Trådlösa aktiva högtalare

Den trådlösa drömmen…

Trådlöst blir allt mer uppskattat och nu vill de seriösa hifi-märkena vara med på allt det roliga.

Urvalet av trådlösa högtalare bara växer och växer. I januari besökte vi CES-mässan i Las Vegas där framgången för trådlöst ljud var en tydlig trend: även inom det traditionella hifi-segmentet, som brukar domineras av stationära musikspelare, förstärkare och metervis med tjocka kablar, finns nu enkla sätt att spela musik direkt från mobilen och surfplattan. De traditionella högtalarmärkena har äntligen upptäckt möjligheterna de har att leverera kompletta ljudprodukter.

Alla som har hållit i en mobiltelefon vet att trådlöst ljud har sina svagheter. Ljudkvaliteten varierar och i värsta fall försvinner ljudet helt ibland. Sådana problem är oförenliga med bra musikåtergivning. Men nu håller tekniken på att mogna. Förbättrade bluetooth-standarder med aptX (stöds bland annat av de senaste Android-mobilderna från Samsung, Sony och HTC) samt AirPlay, Wi-Fi och DLNA bidrar också till att göra den trådlösa ljudöverföringen mer stabil och pålitlig även i musiksammanhang.

Trådlöst och trådlöst …
För att ta det viktigaste först: ingen av högtalarna vi berättar om den här gången är fullständigt trådlös. Då skulle de ha varit tvungna att vara batteri- eller induktionsdrivna, och det är för komplicerat och för dyrt. Alla trådlösa hifi-högtalare är därför beroende av strömtillförsel så du måste alltså fortfarande ha ett vägguttag i närheten.

Överföringen av signalerna är däremot trådlös. Högtalarna kan ta emot musiksignaler från en rad olika källor, antingen via det trådlösa Wi-Fi-nätverket eller direkt från en bärbar enhet med hjälp av bluetooth. Det finns dessutom andra egenutvecklade standarder.

För- och nackdelar
Fördelen med ”trådlösa” högtalare är att de är enkla att möblera med. Eftersom man inte behöver någon förstärkare och långa högtalarkablar kan man ställa högtalarna var man vill, högt eller lågt, på en hylla eller i ett skåp, utan att oroa sig för att behöva dra långa sladdar kors och tvärs.

En annan fördel är ljudkvaliteten. Eftersom högtalarelement, kabinett och inbyggda förstärkare anpassas exakt efter varandra är resultatet en noggrann ljudkvalitet, som potentiellt kan överträffa motsvarande högtalare utan inbyggd elektronik. En riktigt bra aktiv högtalare har alltså bättre förutsättningar rent ljudmässigt än en passiv, även när den senare kopplas till en kostsam förstärkare. Kom ihåg att ta med detta i beräkningen när du jämför priserna på aktiva och passiva högtalare!

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Allt är däremot inte bara fröjd och gamman. De inbyggda förstärkarna kräver ju ström, och i en del fall måste ljudet dessutom skickas i en kabel från den ena högtalaren till den andra (så kallad master/slave-princip). I vissa fall kan det alltså sluta med FLER sladdar än med traditionella högtalare. Det är med andra ord viktigt att fundera på hur högtalarna ska användas och hur de ska placeras innan man väljer.

Testet
I detta test har vi tagit oss an fem av de senaste trådlösa högtalarkonstruktionerna. Alla har det gemensamt att de har någon form av trådlös musikavspelning, men inga är helt likadana när det gäller teknik och utförande. Priserna varierar också stort, från 5 000 kronor upp till fem gånger så mycket. Vi har undersökt skillnaderna inom teknik, användarvänlighet och ljudkvalitet så att du själv kan bestämma dig för vilken lösning som passar dina behov och din budget bäst.

 

Bästa pris på Trådlösa aktiva högtalare
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.