TEST AV Tivoli Audio Model One Digital

Tivoli-radio i stereo

Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

Ljud & Bild tycker:
Tilltalande design med trÀfaner och ett varmt, fylligt ljud via Bluetooth och wifi. Subwoofern lyfter ljudet markant.
Mörk och odefinierad klang, ljudet förvrÀngs nÀr man vrider upp volymen. Appens anvÀndarvÀnlighet har sina brister.

Den digitala utgÄvan av Tivolis Audios radiosuccé har nyss blivit uppdaterad. Model One Digital, som den heter, testade vi första gÄngen i fjol. DÄ tyckte vi att det saknades en hel del ljudkvalitet för att den skulle kunna hÀvda sig i bordsradiotoppen.

Den var inte heller sÀrskilt anvÀndarvÀnlig och hade en invecklad metod för att ansluta till nÀtverket som innebar att vi inte kunde anvÀnda den som vi ville.

Vilket var synd och skam eftersom tanken Àr lockande. En liten bordsradio som kan anvÀndas tillsammans med andra enheter i nÀtverket, sÄ kallad multiroom-installation, kan vara en praktisk lösning som uppskattas av mÄnga.

Man kan göra som vi har gjort, lÀgga till en trÄdlös högtalare som heter Cube, och gÄ frÄn mono till stereo. En lösning som passar bÀttre i stora rum, eftersom tvÄ 3-tums högtalare ger fylligare ljud Àn en.

Ännu bĂ€ttre blir det om man lĂ€gger till den nyare Model Sub. Som namnet antyder Ă€r det en bashögtalare. Av det kompakta – för att inte sĂ€ga platta – slaget. En som kan stĂ„, ligga eller hĂ€nga pĂ„ vĂ€ggen. Och som Ă€r tillrĂ€ckligt liten för att fĂ„ plats nĂ€stan överallt.

Den lille Cube-hĂžyttaleren og subwooferen, lĂžfter lyden betraktelig fra Tivoli-radioen.

 

Stereoljud

Man behöver egentligen bara en Model One Digital, sÄ har man ett 2.1-system som i praktiken fungerar som en stereoanlÀggning. DÄ fÄr man relativt enkel app-styrning och kan strömma musik via hemnÀtverk och Bluetooth.

Med trÄdlöst multiroom kan dessutom flera enheter spela samtidigt. Det Àr bara inte sÄ enkelt att lyckas med, vilket jag ska Äterkomma till.

Den kompakta radion finns i flera fÀrger och ser finast ut i trÀfaner. Den har löstagbar antenn och appen stöder streamingtjÀnster som Spotify och Tidal. Den kan anvÀndas bara som radio, med strömning via Bluetooth. DÄ behöver man inte gÄ igenom wifi-instÀllningen.

AnvÀndning

Första gÄngen vi testade Tivoli-radion tog det lÄng tid att ansluta den till wifi. Den uppdaterade appen (version 2.1) fungerar bÀttre, men nÀr man ska koppla ihop en separat högtalare och subwoofer blir det genast mer komplicerat.

Jag var tvungen att starta om appen flera gÄnger innan jag sÄ smÄningom fick radion online tillsammans med Cube och Model Sub. DÀrifrÄn gick det mesta som pÄ rÀls, fast jag mÄste erkÀnna att Spotify- och Tidal-integreringen har sina brister. Det tar lÄng tid innan appen uppdaterar album och spellistor, och nÀr det vÀl Àr gjort fÄr man inte alltid veta mer Àn albumets titel. Vem som spelar stÄr det ingenting om.

PÄ egen hand fungerar radion fint med wifi, Bluetooth och som FM/DAB, det Àr parkopplingen av flera enheter via wifi som oftast misslyckas.

Ljudet

Tivoli har inte förÀndrat nÀmnvÀrt pÄ Model One Digital, den lÄter fortfarande lite för mörkt, med ett litet stick av diskant som gör ljudet en smula ljusare. Ur den synvinkeln Àr den likadan som mÄnga andra smÄ bordsradioapparater vi har testat.

Jag saknar fokus pÄ instrument, ett klarare mellanregister och en definition av bÄde sÄng och tal. En Ruark R1 mk3 eller Geneva Classic S lÄter öppnare, bÀttre fokuserad och mer balanserad, men lÀgger man till en till en Cube och en Model Sub sÄ fÄr man en helt annan ljudbild.

Model Sub Àr trÄdlös, men har linjeingÄng ocksÄ om man vill köra den med andra produkter.

 

Det ska sÀgas att Cube faktiskt lÄter tunnare Àn sjÀlva radion, sÄ att nÀr de Àr hopkopplade (enbart wifi, inga kablar) i stereo sÄ mÀrken man att klangkaraktÀren Àr olika.

Det suddas ut lite av subwoofern Model Sub, som faktiskt inte Àr dum alls. Den har ett aktivt och tvÄ passiva element, som levererar rikligt med bas utan att lÄta luddigt och lyfter ljudet markant. JÀmfört med Revo SuperSystem lÄter Tivoli-anlÀggningen tuffare, men den klarar inte av att spela lika högt. Vrider man upp volymen sÄ börjar ljudet snabbt skorra och förvrÀngas.

Kostsamt system

Det kan verka som en bra idĂ© att kunna bygga ut en radio till ett komplett stereosystem, med subwoofer. Men dĂ„ mĂ„ste det fungera bĂ€ttre Ă€n det hĂ€r. Ljudet Ă€r fullt acceptabelt. Vi snackar trots allt om en liten bordsradio med ett 3-tums högtalarelement plus en extra högtalare och sub. Men begrĂ€nsningarna mĂ€rks fort, och Ă€ven med uppdaterad app Ă€r den inte sĂ€rskilt anvĂ€ndarvĂ€nlig. HĂ€r finns stort utrymme för förbĂ€ttringar. Totalpriset för de tre enheterna frĂ„n Tivoli Audio – Model One Digital, Model Cube och Model Sub – Ă€r nĂ€mligen sĂ„ högt att vi har större förvĂ€ntningar Ă€n de lyckas infria.

Fakta & Betyg:
  • Wifi och Bluetooth-strömning
  • Multiroom
  • FM/DAB+
  • Spotify Connect, Tidal, Deezer
  • App-styrning
  • Löstagbar antenn
  • Aktiv trĂ„dlös subwoofer
  • Aktiv trĂ„dlös högtalare
  • Webb: tivoliaudio.se
  Pris: 9,300,-
  Les ogsÄ
  TEST: Denon DL-103R

  JÀttelyft för ljudet

  Denon-pickupen Àr en dark horse som kan fÄ dina öron att glöda av förtjusning.

  TEST: Audio-Technica AT-OC9/III

  Betydande uppgradering

  Byt den gamla pickupen mot den hÀr frÄn Audio-Technica om du vill höra mer av musiken pÄ LP-skivorna.

  TEST: Yamaha TSX-B235

  Billigt kompaktsystem

  Yamaha-anlÀggningen fungerar utmÀrkt som andrastereo.

  TEST: Pure Evoke C-F6

  NÀr funktioner Àr viktigast

  Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bÀttre ut tack vare utförande i trÀ.

  TEST: Technics Ottava f SC-C70

  SĂ„ komplett det kan bli

  Förutom att ha nÀstan alla funktioner som behövs sÄ trollar Technics-anlÀggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.

  TEST: Como Audio Musica

  Kompetent kompakt

  Como-anlÀggningen Àr en fullvÀrdig trÄdlös stereo med multiroom.

  TEST: Ruark R4 mk III

  Engelsk elegans

  Ruark övertygar med det viktigaste, men missar pÄ en del omrÄden.

  TEST: Hama DIR3500MCBT

  VĂ€lutrustad men oengagerande

  Utöver digitalradio och CD-spelare har den hÀr inbyggt Spotify och kan byggas ut till mÄnga rum. Det hjÀlper inte.

  TEST: Kompaktsystem

  Stereo i bokhyllan

  Med en modern ministereo behöver man inte offra vare sig ljudkvalitet eller funktioner.

  TEST: Pure Pop Maxi Marius

  FÀrgrik radio med grÄtt ljud

  Klassiskt stickningsmönster kan inte rÀdda Pures bordsradio, som ser bÀttre ut Àn den lÄter.

  TEST: McIntosh MA252

  Förförisk charmör

  Hybridteknik och charmerande design gör att McIntosh-förstÀrkaren tjusar bÄde ögon och öron.

  TEST: Made in Norway

  Made in N orway

  En del klistrar bara sin logga pÄ produkterna och kallar dem för byggda i hemlandet. Men det rÀcker inte för Electrocompaniet, som faktiskt bÄde utvecklar och bygger sina produkter hemma i Norge.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×