränder uppe och nere.

Användning och finesser
Panasonic-TV:n levereras med två olika fjärrkontroller, den ena är väldigt traditionell med stora, tydliga knappar, den andra är mer kompakt med tryckkänslig pekplatta. Den senare är käck att ha när man navigerar runt på webbsidor och liknande, men vi föredrog att använda den gammalmodiga tegelstenen till det mesta.

55AX630 har det välutvecklade menysystemet med startskärmen Home Screen, där alla favorit-appar kan läggas lätt tillgängliga. Panasonic ger full tillgång till menyerna även när man befinner sig inuti appar som Netflix. Dessvärre stöder inte den här TV-modellen 4K-versionen av Netflix eller videokodeken HEVC, vilket toppmodellerna AX800 och AX900 gör. Dubbla HDMI 2.0-ingångar öppnar dock för att koppla in en separat 4K-mediespelare.

Bildkvalitet
Vi började med 4K-filmen ”Timescapes” och blev omedelbart imponerade av de knivskapa naturbilderna som framstår som extra glasklara på Panasonic-skärmen. Blu-ray skalas upp utan problem och till och med våra SD-inspelningar tar sig igenom förvånansvärt helskinnade. I båda fallen har Panasonic-skärmen mindre brus och jämnare färgåtergivning än de flesta konkurrenter. Här befinner vi oss ett klart snäpp över vad de billigare skärmarna från Grundig, Philips och Samsung klarar av.

55AX630 har uppenbarligen en mycket bra bildpanel som ger en jämn ljusfördelning utan störande fläckar mot mörk bakgrund. Bildbehandlingen är också mycket bra, med mjuka och jämna rörelser, vilket känns väldigt naturligt utan påträngande ”såpopera-effekt” i spelfilmer. Till och med den krävande 4K-bilden hanteras utan problem.

Traditionsenligt har Panasonics TV bra bildinställningar direkt från fabrik. Filmläget har mycket naturliga och neutrala färger, men även standardläget och det dynamiska läget ser väldigt fina ut, utan överdrivet starka färger. Det betyder att du enkelt bör kunna hitta en inställning som passar rummets belysning och det du vill titta på. 55AX630 har också ett lite mattare glas framför panelen, som därför inte orsakar plågsamt mycket reflektioner.

Ljudkvalitet
Panasonic har ingen utpräglat kraftig ljudåtergivning, men lite mer fyllighet och värme i mellanregistret än de billigaste TV-apparaterna, och därför lite bättre talförståelse.

Slutsats
Panasonic 55AX630 är definitivt en av testets bästa TV-apparater och kommer mycket nära LG 55UB850. Den senare kan dock tack vare sin lokala styrning av bakbelysningen ge ännu lite mer kontrast, dynamik och djup i bilden. Den koreanska rivalen stöder dessutom Netflix i 4K-upplösning, vilket Panasonic inte gör. Tack vare rent allmänt höga prestanda och ”allround-kvaliteter” är Panasonic dock ändå värd en rekommendation.

Bästa pris på Panasonic Viera TX-55AX630E
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums LED-LCD, 3840 x 2160
  • 3 HDMI (2.0), 2 USB
  • DVB-T/T2/DVB-C
  • 1200 Hz Intelligent Frame Creation
  • Pris: 15 000 kr
  • panasonic.se
Pris: 15000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.