System Audio Saxo 1 Active

Billig och välljudande

System Audios första aktiva högtalare bygger på deras populära budgetmodell Saxo 1. Lågt pris och höga prestanda gör den till en trevlig bekantskap!

Plus
Saxo 1 active har en mycket övertygande ljudkvalitet med fylligt mellanregister, distinkta övertoner och en frisk bas man lätt kan stampa takten till. Högtalarna är enkla att koppla upp och sköta både trådlöst och med kabel. Sist men inte minst är priset mycket sympatiskt.
Minus
Ett par kostnadsbesparingar måste finnas: ljudkvaliteten är inte lika exakt som i dyrare, helaktiva högtalare och den djupaste basen lyser med sin frånvaro.

SE gullikon 2014.indd

System Audio har en lång tradition av att bygga högtalare med ett fördelaktigt förhållande mellan pris och prestanda. Flera gånger har vi blivit imponerade över hur hög ljudkvalitet det danska märket lyckas klämma ur sina konstruktioner utan att priset skjuter i höjden. De har visat att man inte behöver exotiska eller dyra komponenter så länge man lägger ner hårt arbete under utvecklingen. Nu har System Audio ”aktiverat” sin populära budgethögtalare Saxo 1 med inbyggda förstärkare och kretsar för beskedliga 5 000 kronor.

Teknik och anslutningar
Saxo 1 active är vad man kan kalla för en semi-aktiv, trådlös högtalare. Den ena högtalare är utrustad med dubbla förstärkare och digitala/analoga ingångar samt bluetooth, och ljudet överförs sedan vidare till högtalare nummer två genom en högtalarkabel som ingår. Detta är alltså inte någon helaktiv högtalare med elektroniskt delningsfilter – i stället sitter det passiva filterkomponenter i var och en av högtalarna. System Audios chefskonstruktör Ole Witthøft, är dock snabb med att påpeka att komponenterna i delningsfiltret skiljer sig från dem i den vanliga Saxo 1-modellen:

– I Saxo 1 active vet vi allt om den inbyggda förstärkaren och har därför arbetat med att anpassa klangen till 100 % efter den, berättar han för Ljud & Bild.

Användning
Saxo 1 active är enkla att koppla in och använda. Det ingår en liten fjärrkontroll som styr volymen och växlar mellan de olika ingångarna. Alla kontakter är tydligt utmärkta på baksidan av den ena högtalaren. Parkopplingen med trådlösa bluetooth-enheter gick också väldigt smidigt, Saxo 1 active dök snabbt upp bland tillgängliga enheter och vi hade inte heller några svårigheter att växla mellan olika källor. Tanken är att man snabbt och enkelt ska kunna koppla in en kompis mobil eller surfplatta om man vill spela en låt.

Lösningen med att ha alla anslutningar och förstärkare i den enda högtalaren har både sina för- och nackdelar. Först och främst minskar det omkostnaderna, men det gör också att det bara är den ena högtalaren som behöver ström från ett vägguttag. Å andra sidan får man finna sig i att dra en kabel över golvet eller längs väggen för att få stereoljud.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Ljudkvalitet
Vår skepsis inför den halvaktiva konstruktionen försvann emellertid så fort vi fick höra vad högtalarna var goda för. Saxo 1 active ger ifrån sig ett stort och fängslande ljud med hög ”luftgitarrfaktor”. Det första vi lägger märke till är det fylliga mellanregistret som ger en fin kropp till både mans- och kvinnoröster. Diskanten är dessutom väldigt fokuserad och detaljerad utan att bli tröttsam. Resultatet är en varm och inbjudande klang som är tillräckligt ”mjuk i kanterna” för att man ska kunna lyssna länge utan att bli trött i öronen. Högtalarna visar sig ha en bred musikalisk repertoar men måste sägas fungera särskilt bra med pop och rock, som levereras med stor inlevelse och hög underhållningsfaktor.

Begränsningarna ligger som vanligt för de flesta små högtalare i den djupare änden av frekvensregistret. Basåtergivningen är visserligen taktfast och fyllig, men bara ner till en viss gräns. De djupaste basfrekvenserna i Drakes ”Hold on we’re going home” uteblir, men högtalarna tål ändå att spela högt utan att ljudbilden faller ihop eller att den svåra basen får dem att vackla. Det finns för övrigt en egen, volymstyrd subbas-utgång så att man enkelt kan utöka basåtergivningen genom att koppla in en aktiv subbas.

Slutsats
Detta är testets billigaste högtalare, men ljudet är definitivt bättre än vi förväntade oss. Saxo 1 active levererar en rapp och distinkt bas, en fokuserad diskant och ett fylligt mellanregister. Basen går inte jättedjupt och slår inte nödvändigtvis lika hårt och precist som i några av de dyrare modellerna, men det är ingen tvekan om att den aktiva Saxo 1 ger oerhört mycket ljud för pengarna och är ett utmärkt alternativ för alla som vill förbättra ljudet från sin TV, surfplatta eller mobil utan att krossa spargrisen.

 

Bästa pris på System Audio Saxo 1 Active
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • 1-tums diskant
  • 5-tums bas/mellanregister
  • 2 x 40-watts förstärkare
  • Bluetooth 4.0 med aptX + AAC
  • Pris: 5 000 kr
  • Audioactive.se
Pris: 5000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.