annons
annons

Panasonic TX-L55AS750

TV för hela familjen

Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.

Genomgående bra bild med bred betraktningsvinkel, synnerligen bra anslutningar och användarvänlig skötsel gör Panasonic L55AS750 till en bra allround-TV.
Ljudet är inte speciellt kraftfullt och svärtan är (trots bra ljusfördelning) inte lika bra som i de allra bästa.

Panasonic ägnade början av året åt att avveckla produktionen av deras omtyckta plasmaskärmar. Från och med nu kommer de i stället att ha fullt fokus på LED-LCD-baserade TV-apparater, och förutom bildkvaliteten har de jobbat hårt på att förbättra användarvänligheten.

Användning och finesser
L55AS750 är väldigt välutrustad för att vara en ”mellanklassmodell”. Den har dubbla TV-mottagare för marknät, kabel och parabol, vilket betyder att du har fina möjligheter att titta på vad du vill samtidigt som du spelar in från en annan källa. Inte bara det, Panasonic har också myntat begreppet ”TV Anywhere”, där du genom att ha en TV ansluten till internet även kan använda den för att titta på lokala TV-kanaler på surfplatta och mobil när du inte är hemma.

Fjärrkontrollen har både styrplatta och mikrofon, men fungerar inte lika sömlöst som exempelvis LG:s Magic Remote. Huvudmenyn ”My Home Screen” kan du anpassa själv genom att placera genvägar till de mest använda apparna på framsidan. Man kan också göra egna, anpassade profiler till olika familjemedlemmar. Menysystemet känns behagligt att använda, framför allt om man är flera som tittar, men grafiken är inte lika läcker som vad LG och Samsung har att erbjuda.

Bildkvalitet
Panasonics plasmaskärmar var kända för sin överlägsna betraktningsvinkel. Därför är det ingen slump att Panasonic har valt en LCD-panel av typen IPS (In-Plane Switching), som är känd just för en bred synvinkel och att färgerna bevaras även när man sitter långt ut mot sidan.

L55AS750 har en bild av hög kvalitet och en bra bildmotor för sport, med mycket fin färgåtergivning. Där ett par av konkurrenterna blir i överkant ”konstgräs-aktiga” bevarar Panasonic en naturligt grön färgton samtidigt som färgnyanserna i matchtröjorna och publiken framträder tydligt. Rörelserna är jämna också: Panasonics ”Intelligent Frame Creation”-interpolering fungerar fint med sportprogram. Här kan det gå undan på planen utan att bilden bryts upp.

Nackdelen med IPS-panelen är att TV:n släpper ut mer ljus från baksidan. Det medför att svärtan av naturliga skäl blir lite gråare än hos de bästa filmskärmarna: L55AS750 ser inte lika kolsvart ut som Sonys W805/W855-modeller med VA-panel. Å andra sidan är kontrasten mycket bra i upplysta rum, med jämn ljusstyrka över hela panelen och en balanserad färgåtergivning även när man sitter en bit ut mot sidan. De som vill ha en Panasonic-TV med rejäl svärta bör nog hellre ta en titt på den lite dyrare AS800-serien med direkt LED-bakbelysning.

Ljudkvalitet
Även om Panasonic har lagt ner mycket resurser på att få en så bra användarvänlighet och bild som möjligt tycks de inte ha satsat särskilt mycket på ljudet. L55AS750 har inte särskilt påkostade högtalare och ljudet är ganska så tunt, utan nämnvärd bas. Röståtergivningen är ändå klar och tydlig, så man hör enkelt kommentatorernas röster, men de som vill återskapa trycket från fotbollsstadion måste definitivt komplettera med en ljudlimpa och en subbas.

Slutsats
Panasonic har en lång tradition av fina allroundskärmar och med L55AS750 kan de återigen hävda sig i toppen. Detta är en trevlig och lättskött TV med många käcka finesser, plus en snygg bildkvalitet för de flesta TV-material. L55AS750 saknar visserligen en kolsvart svärta, men kan hävda sig mot de bästa när det gäller allmän bildkvalitet.

Bästa pris på Panasonic TX-L55AS750
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums LED LCD, 1920 x 1080
  • 1200 Hz backlight scanning
  • Twin HD-mottagare (DVB-S/C/T)
  • 3 HDMI, 3 USB, SD
  • TV anywhere
  • Passiv 3D (2 par glasögon ingår)
  • Pris: 17 000 kr
  • Panasonic.se
Pris: 17000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-