annonse
annonse
annonse

test: Philips 55PFL6008S/12

Välutrustad

Förr i tiden var man tvungen att betala ett högt pris för kombinationen snygg design och bra bild. Så är det inte med Philips nya mellanklassmodell.

Plus
Snygg design och bra bild för pengarna
Minus
Dåligt urval av appar i dagsläget

De flesta känner väl till TV-märket Philips men bakom kulisserna har den holländska tillverkaren gjort en omstrukturering det senaste året. TV-divisionen såldes nyligen till det nystartade bolaget TP Vision, som Philips alltjämt äger delar av. Förändringarna tycks dock inte ha påverkat modellerna i negativ riktning, snarare tvärtom.

Nya 6000-serien ligger på fjärde plats i modellhierarkin (under 7000, 8000 och toppserien 9000) men det är inte alls tal om någon orkeslös modell plundrad på funktioner bara därför, den delar faktiskt mycket utrustning med de dyrare modellerna. Rent designmässigt är 6008-skärmen läcker att titta på med sin tunna ram av mörk borstad metall. Den vridbara foten är också stilig och minimalistisk. På baksidan sitter nedåtriktade kontakter som förenklar väggmontering. Själva skärmen har en halvmatt yta som orsakar en del reflektioner i upplysta rum, men den är långtifrån lika spegelblank som en del designmodeller brukar vara.

Användning och finesser
Philips-TV:n är en ganska så enkel historia när det gäller kontakter. Den har fyra HDMI-ingångar, optisk ljudutgång till exempelvis en ljudlimpa, samt två USB-ingångar. Man kan koppla in en USB-hårddisk och spela in program eller pausa direktsändningar.

Det ingår bara en enda fjärrkontroll men den har ett tangentbord på baksidan. TV:n stöder 3D med hjälp av passiv teknik och det ingår fyra par 3D-glasögon.

55PFL6008S är enkel att komma igång med. Den har en särskild startguide och en interaktiv bruksanvisning som förklarar de olika funktionerna utan att man behöver bläddra i en tjock manual. Philips menysystem är däremot inte det mest intuitiva vi har skådat. Det behövs en del tryckningar fram och tillbaka för att komma dit man vill och vägen är inte alltid lika logisk.

Bildkvalitet
Som nämnts har Philips flera dyrare modeller i sitt sortiment och de får verkligen vara bra om de ska lyckas klå den här 6008-modellen. Det verkar som om Philips har förbättrat bildbehandlingen i årets modeller, och den så kallade ”idealinställningen” som anpassar sig automatiskt efter programmet fungerar utmärkt utan att manipulera bilden överdrivet mycket.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Färgtemperaturen drar en aning mot blått/kallt, men det går att rätta till genom att växla till filmläget som har en varmare och mer naturlig färgton. Då stängs också merparten av all bildbehandling av och många föredrar nog det läget när de ska ägna sig åt kräset filmtittande.

55PFL6008S står sig imponerande väl mot de dyrare modellerna från LG och Samsung i detta test. Skillnaden handlar mest om att det finns en antydan till mer brus i bilden och att svarta/mörka bilder är lite gråare hos Philips. Det senare går att kompensera för genom att sänka bakbelysningen en smula, men då tappar man samtidigt en aning kontrast. Det är tydligt att de två dyrare skärmarna har lite mer intensitet, liv och djup i bilden, men sammantaget är det liten skillnad i bildkvalitet i förhållande till skillnaden i pris.

Ljudkvalitet
Philips har övergivit konceptet med att placera högtalarna i foten. I stället har de flyttat dem till baksidan. 55PFL6008S har ett helt godkänt ljud med fin bas och en bra tyngd i röster. Ibland hade vi lite problem med att ljudet och bilden inte synkades riktigt, men det var förhoppningsvis bara ett firmware-problem i vårt tidiga testexemplar.

Slutsats
55PFL6008S är en TV med tjusig design och en fin bildkvalitet till ett förnuftigt pris. Bilden är faktiskt imponerande bra och ligger inte långt efter de dyrare modellerna. Skillnaden är en något lägre funktionsnivå och Philips-TV:n kan (åtminstone än så länge) inte skryta med lika många smarta appar som de mer välutrustade koreanerna och japanerna i testet.

Bästa pris på Philips 55PFL6008S/12
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:

55-tums 3D LED-LCD, 1920 x 1080
CI+, DVB-T2/S/C
4 HDMI in, 2 USB
Optisk ljudutgång

Pris: 17000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.