annonse
annonse

Test av: Dynaudio XEO 4 och 6

Trådlös vinnare

XEO är inte bara två högtalare, det är en hel anläggning från Dynaudio. En riktigt bra anläggning!

Ljud & Bild tycker

Flexibiliteten har förbättrats med både fler ingångar, möjlighet att justera för placering samt Link och Extender. Återgivningen har blivit uppstadgad med bättre spridning och bättre DSP, med en stabilare och mer harmonisk ljudbild som resultat.
Du ska fortfarande koppla med kabel till kontrollboxen. Ljudbilden har dragits något bakåt jämfört med föregångaren, vilket några kan ha invändningar mot. Det kan man också ha mot hatten ovanpå högtalaren med volymindikator samt on/off.
annonse

SE gullikon 2014.indd

När Dynaudio kom med sin XEO-serie för ett par år sedan, var man i princip först med att kunna erbjuda en hel anläggning med trådlösa högtalare som både var prismässigt överkomlig och som också spelade verkligt bra. Ja, det är kanske lite en sanning med modifikation. Den lilla stativhögtalaren XEO 3 blev snabbt en succé medan det gick betydligt trögare för golvhögtalaren XEO 5. Det var XEO 3 som tog folk med storm, den gav verkligt fint ljud för priset och folk gillade den trådlösa lösningen.

Emellertid var flera andra firmor igång med liknande lösningar, och Dynaudio har numera fått hård konkurrens. Därför är det logiskt att man nu har ute sin andra generation av XEO-serien i butikerna. ”Vi kunde utvecklat den första modellen längre tid, speciellt då kontrollboxen”, säger Morten Nielsen från Dynaudio, ”Men, då hade vi i gengäld förlorat det försprång vi fick på marknaden”.

Och det var ett viktigt försprång. Dynaudio XEO blev snabbt riktmärket för både funktionalitet, prisnivå och ljud för den här typen aktiva och trådlösa lösningar och XEO 3 sålde utmärkt. Därför är det spännande att se om den nya generationen, och då speciellt den nya golvmodellen, kan flytta gränspålarna ytterligare en bit.

Vad är nytt?
Dynaudio lovar att man förbättrat XEO på flera punkter: flexibilitet, användarvänlighet, pålitlighet och inte minst ljudkvaliteten.

Flexibiliteten, användarvänligheten och pålitligheten handlar inte minst om den förbättrade huben, eller kontrollboxen. Den har fått en digital koaxialingång och man kan nu uppgradera mjukvaran via USB-porten. Alla tre digitala ingångarna klarar 24 bit/96 kHz. Den har fått multibandsteknologi, vilket innebär att den kan sända på 2,4; 5,2 och 5,8 GHz.

Det har tillkommit en Extender, som kan länka vidare signalen om det är långa avstånd till exempelvis högtalare i ett annat rum. Det har också tillkommit en Link, som tar emot signalen från XEO hub men har analoga och digitala utgångar – du kan alltså exempelvis koppla den till en hifi-anläggning i ett annat rum eller liknande. Fjärren har också blivit väsentligt bättre och är numera i en mer normal storlek jämfört med den tidigare “kreditkortsvarianten”. De olika rummen eller zonerna – XEO klarar tre zoner – identifieras nu också med färgkoderna blå, grön och röd.

DYN_Xeo4_blackwhite_emo1

Hatten är din!
Ovanpå högtalarna hittar man nu en liten påbyggnad som ser ut lite som luftintagen på en amerikansk muskelbil. Det diskuteras flitigt om det ser bra ut eller inte… Här kan du justera volym och on/off. Dessutom har den en indikation med blågrå streck för volym när man trycker på volymen på fjärren. ”Det kan man ju också höra om man vill”, muttrade en handlare jag talade med som inte var någon vän av den lilla hatten på toppen.

Visuellt är det förutom hatten på toppen inte så mycket som skiljer de nya modellerna från de gamla. On-knappen är flyttad till hatten och fronterna sitter numera med magneter, vilket gör att högtalarna utan fronter ger ett renare och mer harmoniskt intryck – med eller utan hatt.

Systemet känner själv av när det kommer en signal in i kontrollboxen, slår själv över på rätt ingång och börjar spela. Det fungerar fint i praktiken och enklare blir det liksom inte. Som tidigare kan varje högtalare ställas som vänster, höger eller båda och så kan du nu ställa in tre olika placeringar i rummet (fritt, nära vägg, nära hörn) via omkopplare på baksidan. Detta är inte minst viktigt för hur högtalaren spelar bas i rummet.

Vad gäller ljudet har Dynaudio förbättrat sin DSP, förbättrat responsen i tidsdomänen (vilket betyder att faslinjäriteten är bättre) samt optimerat utstrålningen både horisontellt och vertikalt. Och inte minst har XEO 6 nu också fått en dedikerad förstärkare till varje högtalarelement. Det har gjort stor skillnad!

DYN_Xeo6_blackwhite_emo

Uppkoppling
Det tar faktiskt inte många minuter från det man packar upp högtalarna tills det är musik i rummet. Högtalarna får snabbt kontakt med kontrollboxen och det hela fungerade oklanderligt under testperioden.

Fakta & Betyg:
 • Dynaudio XEO 4

  • Tvåvägs aktiv stativhögtalare
  • Frekvensområde: 45 Hz–23 kHz
  • Förstärkning: 50 watt per element
  • Mått: 282 x 170 x 246 mm
  • Vikt: 6,4 kg
  • Pris: 15 490 kr (Hub: 2 300 kr)
  • dynaudio.com

  Dynaudio XEO 6

  • Trevägs aktiv golvhögtalare
  • Frekvensområde: 31 Hz–23 kHz
  • Förstärkning: 50 watt per element
  • Mått: 854 x 170 x 246 mm
  • Vikt: 14,7 kg
  • Pris: 27 000 kr (Hub: 2 300 kr)
  • dynaudio.com
  Tillverkare:
  Dynaudio
  Pris:
  15.490,-
  Importör:

  Läs också:

  Användbar allroundare

  Spelaren från Teac låter ungefär som den ser ut och är ett bra val både estetiskt och ljudmässigt.

  Skenet bedrar

  NAD kör över konkurrenterna med en skivspelare som har det där lilla extra.

  Bästa budgetspelaren

  Rega visar varför de betraktas som nummer 1 när det gäller ljud för varje krona.

  Billig rakt igenom

  Sällan har det varit så tydligt att priset återspeglar vad man får för pengarna.

  Recordmaster

  Piffa upp skivsamlingen med skivspelare som även är en snygg möbel.

  Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

  Kvalitet, helt enkelt

  McIntoshs billigaste skivspelare ska definitivt inte dömas efter sitt utseende. Inuti den bor det förbluffande mycket kvalitet – och ljudkvalitet.

  Digital brobyggare

  Om du vill behålla CD-samlingen men är nyfiken på att testa något nytt så kan Marantz mediespelare vara en ”gateway drug” till streaming.

  Tre önskningar på en gång

  Rotel T-14 är mycket mer än bara en radio, den är en avancerad nätverksspelare också.

  DAC med många tricks

  PS Audios digitalomvandlare är även en förförstärkare med helt analoga kretsar. Men det är framför allt med digitala signaler som den glänser.

  Djävulens lillebror

  Danska Gryphon naglar fast dig mot väggen med en djävulskt bra förstärkare, kanske den allra bästa i sin klass.

  Bergfast välljud

  Reloop förtjänar uppmärksamhet för sina skivspelare, helt enkelt för att man får mycket för pengarna.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts