TEST AV Sony KD-65X9005B

4K-kungen

För dig som vill ha en komplett toppklass-TV med gnistrande skarp bild och ett riktigt ljud, Àr Sonys 4K-toppmodell rÀtt vÀg att gÄ.

Ljud & Bild tycker:
Sony-skÀrmen ger förstklassiga TV-upplevelser med en knivskarp bild och ett glasklart ljud. Bildkvaliteten Àr utmÀrkt oavsett om man tittar TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
Betraktningsvinkeln Àr ganska sÄ snÀv, bilden Àr mattare frÄn sidan.

FjolĂ„rsmodellen KD-659006A var en oerhört snygg TV pĂ„ alla sĂ€tt och vis, och vi tvekade inte att utse den till Årets bildprodukt 2013. I Ă„r har i stort sett alla konkurrenter slĂ€ppt 4K-TV, sĂ„ frĂ„gan Ă€r om Sony fortfarande leder utvecklingen eller om de har tappat sitt försprĂ„ng?

Årets modell KD-65X9005B liknar föregĂ„ngaren pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt men har fĂ„tt ett par viktiga Ă€ndringar bĂ„de inuti och utanpĂ„. SkĂ€rmen har en ”kilform” som blir gradvis tjockare ner mot botten. Det ger mer plats Ă„t högtalare, men ocksĂ„ ett lite tjockare utseende, framför allt om man jĂ€mför med millimetertunna OLED-skĂ€rmar.

65-tumsversionen Ă€r alltsĂ„ en riktig TV-koloss: de sidomonterade högtalarna gör att den Ă€r 1,7 meter bred och nĂ€stan 50 kilo tung! Detta Ă€r med andra ord en TV man bör vara tvĂ„ nĂ€r man hanterar, och eventuell vĂ€ggmontering bör ske med solid förankring 


Läs också: Samsung QE55Q7F
Highend-TV till lÄgpris

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.

AnvÀndning och finesser
KD-65X9005B har fina anslutningsmöjligheter. Alla fyra HDMI-ingĂ„ngarna stöder 4K och det ingĂ„r en kopplingsdosa (”port replicator”) som kan gömmas undan i ett skĂ„p om TV:n ska vĂ€ggmonteras, sĂ„ att man bara behöver ha en enda kabel upp till skĂ€rmen. Sony har byggt in kamera för Skype-videosamtal och stöd för sociala medier som Facebook och Twitter. Netflix-appen klarar 4K, under förutsĂ€ttning att du har tillrĂ€ckligt bra internetuppkoppling.

Sony-TV:n gÄr att anvÀndas med traditionell fjÀrrkontroll, eller den nya One Flick Remote-fjÀrren med inbyggd styrplatta, som sköts genom att man lÄter tummen glida över pekytan. Den förenklar skötseln genom att minska ner antalet klickningar, men det gÄr inte lika smidigt som med LG:s och Samsungs pekfjÀrrkontroller. Vi föredrog dÀrför att ha den vanliga fjÀrrkontrollen i nÀrheten nÀr vi skulle göra mer sofistikerade instÀllningar.

Bildkvalitet
Vi började med diverse PVR-inspelningar i HD-kvalitet (720p) och blev imponerade direkt. Trots sina 65 tum och 3840 x 2160 pixlar fÄr Sony-skÀrmen den relativt komprimerade signalen att se överraskande bra ut. Bildbehandlingen lÀgger till lite extra skÀrpa, utan att konturerna blir för hÄrda eller grovkorniga. VÄra inspelade fotbollsmatcher Äterges med detaljerna i behÄll, och smÄ detaljer som grÀsstrÄn och text pÄ tröjorna syns tydligt.

Med actionfilmen ”Total Recall” pĂ„ Blu-ray fĂ„r vi smaka pĂ„ vad Sony-skĂ€rmen klarar av nĂ€r den matas med bĂ€ttre rĂ„varor. Blu-ray-skivan Ă€r nĂ€mligen en sĂ„ kallad ”Mastered in 4K”-originalfilm som skalats ned till Full-HD, med större fĂ€rgrymd och fler detaljer Ă€n vanliga BD-titlar. Sony-TV:ns 4K X-reality Pro-bildprocessor utnyttjar detta för att Ă„terskapa en bild som ska pĂ„minna om 4K-originalet sĂ„ mycket som möjligt. Resultatet var mycket riktigt lĂ€ckert, med imponerande fĂ€rgrikedom och detaljer Ă€ven för att vara Blu-ray.

Även om Sony-skĂ€rmen till stor del lyckas ”göra vin av vatten” sĂ„ Ă€r det Ă€kta, oförfalskat 4K-material vi Ă€r ute efter. Med KD-65X9005B fĂ„r vi Ă€ntligen tillgĂ„ng till Netflix i 4K-version, sĂ„ lĂ€nge du har tillrĂ€ckligt hög internethastighet (15 megabit per sekund eller högre) kĂ€nner Netflix-appen automatiskt av att du har en 4K-TV och gör materialet tillgĂ€ngligt, och du fĂ„r se den efterlĂ€ngtade ”4K Ultra HD”-loggan uppe i hörnet.

”House of Cards” sĂ€song 2 Ă€r den första serien som gĂ„r att se med 4K-upplösning och vi blir bĂ„de imponerande och lite besvikna pĂ„ samma gĂ„ng. Jo dĂ„, bildkvaliteten Ă€r extremt skarp och har betydligt fler detaljer Ă€n Ă€ven de bĂ€sta Blu-ray-skivorna. Kevin Spacey och hans politiska anhĂ€ngare ser skrĂ€mmande verklighetstrogna ut. Netflix-överföringen Ă€r imponerande bra, utan plĂ„gsam komprimering av bilden. SĂ„ vad Ă€r problemet? Jo, ”House of Cards” Ă€r en relativt maklig serie, med mĂ„nga statiska dialogscener, och har inte direkt nĂ„gra stora wow-effekter. Och har man vĂ€l vant sig vid 4K-kvalitet sĂ„ vill man sĂ„ klart ha mer!

NĂ€r det gĂ€ller den allmĂ€nna bildkvaliteten fĂ„r Bravia-skĂ€rmen mycket höga betyg. För det första har den en förstklassig kontrast, med förmĂ„gan att visa allt frĂ„n becksvart och mörka skuggdetaljer till blĂ€ndande vitt i samma bildruta, pĂ„ ett sĂ€tt som faktiskt kan föra tankarna till de bĂ€sta plasma- och OLED-skĂ€rmarna. Vi misstĂ€nker att Sonys ”Xtended Dynamic Range”-bildbehandling spelar en roll hĂ€r, men vi kan inte se nĂ„gra bieffekter. Ett par nackdelar har bilden dock: fĂ€rgĂ„tergivningen Ă€r attraktiv och nyanserad, men har en nĂ„got mer överdriven fĂ€rgmĂ€ttnad Ă€n Panasonic-rivalen. Den har inte heller lika omfattande fabriksinstĂ€llningar. SvĂ€rtan Ă€r bra för att vara LCD, men ljusfördelningen Ă€r inte lika jĂ€mn som vi hade velat: vĂ„rt testexemplar hade synlig ”blödning” av ljus pĂ„ vĂ€nster sida. Betraktningsvinkeln Ă€r inte heller imponerande – man mĂ„ste inte röra sig lĂ„ngt ut mot sidan för att fĂ€rgerna ska bli bleka och tappa nyanser.

Ljudkvalitet
KD-65X9005B stod inför en svÄr utmaning om den skulle lyckas ha bÀttre ljud Àn förra Ärets modell, som vi tyckte hade klassens högsta ljudkvalitet. Högtalarna har flyttats ner för att utnyttja den extra kabinettvolymen och har utrustats med mer effektiva förstÀrkare. Och vi har sÀllan hört MTV:s live-konserter lÄta bÀttre. Diskanten Àr klar och distinkt och mellanregistret likasÄ. Ljudbilden Àr stor och bred och pÄminner mer om hifi Àn TV. Högtalarna klarar hög volym och dynamiska hÀndelser utan att ljudet blir hÄrt, och passar utmÀrkt till bÄde dialog, film och musikprogram.

Vi fick samtidigt en möjlighet att testa Sonys trÄdlösa subbas SWF-BR100, som Àr extrautrustning till Ärets Bravia-modeller. Den kopplas enkelt till TV:n med en USB-dongel som ingÄr och ger en mÀrkbart större rÀckvidd och större tyngd Ät baseffekterna. Resultatet Àr ett komplett ljudsystem som kan konkurrera med de bÀsta ljudlimporna dÀr ute!

Slutsats
KD-65X9005B Ă€r en TV som fĂ„r höga poĂ€ng i alla testkriterier. Även om detta Ă€r en 4K-TV sĂ„ gör den ett solitt jobb Ă€ven med vanliga HD-sĂ€ndningar. Bildkvaliteten Ă€r otroligt bra vad man Ă€n matar den med. KD-65X9005B ger tillgĂ„ng till Ă€kta 4K-material via Netflix, vilket definitivt bĂ„dar gott för framtiden. Det omfattande ljudsystemet kan vara en fördel eller en nackdel beroende pĂ„ hur man ser pĂ„ det: de sidomonterade högtalarna tar onekligen en del plats, men har ocksĂ„ ett mycket övertygande ljud. För den som letar efter en komplett ”allt-i-ett”-highend-TV Ă€r Sony-skĂ€rmen ett givet val.

Fakta & Betyg:
  • 65-tums 4K, 3840 x 2160
  • 4 HDMI, 3 USB
  • Netflix 4K
  • 4K X-reality Pro
  • Pris: 40 000 kr
  • Sony.se
  Pris: 40,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung QE55Q7F

  Highend-TV till lÄgpris

  Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: LG OLED65E7V

  Grym bildmaskin

  LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×