Dali Kubik Free + Xtra

Lady in red

Med tygklädda sidor och flexibla anslutningar är DALI-högtalarna ett intressant alternativ för inredningsintresserade musikälskare.

Plus
De små DALI-högtalarna är definitivt stiliga att titta på i sina olika färgalternativ. Man kan börja med en högtalare och bygga ut till stereo vid ett senare tillfälle. Byggkvaliteten är hög, och helaktiv drift med fyrkanalig förstärkare och elektroniskt delningsfilter ger ett mycket exakt ljud. Trots ringa mått spelar Kubik-högtalarna högt och rent, tillräckligt för att fylla vardagsrummet med ett klart stereoljud.
Minus
Även om högtalarna är helaktiva måste man dra en högtalarkabel mellan dem för att få stereoljud, så i praktiken är det bara den ena högtalaren som är trådlös. Basen går inte avgrundsdjupt men det går att bygga ut med en separat subbas. Den trådlösa anslutningen begränsas till bluetooth – här finns alltså ingen Wi-Fi eller AirPlay.

Kubik Free är DALIs första helaktiva modell, där målet har varit att bygga en allsidig och lättmöblerad högtalare. Utseendet flörtar med designmedvetna, tack vare sin smala design och utbytbara tygklädsel som finns i hela 9 olika färgalternativ. Kubik Free är grundhögtalaren, men kan utökas med Kubik Xtra för att ge stereoljud – eller spela musik i två olika rum.

Teknik och anslutningar
Bakom tygfronten visar sig Kubik Free vara en tvåvägshögtalare med domediskant av silke och DALIs välkända bas/mellanregister med membran av träfiber, känt för en rapp och bestämd bas. Tilläggsmodellen Kubik Xtra drivs precis som hos System Audio av förstärkaren i huvudhögtalaren. Skillnaden är att DALIs förstärkare har fyra kanaler om vardera 25 watt, samt ett elektroniskt delningsfilter. Varje element drivs alltså av sin egen förstärkare, utan passiva delningsfilter som kan orsaka signalförluster.

Användning
DALI-högtalarna utmärker sig genom att vara en genomtänkt konstruktion. De flesta anslutningar, inklusive nätbrunnen, sitter dolda under en lucka i botten av högtalaren, så att kabelföringen blir så prydlig som möjlig. Nackdelen kan vara att kontakterna är mindre lättillgängliga för snabb in- och urkoppling – fast sådant har man väl bluetooth till? På baksidan finns dessutom en extra USB-port som laddar mobiltelefonen. Fjärrkontrollen som ingår styr volym och ingång, men Kubik Free kan även ”lära sig” signaler från andra fjärrkontroller om du vill använda dem.

Ljudkvalitet
En Kubik låter inte dåligt alls på egen hand. Det slår oss direkt att DALI-högtalaren har ett imponerande kraftfullt och klockrent ljud. I synnerhet mellanregistret är stort och rungande. Småknäppa Miley Cyrus låter precis lika fräck som hon ser ut, och smörsångaren Robin Thicke får precis så mycket pondus som vi förväntar oss. Med varierande, energisk musik visar sig DALI-högtalarna ha en fyllig och underhållande ljudkaraktär. Den taktfasta och fylliga basen ger musiken ett bra fundament och trummor och basinstrument ett bra tryck. Övergången till diskanten är mjuk och behaglig, med distinkta övertoner som framträder tydligt utan att vara för aggressiva. På det stora hela är det en väldigt välbalanserad och fin musikalitet som danskarna bjuder på.

Problem uppstår först när vi vill ha mer av allt det goda. Basen går inte jättedjupt, så de djupaste orgeltonerna uteblir, och högtalarna ger ifrån sig ett par obekväma ljud när vi spelar för högt med mycket bas. På samma sätt tycks den behagliga diskanten sakna lite dynamiskt tryck och ”luftighet” i de översta frekvenserna ibland. Sammantaget tycker vi att DALI har lyckats bra med kompromisserna, men extra kräsna lyssnare hade kanske velat ha ännu mer dynamik och detaljer. Bluetooth-överföringen fungerade stabilt och rent – men se till att mobilen stöder högre ljudkvalitet med aptX. Gör den inte det blir ljudet ganska så trist, komprimerat och glasaktigt. Alternativet kan vara att utnyttja en Apple TV eller Airport Express i närheten som AirPlay-mottagare.

Slutsats
Kubik Free kostar lite mer än de allra billigaste testdeltagarna, men det märks också att den är en påkostad och genomtänkt konstruktion som har en tyngd som inger förtroende. Ljudkvaliteten är övertygande, med fyllig bas, ett varmt detaljerat mellanregister och en finkornig diskant – så länge man inte lockas att spela för högt. Och även om en enda Kubik Free låter utmärkt så är det värt att fundera på att skaffa partnern Kubik Xtra för att få ett riktigt bra stereoperspektiv. Kubik Free får dessutom många poäng för sina anslutningar och sin användarvänlighet. Utan Airplay/Wi-Fi är dock DALI-högtalarna beroende av att mobilen stöder ljud av hög kvalitet via bluetooth.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

 

Bästa pris på Dali Kubik Free + Xtra
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • 1-tums diskant
  • 5-tums bas/mellanregister
  • 4 x 25-watts förstärkare
  • Bluetooth 4.0 med aptX + AAC
  • Pris: 6 300 kr (Kubik Free)
  • Pris: 3 000 kr (Kubik Xtra)
  • Hifiklubben.se
Pris: 6300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.