annons
annons

test: Philips 55PUS7809/12

Budget-4K?

Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.

Philips 55PUS7809 ger 4K-bildkvalitet till ett inte alltför avskräckande pris, och den får vanliga HD-sändningar att se riktigt skarpa och stiliga ut.
Bristen på stöd för Netflix 4K begränsar tillgången på det högupplösta videoformatet.

Philips är kända för att lägga stor tonvikt på höga prestanda i förhållande till priset. I fjol satsade de stort med en prisvärd 65-tummare och en helgalen 84-tummare i jumboklassen. I år har de riktat in sig på att göra 4K tillgängligt i de lägre prisklasserna och i mindre skärmstorlekar. Först ut är 55PUS7809, som är byggd i välkänd Philips-stil med supersmalt skal: ramen runt panelen syns knappt och skärmen har en vridbar fot. På baksidan sitter Philips tvåsidiga Ambilight som lyser upp väggen med färgljus som matchar handlingen på skärmen. Fjärrkontrollen är också tvåsidig, med tangentbord på baksidan som förenklar inmatning av lösenord och sökningar på internet.

Användning och finesser
I år har Philips lanserat TV-apparater med Googles operativsystem Android, vilket bland annat ger större tillgång till appar och spel. 55PUS7809 drar däremot inte nytta av den här finessen som bara finns i de dyrare TV-modellerna. Däremot har den Philips vanliga smart-portal, med bland annat Spotify och Netlix. Vi var naturligtvis sugna på att testa Netflix i 4K, men fick nöja oss med vanlig Super HD: Philips-TV:n har nämligen inte fått stöd för den uppdaterade versionen som krävs. Enligt specifikationerna klarar HDMI-ingångarna bara 4K med upp till 30 bilder i sekunden (4K/30p) i stället för 4K/60p som HDMI 2.0-standarden kräver. Enligt Philips jobbas det i kulisserna för att lösa saken, men i skrivande stund är alltså 55PUS7809 inte Netflix 4K-kompatibel.

Bildkvalitet
I standardbildläget har Philips-skärmen en knivskarp bild med fina detaljer. Färgåtergivningen är också bra, fast en aning kall i standardläget – men desto mer naturligt i ”spelfilmsläget”.

55PUS7809 gör ett bra jobb med att skala upp våra komprimerade SD- och HD-inspelningar, men det ska sägas att brusreduceringen hade kunnat fungera bättre – ett par av våra inspelningar, framför allt den mörka ”Blade Runner”, präglas av mycket brus, vilket några av konkurrenterna är bättre på att hålla i schack. Philips har dock en bra rörelsekompensation (Natural Motion) som ser till att fotbollsspelarna glider snabbt över planen utan ryckningar eller hack.

Skälet till att man ska välja den här modellen i stället för bra full-HD-modeller som till exempel Sony KLD-60W855, är naturligtvis förmågan att visa äkta 4K. Och 55PUS7809 ser mycket imponerande ut med våra testfilmer via PC med 4K-skärmkort, men den är inte fullt i klass med de bästa 4K-skärmarna. Detaljer och konturer är inte lika skarpa och sömlösa som vad Sony och Samsung lyckas få fram.

Philips TV är en kant-LED-skärm med alla teknikens typiska styrkor och svagheter. Genomsläppningen av bakbelysning är lite ojämn vilket medför att vissa områden på skärmen är ljusare än andra. Standard- och spelfilmsläget är noga fintrimmade för att minimera dessa svagheter, och Ambilight på baksidan bidrar till att höja den upplevda kontrasten. Philips-skärmen har en relativt blank glasyta, men den är inte lika spegelblank som de värsta vi har sett.

Ljudkvalitet
Philips-skärmen har inte ett speciellt påkostat ljudsystem, men högtalarna på baksidan ger ett okej ljud, med bra talförståelse och tillräckligt med bas för att underhålla lite. Ändå är det på sin plats att rekommendera en bra ljudlimpa till de högupplösta bildupplevelserna.

Slutsats
Philips 55PUS7809 är en spännande TV för dig som inte vill krossa en eller flera spargrisar för att köpa en ny TV med 4K-upplösning. 55PUS7809 är den inte den bästa 4K-skärmen vi har sett, och den stöder inte heller Netflix 4K (som är det enklaste sättet att titta på 4K) i dagsläget. Sammantaget har den ändå en mycket bra ”allround”-bild med gnistrande skärpa och kontrast. Svärtan gör kanske någon filmälskare en smula besviken, men det går att kompensera för med lite inställningar.

Bästa pris på Philips 55PUS7809/12
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums 4K, 3840 x 2160
  • 4 HDMI, 3 USB
  • Tvåsidig Ambilight
  • Net TV-smartportal
  • Pris: 17 000 kr
  • philips.se
Pris: 17000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-