annons
annons

Tivoli Audio Radio Silenz

Lever inte upp till sitt namn

Tivoli Audio är kända för sina enastående och välbyggda radioapparater. Ingen har ännu lyckats göra en bättre bordsradio än Radio One för under 2 000 kronor.

Förhållandevis fyllig bas Bra brusreducering Bekväma
Obalanserad ljudbild Saknar klangegenskaper

Därför är Tivolis första hörlur ett intressant projekt. Radio Silenz heter den. Och kåporna är förstås gjorda av äkta trä. Man kan välja mellan valnöt, körsbär och svart ask.

Med en vikt på gott och väl under 100 gram är Radio Silenz väldigt bekväma att ha på huvudet. De är avsedda för folk i farten och är inte bara små och kan vikas ihop för att ta ännu mindre plats i jackfickan, de är dessutom försedda med aktiv brusreducering. Små mikrofoner plockar upp oväsen som sedan fasvänds och läggs till i musiksignalen så att så mycket som 85 procent av allt brus utifrån försvinner. Allt enligt Tivoli Audio.

Eftersom öronkåporna är så små att de vilar utanpå öronen finns det inte plats för batterier på insidan. De sitter i en liten låda på sladden. Där det också finns en strömbrytare, en volymkontroll och en liten mute-knapp som man trycker in om man vill dämpa musiken.

Radio Silenz ser praktfulla ut. Byggkvaliteten är bra och de små öronkåporna i trä är attraktiva att vila ögonen på. Tyvärr håller inte ljudet samma klass som utförandet. Ljudkaraktären är mörk vilket resulterar i att mellanregistret låter instängt och att detaljer inte framräder särskilt väl i ljudbilden. Emmylou Harris röst i duett med Rodney Crowell låter kristallklar med andra lurar men här är nyanserna i klangen så dämpade att man måste anstränga sig för att höra dem. Basen har gott om tyngd och det är faktiskt fullt möjligt att få de små kåporna att dansa av glädje på öronen, men det är enda ljusglimten i vad jag uppfattar som en obalanserad och onyanserad ljudbild.

Radio Silenz funkar bra till pop, rock, hip-hop, rap och annan rytmisk musik med mycket bas, men faller igenom fullständigt med röster, stråkar och kort sagt det mesta som ställer krav på hög ljudkvalitet – och inte bara ljudkvantitet.

Ur det perspektivet är Radio Silenz en besvikelse, i synnerhet med tanke på våra odelat positiva erfarenheter från Tivoli Audios radioapparater. Köp hellre Sennheiser PCX 250 II om ett par små och bra hörlurar med brusreducering står på önskelistan. De är kanske inte lika fina att titta på, men ljudkvaliteten är av en helt annan klass.

 

 

Bästa pris på Tivoli Audio Radio Silenz
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sluten hörlur
  • Kåpor av trä
  • Aktiv brusreducering
  • 77 gram
Pris: 1600:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-