TEST AV Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hifi anno 2014?

Audiovectors nya Ki1 Super Discreet Àr inte riktigt som andra: den skickar ljudet genom digitala högtalarkablar!

Ljud & Bild tycker:
De smÄ Audiovector-högtalarna lÄter vÀsentligt större Àn de ser ut. De lÄter precis som tvÀttÀkta hifi ska göra och har en stor och öppen ljudbild som avslöjar imponerande mÄnga musikaliska detaljer. Ki1 Super Discreet Äterger helt enkelt mer musik och mindre förvrÀngning Àn mÄnga av rivalerna i detta test, och Àr ett seriöst alternativ till vanliga stereohögtalare.
Ljudkvaliteten Ă€r hög, men det Ă€r priset ocksĂ„. Med dubbla högtalarkablar och gemensam strömförsörjning kan det ocksĂ„ diskuteras hur ”trĂ„dlösa” Audiovector-högtalarna egentligen Ă€r: detta Ă€r framför allt aktiva högtalare som Ă€ven kan spela bluetooth-musik.

Discreet-systemet bygger pĂ„ den sĂ„ kallade Actiline-tekniken som utvecklats av svenska Opalum, dĂ€r bĂ„de ström och ljudsignal skickas genom högtalarkablarna, Systemet bestĂ„r av en liten mottagarbox (”Hub”) som kan ta emot bĂ„de trĂ„dlösa signaler via bluetooth och sĂ„vĂ€l analoga som digitala signaler frĂ„n stationĂ€ra signalkĂ€llor. Överföringen görs digitalt med hjĂ€lp av en 24-volts likströmssignal som omformas till analogt ljud av de inbyggda förstĂ€rkarna och ger en skonsam signalbehandling Ă€nda fram till de specialdesignade högtalarelementen. SjĂ€lva signalbehandlingen Ă€r ocksĂ„ digital och med hjĂ€lp av en DSP-krets har Audiovector kunnat fintrimma och optimera ljudet samt utföra fas- och tidskorrektion mellan elementen. Processorn arbetar med 24 bit/96 kHz-upplösning, som betyder att man kan anvĂ€nda högupplösta ljudformat ihop med högtalaren, utan kvalitetsförluster.

AnvÀndning
Discreet-tekniken lĂ„ter kanske avancerad men lyckligtvis Ă€r den enkel och intuitiv att koppla upp. SjĂ€lva högtalarna Ă€r alltsĂ„ inte trĂ„dlösa, men eftersom de inte behöver nĂ„gon extra strömtillförsel slipper man Ă€ndĂ„ kablar jĂ€mfört med mĂ„nga andra aktiva högtalare. Mottagarboxen har en egen nĂ€tdel som sĂ€tts i vĂ€gguttaget. Det ingĂ„r högtalarkabel som kopplas till vĂ€nster och höger högtalare. En omkopplare pĂ„ baksidan av varje högtalare anger om den ska spela höger eller vĂ€nster kanal. Det ingĂ„r ingen fjĂ€rrkontroll till Audiovector-systemet, men det kan ”lĂ€ra” sig signaler frĂ„n befintliga fjĂ€rrkontroller. Bluetooth-anslutningen stöder naturligtvis aptX och Audiovector anvĂ€nder egenutvecklad teknik för att garantera att ljudet överförs med sĂ„ fĂ„ förluster som möjligt till högtalarna.

Ljudkvalitet
Discreet-systemet Àr en positiv överraskning, till och med jÀmfört med de pigga KEF X300A. Audiovector Ki1 Super Àr inte större rent fysiskt men har en Ànnu bredare, högre och djupare ljudbild Àn KEF, i kombination med ett helgjutet stereoperspektiv. Basen Àr fastare och mer dynamisk, samtidigt som diskanten Àr frisk och upplöst. Rent subjektivt kÀnns det som om musiken Äterges mot en tystare, svartare bakgrund dÀr till och med de minsta detaljerna markeras bÀttre. Det hÀr lÄter riktigt hifi!

Läs också: Tivoli Audio Model One Digital
Tivoli-radio i stereo

Tivoli-radio i stereo

Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

Trots hög precision handlar det fortfarande om smĂ„ högtalare med fysiska begrĂ€nsningar. Basen frĂ„n Ki1 Super svĂ€nger faktiskt inte lika mycket med pop, rock och R&B som KEF och DALI gör, och de djupaste tonerna i Daft Punks  ”Solar Sailer” framtrĂ€der inte riktigt hĂ€r heller. DĂ€remot Ă€r basen mer neutral, snabbare och mer precis, och lĂ„ter oss höra fler klangfĂ€rger frĂ„n akustiska instrument. Med en ljudkvalitet pĂ„ den hĂ€r nivĂ„n Ă€r avsaknaden av djupbas extra stor, och Audiovector-boxen har lyckligtvis utgĂ„ng för separat subbas om man vill ha en sĂ„dan.

Bluetooth-överföringen stöder naturligtvis aptX och fungerar förvÄnansvÀrt bra, men precis som förvÀntat fick vi Ànnu bÀttre resultat nÀr vi kopplade Discreet-Huben digitalt till en stationÀr musikspelare. Med CD-kvalitet eller Ànnu bÀttre vaknar Audiovector-högtalarna verkligen till liv och har en ljudkvalitet som kan utmana Àven mycket kostsamma stereoförstÀrkare.

Slutsats
Audiovector Ki1 Super Discreet Àr inte trÄdlösa högtalare i ordets normala bemÀrkelse. I stÀllet handlar det om avancerad aktiv teknik dÀr bÄde ström och signal överförs genom samma högtalarkablar. Resultatet Àr ett tvÀttÀkta hifi-ljud, utan att man behöver nÄgon stor, tung eller dyr stereoförstÀrkare. Vi tror faktiskt att flera av förstÀrkartillverkarna kommer att bli nervösa nÀr de fÄr höra vad Audiovector lyckas med pÄ egen hand! Men smÄ som Ki1 Super Àr, lyckas de inte förflytta berg pÄ egen hand nÀr det gÀller bas och ljudtryck.

Av alla högtalare i testet Ă€r det antagligen de hĂ€r som Ă€r intressantast för ”hifi-folket”. Vi frĂ„gar oss Ă€ndĂ„ om inte den hĂ€r relativt kostsamma tekniken hör Ă€nnu bĂ€ttre hemma i golvstĂ„ende högtalare, dĂ€r man ocksĂ„ kan utnyttja en djupare basĂ„tergivning. Vi ser i alla fall fram emot att fĂ„ höra vad Audiovectors större Discreet-modeller klarar av!

 

Fakta & Betyg:
  • 1-tums silkesdome-diskant
  • 5-tums bas/mellanregister
  • Actiline-digitalförstĂ€rkare
  • Bluetooth, optisk/koaxial ingĂ„ng
  • Pris: 15 000 kr
  • Ljudtema.se
  Pris: 15,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  TEST: Chord Electronics Hugo 2

  ExtraordinÀr förstÀrkare till hörlurarna

  BÀrbara Chord Hugo 2 sprÀnger grÀnser, ­­ och övertrÀffar till och med vad vi förvÀntar oss av en stationÀr DAC.
  TEST: T+A DAC 8 DSD

  Digital perfektion

  Glöm allt du hört om digitalomvandlare, den hÀr Àr allt annat Àn trÄkig
  TEST: NAD M50.2

  Highend-jukebox

  Förmodligen den lyxigaste multiroom-spelaren just nu. Och den kan sÀtta i sig hela CD-samlingen.
  TEST: McIntosh MC1.2KW

  Muskulös elegans

  Med 1200 watt till förfogande har man tillrÀckligt med muskler för att sparka in pÀrleporten till himlen.
  TEST: McIntosh C2600

  Rörande raffinerad

  Forntiden möter nutiden i en av de mest vÀlljudande förstÀrkarna vi har testat.

  TEST: Audio Research VT80

  Den perfekta partnern

  Förbluffande klangrikedom frÄn en förstÀrkare med enastÄende kvaliteter.
  TEST: Audio Research LS28

  Gammal teknik modern klang

  Audio Researchs förstÀrkare Àr en anakronism, men en vÀlljudande sÄdan.
  TEST: AudioQuest Beetle

  TrollslÀndans storebror

  Hemmaversionen av AudioQuests populÀra digitalomvandlare kan ett par extra trick.
  TEST: Pro-Ject The Classic SB Superpack

  Klangrik och engagerande vinylsvarv

  Den varma, fina klangen och den livliga dynamiken gör Pro-Jects retrospelare till en av vÄra favoriter.
  TEST: Yamaha R-N803D

  TrÄdlös nÀtverksreceiver som kan lite extra

  HÀr Àr en vÀlutrustad och vÀlljudande musikmaskin som kan underhÄlla med mÄnga ljudkÀllor.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×