annonse
annonse
annonse

Trianglé Antal EX

Triangeln på sin spets

Recensenten överraskas av Franska Trianglé, som med sin Antal Ex har lagt ett spännande ljud i en relativt ospännande förpackning.

Livfull och engagerande
Kräver bra uppställning

Den franska högtalartillverkaren Trianglé har hållit på i över 30 år med att tillverka högtalare. Det var heller inte någon obekant firma för mig när chefredaktören frågade om jag inte ville se närmare på deras modell i Esprit-serien som heter Antal Ex. Normalt brukar jag ha tagit en provlyssning på en högtalare innan jag tackar ja till att testa, men eftersom jag hört ett par modeller spela alldeles utmärkt på utställningar och själv haft en liten stativmodell under några år, även om det var längesedan nu, sade jag ja.

Ex är den femte generationen av Antal och det finns också en Anniversary-modell som kom i samband med firmans 30-årsjubileum.

Stor men lätt
Det är en ganska lätt högtalare i ett typiskt högt fyrkantigt folieklätt kabinett, fyra element, framåtriktad basport och en bred fot i något kompositmaterial. Knackprovet tyder på ett relativt odämpat kabinett i inte alltför tjock MDF. Det ser ut lite som en rockhögtalare, egentligen.

Det finns spikes att tillgå och ett lustigt extra ben som vi återkommer till. Bakpå sitter biwiring-anslutningarna av standardtyp på en standardplatta.

Fyra element var det. Två basar med membran av papper/glasfiber, ett mellanregister och en titandiskant med kompressionskammare monterad i ett litet horn. På många sätt är det i mitt tycke utseendemässigt en ganska osexig högtalare.

Med allt detta i åtanke gruvade jag mig lite för hur den här testen skulle gå. Högtalare av denna typ brukar inte riktigt vara min kopp the.

Inspelning
Paret jag fick till test var bara mycket lite spelat. Jag kopplade dem därför för inspelning, det vill säga man ställer högtalarna med fronterna tätt mot varandra och kopplar den ena högtalaren i motfas, så utfasar högtalarna i hög grad varandra. En filt över och det kommer inte särskilt mycket ljud ut från paketet. På med radio eller något och glöm dem ett par dagar.

Ofta kan man dock underligt nog höra en hel del om vad högtalaren har att bjuda på redan på det ljud som tar sig ut i rummet. KEF LS 50 talade till exempel om att det var en kanonhögtalare redan här.

Till att börja med var emellertid det ljud som läckte ut från Antal Ex rätt hemskt. Diskanten och mellanregistret riktigt skrek ut sitt misshag över att spela och basen ville helst gömma sig. På kvällen ett par dagar efter lät det annorlunda – nu var de mer färdigbakade, det var ett helt annat ljud i skällan och det kunde vara dags att börja lyssna! Lite speciell varning för diskanten – ge den god tid till inspelning och lyssna för guds skull inte på ett oinspelat exemplar.

Uppställning med omsorg
Antal Ex är inte alldeles enkel att sätta upp. Den verkar inte riktigt gilla att stå för nära sidoväggar om den inte kan stå symmetriskt mot dessa väggar. Den ska också vinklas omsorgsfullt mot lyssnaren för att få ut det optimala – prova dig fram. Högtalaren växer verkligen i prestanda om man lägger ner lite av det jobb som (i mitt tycke alltid) ska läggas på att placera en högtalare ordentligt. I annat fall får man snabbt en obalans i ljudet. Bra uppställd får man i gengäld ett överraskande, alldeles utmärkt perspektiv och en riktigt stor och inte minst väldefinierad ljudbild.

Vad angår de avtagbara tygfronterna upplever jag dem mer som ett skydd att användas när högtalarna inte spelas på.

På spetsen
Det sticker ut ett justerbart ben från kabinettet – inte foten alltså – som ska skruvas ned mot golvet och agera vibrationsavledning. En sorts stor, spetsig spike som avslutas med en platta mot golvet.

Och det fungerar faktiskt. Hela återgivningen blir fastare, renare och får mer tyngd. Bör i mitt tycke användas, och systemet fungerar riktigt bra på mitt brädgolv som normalt verkligen inte tycker om spikes. Var uppmärksam på att göra likadant på båda högtalarna, annars går den fina balansen i ljudet förlorad.

Slank – eller?
Trianglé Esprit Antal Ex har en livaktig återgivning. Många högtalare i denna och lägre prisklasser upplevs lite väl passiva i spelstilen, andra alldeles för aktiva. Antal Ex hittar en alldeles utmärkt balans som gör högtalaren väldigt engagerande att lyssna till. Den spelar med stor lätthet och med smittande spelglädje. Verkligt bra.

Antal-EX(1b)_enl

Detta kan några säkert läsa som en slank återgivning, men det är inte fallet. Snarare är det så att den i mitt tycke har en för prisklassen verkligt fin balans mellan kropp och själ. Jag har i högsta grad uppskattat hur den spelar klassisk musik på ett lättflytande och spänstigt sätt utan att, som så ofta i prisklassen, trycka på med en för tung och svulstig bas. Likaså med jazzmusik, i synnerhet kanske liveinspelad triojazz som ofta annars kan vara urtråkigt att lyssna till om inte högtalaren kan förmedla engagemang. Men det kan den här högtalaren i rikt mått.

Spelar man rock eller andra typer av ”tyngre” musik svarar högtalaren upp med en kropp och en basåtergivning som både är snabb och djupare än man skulle förmoda. Jag gillar till min stora förvåning själen i hur den här högtalaren tar sig an musiken. Utseendet bedrar…

Med mindre high-end
Det ovanstående gäller när man kopplar högtalarna till ypperliga lekkamrater i high-end-klassen. Vi kan alltså konstatera att det finns massor med potential i Antal Ex. Men det är ju knappast den högtalaren man köper om man har high-end-elektronik och kablar till sitt förfogande.

Med en mer modest – men i och för sig utmärkt – PowerDac i prisklassen klart under av vad en enda Antal Ex kostar förlorar vi en hel del av den livaktiga och öppna återgivningen, soundstage blir väsentligt mindre och det är långt ifrån lika engagerande att lyssna. Inte så att det låter dåligt, man har bara inte riktigt lika roligt längre.

Det är egentligen ett gott betyg åt högtalaren, som således faktiskt kan dra nytta av att få en utmärkt signal. Den behandlar det som kommer in efter förutsättningarna på bästa sätt. Som vanligt leker lika barn bäst, och Antal Ex förtjänar absolut bra elektronik. Sådan finns också helt klart att tillgå i passande prisklasser, men den spelar med säkerhet inte lika bra med allt.

Under testet hade jag dessvärre inte möjlighet att prova högtalaren med en passande rörförstärkare, men min förmodan är att det skulle kunna vara en alldeles utmärkt kombination. Antal Ex kan nämligen ge rättvisa åt det som brukar vara rörförstärkares bästa karaktärsdrag, alltså närvarokänsla och engagemang.

Slutsats
Trianglé Esprit Antal Ex har varit en klar överraskning. Den lurade mig med sitt utseende och visade sig vara en både engagerande – sådant gillar jag – och lättlyssnad musikförmedlare. Den är också en smula krävande både när det gäller uppställning och lekkamrater, och bör i mitt tycke provlyssnas med sina tilltänkta partner. Väljer du kamrater till Antal Ex med omsorg kan du få en återgivning att sätta stort värde på under många år.

Den franska högtalartillverkaren Trianglé har hållit på i över 30 år med att tillverka högtalare. Det var heller inte någon obekant firma för mig när chefredaktören frågade om jag inte ville se närmare på deras modell i Esprit-serien som heter Antal Ex. Normalt brukar jag ha tagit en provlyssning på en högtalare innan jag tackar ja till att testa, men eftersom jag hört ett par modeller spela alldeles utmärkt på utställningar och själv haft en liten stativmodell under några år, även om det var längesedan nu, sade jag ja.Ex är den femte generationen av Antal och det finns också en Anniversary-modell som kom i samband med firmans 30-årsjubileum.Stor men lätt Det är en ganska lätt högtalare i ett typiskt högt fyrkantigt folieklätt kabinett, fyra element, framåtriktad basport och en bred fot i något kompositmaterial. Knackprovet tyder på ett relativt odämpat kabinett i inte alltför tjock MDF. Det ser ut lite som en rockhögtalare, egentligen.Det finns spikes att tillgå och ett lustigt extra ben som vi återkommer till. Bakpå sitter biwiring-anslutningarna av standardtyp på en standardplatta.Fyra element var det. Två basar med membran av papper/glasfiber, ett mellanregister och en titandiskant med kompressionskammare monterad i ett litet horn. På många sätt är det i mitt tycke utseendemässigt en ganska osexig högtalare.Med allt detta i åtanke gruvade jag mig lite för hur den här testen skulle gå. Högtalare av denna typ brukar inte riktigt vara min kopp the.Inspelning Paret jag fick till test var bara mycket lite spelat. Jag kopplade dem därför för inspelning, det vill säga man ställer högtalarna med fronterna tätt mot varandra och kopplar den ena högtalaren i motfas, så utfasar högtalarna i hög grad varandra. En filt över och det kommer inte särskilt mycket ljud ut från paketet. På med radio eller något och glöm dem ett par dagar.Ofta kan man dock underligt nog höra en hel del om vad högtalaren har att bjuda på redan på det ljud som tar sig ut i rummet. KEF LS 50 talade till exempel om att det var en kanonhögtalare redan här.Till att börja med var emellertid det ljud som läckte ut från Antal Ex rätt hemskt. Diskanten och mellanregistret riktigt skrek ut sitt misshag över att spela och basen ville helst gömma sig. På kvällen ett par dagar efter lät det annorlunda – nu var de mer färdigbakade, det var ett helt annat ljud i skällan och det kunde vara dags att börja lyssna! Lite speciell varning för diskanten – ge den god tid till inspelning och lyssna för guds skull inte på ett oinspelat exemplar.Uppställning med omsorg Antal Ex är inte alldeles enkel att sätta upp. Den verkar inte riktigt gilla att stå för nära sidoväggar om den inte kan stå symmetriskt mot dessa väggar. Den ska också vinklas omsorgsfullt mot lyssnaren för att få ut det optimala – prova dig fram. Högtalaren växer verkligen i prestanda om man lägger ner lite av det jobb som (i mitt tycke alltid) ska läggas på att placera en högtalare ordentligt. I annat fall får man snabbt en obalans i ljudet. Bra uppställd får man i gengäld ett överraskande, alldeles utmärkt perspektiv och en riktigt stor och inte minst väldefinierad ljudbild.Vad angår de avtagbara tygfronterna upplever jag dem mer som ett skydd att användas när högtalarna inte spelas på.På spetsen Det sticker ut ett justerbart ben från kabinettet – inte foten alltså – som ska skruvas ned mot golvet och agera vibrationsavledning. En sorts stor, spetsig spike som avslutas med en platta mot golvet.Och det fungerar faktiskt. Hela återgivningen blir fastare, renare och får mer tyngd. Bör i mitt tycke användas, och systemet fungerar riktigt bra på mitt brädgolv som normalt verkligen inte tycker om spikes. Var uppmärksam på att göra likadant på båda högtalarna, annars går den fina balansen i ljudet förlorad.Slank – eller? Trianglé Esprit Antal Ex har en livaktig återgivning. Många högtalare i denna och lägre prisklasser upplevs lite väl passiva i spelstilen, andra alldeles för aktiva. Antal Ex hittar en alldeles utmärkt balans som gör högtalaren väldigt engagerande att lyssna till. Den spelar med stor lätthet och med smittande spelglädje. Verkligt bra.Antal-EX(1b)_enlDetta kan några säkert läsa som en slank återgivning, men det är inte fallet. Snarare är det så att den i mitt tycke har en för prisklassen verkligt fin balans mellan kropp och själ. Jag har i högsta grad uppskattat hur den spelar klassisk musik på ett lättflytande och spänstigt sätt utan att, som så ofta i prisklassen, trycka på med en för tung och svulstig bas. Likaså med jazzmusik, i synnerhet kanske liveinspelad triojazz som ofta annars kan vara urtråkigt att lyssna till om inte högtalaren kan förmedla engagemang. Men det kan den här högtalaren i rikt mått.Spelar man rock eller andra typer av ”tyngre” musik svarar högtalaren upp med en kropp och en basåtergivning som både är snabb och djupare än man skulle förmoda. Jag gillar till min stora förvåning själen i hur den här högtalaren tar sig an musiken. Utseendet bedrar...Med mindre high-end Det ovanstående gäller när man kopplar högtalarna till ypperliga lekkamrater i high-end-klassen. Vi kan alltså konstatera att det finns massor med potential i Antal Ex. Men det är ju knappast den högtalaren man köper om man har high-end-elektronik och kablar till sitt förfogande.Med en mer modest – men i och för sig utmärkt – PowerDac i prisklassen klart under av vad en enda Antal Ex kostar förlorar vi en hel del av den livaktiga och öppna återgivningen, soundstage blir väsentligt mindre och det är långt ifrån lika engagerande att lyssna. Inte så att det låter dåligt, man har bara inte riktigt lika roligt längre.Det är egentligen ett gott betyg åt högtalaren, som således faktiskt kan dra nytta av att få en utmärkt signal. Den behandlar det som kommer in efter förutsättningarna på bästa sätt. Som vanligt leker lika barn bäst, och Antal Ex förtjänar absolut bra elektronik. Sådan finns också helt klart att tillgå i passande prisklasser, men den spelar med säkerhet inte lika bra med allt.Under testet hade jag dessvärre inte möjlighet att prova högtalaren med en passande rörförstärkare, men min förmodan är att det skulle kunna vara en alldeles utmärkt kombination. Antal Ex kan nämligen ge rättvisa åt det som brukar vara rörförstärkares bästa karaktärsdrag, alltså närvarokänsla och engagemang.Slutsats Trianglé Esprit Antal Ex har varit en klar överraskning. Den lurade mig med sitt utseende och visade sig vara en både engagerande – sådant gillar jag – och lättlyssnad musikförmedlare. Den är också en smula krävande både när det gäller uppställning och lekkamrater, och bör i mitt tycke provlyssnas med sina tilltänkta partner. Väljer du kamrater till Antal Ex med omsorg kan du få en återgivning att sätta stort värde på under många år.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Trianglé Antal EX
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Trevägs basreflexhögtalare
  • Känslighet: 91 dB
  • Frekvensområde: 40–20 000 Hz
  • Mått: 108 x 20 x 36 cm
  • Vikt: 22,5 kg
Pris: 16000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Flaggskeppet Galaxy S10 är här

Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising

Skitfilm!

Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.

test
Datacolor SpyderX Pro

Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp

Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare

Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!

Resekameror med superzoom

Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.

test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

annonse
Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.