annons
annons

6 billiga TV-apparater med 4K-upplösning

4K åt folket

Nu kan du äntligen skaffa framtidens TV med ultraskarp bild utan att det behöver kosta en förmögenhet. Vi har testat de billigaste och bästa 4K-skärmarna!

Efter en försiktig start är 4K Ultra HD-formatet på väg in i folkhemmen med full fart. Det som för två år sedan var reserverat för kostsamma toppmodeller för 50 000 kronor eller ännu mer har nu krupit under den magiska 10 000-kronorsgränsen för de billigaste modellerna.

Det kan påminna lite om hur 3D-tekniken sjönk i pris för några år sedan, bara för att till slut bli standard i de flesta modeller. Men medan 3D fick ett ljummet välkomnande har 4K tagits emot med stort intresse av vanligt folk.

Hur kan det komma sig? Svaret är nog att det är enkelt att se förbättringen. Fyra gånger så hög upplösning än vanlig HDTV ger 4K-skärmarna en väsentligt högre bildkvalitet, i synnerhet när tekniken kombineras med större skärmstorlekar. 4K-bilden är så skarp att den ger en viss djupkänsla av sig själv, helt utan behov av 3D-glasögon. Din nästa TV kommer förmodligen vara en 4K-modell.

Prisras på 4K
Kostnaden för 4K har sjunkit kraftigt bara det senaste halvåret. TV-tillverkarna satsar på 4K för att det är populärt och för att det ger bra inkomster. En bildpanel med 4K-upplösning (3840 x 2160) är nämligen billig att tillverka om man jämför med den mer exotiska OLED-tekniken, där många av panelerna måste kasseras.

Den här gången har vi valt ut ett knippe 4K-utmanare i 55 tum, vilket tycks bli den nya folkstorleken. I och med att kandidaterna tillhör marknadens billigaste 4K-modeller kan vi inte räkna med referenskvalitet. 4K-upplösningen är inte i sig någon garanti för en bra bild. Vanliga parametrar som kontrast, svärta och färgåtergivning spelar fortfarande en avgörande roll, och här stöter de på tuff konkurrens från ”ordinära” Full-HD-skärmar. 4K-skärmarna har dock en teknisk fördel i att bildbehandlingen är upptrimmad för att kunna tackla den högre informationsmängden.

Användarvänlighet, appar och anslutningar
Bildkvalitet är en sak men TV:n måste kunna skötas på ett smidigt sätt också. Fjärrkontroll, menysystem och finesser är viktigt för den totala TV-upplevelsen och på dessa områden är skillnaderna stora. Därför kan det vara ett stalltips att satsa på de kända märkena som ofta har jobbat mer med användarvänlighet än de mindre kända. Det krävs resurser för att hålla appar och andra program uppdaterade, och den senaste tiden har vi sett att vissa TV-märken har tappat lite mark. Vem vet, om ett par år är det kanske Google som levererar TV:ns operativsystem?

HDMI 2.0 och brist på material
Även om bildkvaliteten är lovande så befinner sig 4K-formatet lite i ”limbo” i dagsläget. Tillgången på 4K-material är fortfarande begränsat, det kommande 4K-Blu-ray-formatet är försenat och standarden är inte färdigutvecklad ännu. TV-apparaterna måste därför vara väl uppdaterade både när det gäller hårdvara och mjukvara för att kunna kallas fullvärdiga 4K-apparater. Kraven på en 4K-kompatibel TV är att den ska ha stöd för HDMI version 2.0 och kopieringsskyddet HDCP 2.2. Dessutom krävs stöd för videokodeken HEV/H.265 för att kunna köra Netflix i 4K-version. Observera att inte alla TV-apparaterna i testet uppfyller dessa krav.

Kolla priset

TV-marknaden är väldigt prispressad, både tillverkare och återförsäljare slåss om marknadsandelarna. Detta betyder framför allt bra priser för oss kunder, men det medför också att priset på en viss modell kan variera stort – från butik till butik och från vecka till vecka. TV-apparater är dessutom populära ”lockvaror” när elektronikkedjorna har sina kampanjer.

Se därför till att hålla dig uppdaterad genom att besöka webbplatser som prisjakt.nu för att hitta de senaste priserna på de mest populära modellerna.

Bästa pris på 6 billiga TV-apparater med 4K-upplösning
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-