annons
annons

Sony Bravia KDL-60W855B

Hat trick

Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!

Sony 60W855B har en ytterst övertygande bildkvalitet för både sport, film och andra TV-program. Skärpan och kontrasten är imponerande, med nästan bottenlös svärta. Ljudkvaliteten skiljer sig också från konkurrenterna, i positiv bemärkelse.
Sony-skärmens kilformade kabinett är onekligen lite mer klumpigt att titta på än de tunnaste skärmarna där ute. Smartfinesserna är inte heller lika omfattande som hos LG och Samsung.

60W855B är en ny mellanklassmodell som täpper till glappet mellan den billiga W805B-serien och den mer påkostade W905, som är Sonys dyraste Full-HD-Serie. Den har Sonys kilformade ”Wedge Design”, där skärmen blir gradvis tjockare ner mot botten. Långtifrån de allra tunnaste LED- och OLED-skärmarna, med andra ord. Kilformen gör det också lite mer komplicerat att hänga TV:n på väggen, men det ingår distanser som ska se till att TV:n hänger rätt. Bordsstativet kan sättas fast brett eller smalt, beroende på bänken som TV:n ska stå på.

Användning och finesser
Ingen snofsig fjärrkontroll här, bara Sonys trofasta ”tegelsten” med många knappar. Deras nya One Flick Remote med pekplatta kan dock köpas till som extrautrustning. Sony har givit sitt menysystem en ansiktslyftning i år och det har blivit mycket snabbt och överskådligt att använda, fast inte lika läckert som LG:s WebOS. Netflix finns också på plats, men annars är app-urvalet inte lika stort som hos Samsung och LG. 60W855B har ingen Skype-kamera, men däremot funktionen Social Viewing som är kopplad till Twitter och låter relaterade tweets strömma över skärmen.

Bildkvalitet
Bilden på 60W855B påminner mycket om lillebror 50W805B, fast i större format. Med sina 60 tum är 60W855B också ett klart steg upp från 55-tummarna och ger bättre inlevelse och närvarokänsla med allt TV-material, oavsett om det är film eller fotboll du tittar på.

60W855B är utrustad med Sonys X-Reality Pro-bildbehandling, som kontinuerligt övervakar och optimerar bilden. Och bilden är imponerande att skåda, med en skärpa och en kontrast som tar dig närmare inpå vad som händer på fotbollsplanen. 60W855B har ett särskilt fotbollsläge (som till och med har en egen knapp på fjärrkontrollen) med mycket mer neutrala och nyanserade färger än LG och Samsung. Dessutom är rörelserna mjuka och skärpan bra, utan irriterande störningar eller andra biverkningar. Och där Samsung och LG gillar att framhäva de stora kontrastskillnaderna är Sony-skärmen bättre på att återge de små detaljerna på arenan, till exempel spelartröjorna och publiken. 60W855B bevarar det fina intrycket även när matchen är slut och vi hellre vill gotta oss med en bra film. Svärtan är nämligen snudd på det bästa vi har sett på en vanlig LCD-skärm med kant-LED. Sciencefiction-filmen Gravity med Sandra Bullock är kolsvart när det behövs, utan att det påverkar dynamiken i ljusa områden. Ljusfördelningen är dessutom exemplarisk, med bara småtendenser till ljusare partier ut mot hörnen av skärmen. Sammantaget är detta en mycket potent bildmaskin, oavsett disciplin!

Ljudkvalitet
Medan lillebror 50W805B har ganska så spinkiga fullregisterhögtalare har 60W855B Sonys ”Long Duct”-högtalare med separata diskant- och bas/mellanregisterelement. Eftersom TV:n är tjockare längst ner har den också större volym som högtalarna kan vältra sig i. Röståtergivningen är klar och distinkt i tonen, och här går det dessutom att vrida upp volymen en del utan att vi upplever det typiska instängda TV-ljudet. Bra grejor!

Slutsats
Sony KLD-60W855B är en lite större och klumpigare TV än de allra tunnaste konkurrenterna, men det uppväger den för med ett tyngre ljud – och en övertygande bildkvalitet. Detta är en av ytterst få TV-apparater som kan ge acceptabla ljudupplevelser utan en separat anläggning. Bildkvaliteten tillhör också toppklassen, med briljanta färger och (nästan) bottenlös svärta. Användarvänligheten är också bra, även om skötseln och menysystemet hamnar lite i skuggan av koreanska LG den här gången.

Bästa pris på Sony Bravia KDL-60W855B
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 60-tums LED LCD, 1920 x 1080
  • Motionflow 400 Hz
  • X-reality Pro-bildbehandling
  • 4 HDMI, 2 USB
  • Pris: 17 000 kr
  • Sony.se
Pris: 17000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-