annons
annons

Dali Kubik Free + Xtra

Lady in red

Med tygklädda sidor och flexibla anslutningar är DALI-högtalarna ett intressant alternativ för inredningsintresserade musikälskare.

De små DALI-högtalarna är definitivt stiliga att titta på i sina olika färgalternativ. Man kan börja med en högtalare och bygga ut till stereo vid ett senare tillfälle. Byggkvaliteten är hög, och helaktiv drift med fyrkanalig förstärkare och elektroniskt delningsfilter ger ett mycket exakt ljud. Trots ringa mått spelar Kubik-högtalarna högt och rent, tillräckligt för att fylla vardagsrummet med ett klart stereoljud.
Även om högtalarna är helaktiva måste man dra en högtalarkabel mellan dem för att få stereoljud, så i praktiken är det bara den ena högtalaren som är trådlös. Basen går inte avgrundsdjupt men det går att bygga ut med en separat subbas. Den trådlösa anslutningen begränsas till bluetooth – här finns alltså ingen Wi-Fi eller AirPlay.

Kubik Free är DALIs första helaktiva modell, där målet har varit att bygga en allsidig och lättmöblerad högtalare. Utseendet flörtar med designmedvetna, tack vare sin smala design och utbytbara tygklädsel som finns i hela 9 olika färgalternativ. Kubik Free är grundhögtalaren, men kan utökas med Kubik Xtra för att ge stereoljud – eller spela musik i två olika rum.

Teknik och anslutningar
Bakom tygfronten visar sig Kubik Free vara en tvåvägshögtalare med domediskant av silke och DALIs välkända bas/mellanregister med membran av träfiber, känt för en rapp och bestämd bas. Tilläggsmodellen Kubik Xtra drivs precis som hos System Audio av förstärkaren i huvudhögtalaren. Skillnaden är att DALIs förstärkare har fyra kanaler om vardera 25 watt, samt ett elektroniskt delningsfilter. Varje element drivs alltså av sin egen förstärkare, utan passiva delningsfilter som kan orsaka signalförluster.

Användning
DALI-högtalarna utmärker sig genom att vara en genomtänkt konstruktion. De flesta anslutningar, inklusive nätbrunnen, sitter dolda under en lucka i botten av högtalaren, så att kabelföringen blir så prydlig som möjlig. Nackdelen kan vara att kontakterna är mindre lättillgängliga för snabb in- och urkoppling – fast sådant har man väl bluetooth till? På baksidan finns dessutom en extra USB-port som laddar mobiltelefonen. Fjärrkontrollen som ingår styr volym och ingång, men Kubik Free kan även ”lära sig” signaler från andra fjärrkontroller om du vill använda dem.

Ljudkvalitet
En Kubik låter inte dåligt alls på egen hand. Det slår oss direkt att DALI-högtalaren har ett imponerande kraftfullt och klockrent ljud. I synnerhet mellanregistret är stort och rungande. Småknäppa Miley Cyrus låter precis lika fräck som hon ser ut, och smörsångaren Robin Thicke får precis så mycket pondus som vi förväntar oss. Med varierande, energisk musik visar sig DALI-högtalarna ha en fyllig och underhållande ljudkaraktär. Den taktfasta och fylliga basen ger musiken ett bra fundament och trummor och basinstrument ett bra tryck. Övergången till diskanten är mjuk och behaglig, med distinkta övertoner som framträder tydligt utan att vara för aggressiva. På det stora hela är det en väldigt välbalanserad och fin musikalitet som danskarna bjuder på.

Problem uppstår först när vi vill ha mer av allt det goda. Basen går inte jättedjupt, så de djupaste orgeltonerna uteblir, och högtalarna ger ifrån sig ett par obekväma ljud när vi spelar för högt med mycket bas. På samma sätt tycks den behagliga diskanten sakna lite dynamiskt tryck och ”luftighet” i de översta frekvenserna ibland. Sammantaget tycker vi att DALI har lyckats bra med kompromisserna, men extra kräsna lyssnare hade kanske velat ha ännu mer dynamik och detaljer. Bluetooth-överföringen fungerade stabilt och rent – men se till att mobilen stöder högre ljudkvalitet med aptX. Gör den inte det blir ljudet ganska så trist, komprimerat och glasaktigt. Alternativet kan vara att utnyttja en Apple TV eller Airport Express i närheten som AirPlay-mottagare.

Slutsats
Kubik Free kostar lite mer än de allra billigaste testdeltagarna, men det märks också att den är en påkostad och genomtänkt konstruktion som har en tyngd som inger förtroende. Ljudkvaliteten är övertygande, med fyllig bas, ett varmt detaljerat mellanregister och en finkornig diskant – så länge man inte lockas att spela för högt. Och även om en enda Kubik Free låter utmärkt så är det värt att fundera på att skaffa partnern Kubik Xtra för att få ett riktigt bra stereoperspektiv. Kubik Free får dessutom många poäng för sina anslutningar och sin användarvänlighet. Utan Airplay/Wi-Fi är dock DALI-högtalarna beroende av att mobilen stöder ljud av hög kvalitet via bluetooth.

 

Bästa pris på Dali Kubik Free + Xtra
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 1-tums diskant
  • 5-tums bas/mellanregister
  • 4 x 25-watts förstärkare
  • Bluetooth 4.0 med aptX + AAC
  • Pris: 6 300 kr (Kubik Free)
  • Pris: 3 000 kr (Kubik Xtra)
  • Hifiklubben.se
Pris: 6300:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-