annonse
annonse
annonse

Panasonic TX-P50ST60Y

Biochefen

P50ST60 kan mycket väl vara en av de sista plasmaskärmarna någonsin från Panasonic. Det tycker vi är lite synd, för i år är de smartare och mer användarvänliga än någonsin.

Suverän svärta Snyggt menysystem
Tunt ljud

Panasonics plasmaskärmar har alltid varit ett givet alternativ för filmälskare som uppskattar optimal bildkvalitet. Men nu är det slut på det roliga, i april meddelade Panasonic att de planerar att avsluta produktionen av plasmapaneler inom en snar framtid, kanske redan under 2014. Det kan innebära att årets modellserier tillhör den sista plasmagenerationen. Det är onekligen tråkigt, för årets modeller är verkligen fullproppade med finesser.

P50ST60 som vi testar här finns även i 55- och 65-tumsversion och är Panasonics billigaste plasmaserie med 3D. Den tar över efter ST50-serien som vi utnämnde till Årets bästa plasma 2012 på grund av dess höga prestanda i förhållande till priset. Rent designmässigt är P50ST60 en enkel historia som är tjockare än LED-rivalerna, och därför väger skärmen också ett par kilo extra. Man får räkna med aningen större strömförbrukning, men vi märkte däremot inte av något surrande från plasmapanelen.

Användning och finesser
Panasonic har ett lite trist men lättbegripligt menysystem och en traditionell fjärrkontroll med tydliga knappar. I år har delar av menyerna fått en rejäl ansiktslyftning. Den största nyheten är en huvudmeny som heter Home Screen. Den visas varje gång TV:n slås på och innehåller länkar till olika kategorier som TV, inspelningar och appar. Det går naturligtvis att själv välja vilka länkar som ska visas på startskärmen.

Bildkvalitet
Plasmaskärmarna har alltid haft sina traditionella styrkor och svagheter. Eftersom plasmapanelen kan tända och släcka varje pixel individuellt har tekniken en oerhört bra svärta jämfört med LCD. Nackdelen är framför allt att plasmacellerna inte ger ifrån sig lika mycket ljus som LCD-skärmarna. Panasonic har dock kommit långt med att maximera fördelarna och maskera nackdelarna.

ST60-serien har ett nytt filter framför panelen som ska förbättra ljusutbytet och det fungerar imponerande väl i praktiken: P50ST60 har gott om intensitet i ljusa scener – inte lika bländande ljust som en LED-skärm, men ändå fullt tillräckligt för upplysta rum. Man måste inte alls släcka alla lampor på samma sätt som man var tvungen med äldre plasmaskärmar.

Panasonic-skärmen är definitivt i sitt esse när den visar filmer med mörka scener. Ta till exempel stjärnhimlen i början av Star Wars-filmen ”Rymdimperiet slår tillbaka”. Där är rymden becksvart samtidigt som man ser betydligt fler stjärnor och detaljer i mörkret. Det fina är att Panasonic-skärmen även lyckas skilja mellan ljusa och mörkare stjärnor och visa dem med precis rätt mängd ljus. Det skapar ett bättre djup och ger liv åt bilden.

P50ST60 har en oerhört nyanserad och naturlig förgåtergivning, även om skillnaden mot LCD-konkurrenterna inte är så stor som förväntat. I synnerhet Samsung utmärker sig med färger som ligger nära vad Panasonic klarar av, plus har lite bättre skärpa och kontrast.

Ljudkvalitet
Man hör på ljudet att P50ST60 är en av de billigare testdeltagarma. Det finns inte särskilt mycket sprutt i de inbyggda högtalarna och ljudet är ganska tunt och instängt. Här får man helt klart använda en separat anläggning eller ljudlimpa om man vill göra den fina bilden rättvisa.

Slutsats
Panasonic TX-P50ST60 har en väldigt bra bild för en förnuftig summa pengar. Om underhållningen hemma mest består av film och TV-serier är detta en TV som är enkel att rekommendera, inte minst för att den också är fint uppdaterad på app-fronten. Testets avgjort bästa köp!

Bästa pris på Panasonic TX-P50ST60Y
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 50-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
  • CI+, DVB-T2/C
  • 4 HDMI in, 2 USB
  • Optisk ljudutgång
Pris: 13000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.