TEST AV Panasonic SC-HTB10

Enkel panel med 3D

Den hÀr ljudlimpan frÄn Panasonic Àr den allra enklaste ljudförbÀttringen en TV kan fÄ.

Ljud & Bild tycker:
Billig.
Tunn bas. Ingen subbasutgÄng. Ingen display.

SC-HTB10 Àr en tillsynes enkel ljudlimpa. Den har en enda HDMI 1.4-ingÄng, som bÄde vidarebefordrar 3D-signaler och har ljudreturkanal. Det betyder att limpan kan avkoda en ljudsignal som kommer frÄn TV:n med hjÀlp av samma kabel (egentligen bara relevant för TV-apparater som har inbyggda digitalmottagare).
Panasonics limpa Ă€r den enda i testet som inte har nĂ„gon extern subbas. Panasonic skryter med en integrerad subbas, men i sjĂ€lva verket Ă€r det bara ett par 8 cm stora element. SC-HTB10 har högtalarmembran av bambu (!) och dessutom en sĂ„ kallad Clear-Mode Dialogue-funktion som ska göra att ljudet ”lyfts” och dĂ€rför verkar komma frĂ„n mitten av skĂ€rmen i stĂ€llet för underifrĂ„n.
Limpan Àr 80 cm bred och har ett högtalarelement pÄ varje sida, men inget digitalt teckenfönster utan lysdioder som markerar om ljudfunktioner Àr pÄ eller av. Det finns ingen utgÄng för en extern subbas, men om du behöver mer bas finns SC-HTB500 som har trÄdlös subbas (denna modell var ej tillgÀnglig under testperioden).

Prestanda
Det Àr lite krÄngligt att anvÀnda Panasonic-limpan eftersom det Àr svÄrt att se om ljudfunktioner som Clear-Mode Dialogue, Sound Effect eller Dolby Virtual Speaker Àr aktiverade. Det Àr ocksÄ lite dumt att det inte finns nÄgon subbasutgÄng. Det gör att man Àr fast med vad limpan kan göra i grundutförande.
Och precis som vi gissade Àr SC-HTB10 inget basmonster. Ljudet frÄn baselementen kan justeras i flera steg, men de tÄl ingen större omgÄng sÄ om filmen eller musiken har vÀldigt djup bas sÄ mÄste basnivÄn sÀnkas.
NÀr Sound Effect och Dolby Virtual Surround aktiveras fÄr vi en kÀnsla av en ganska sÄ omslutande ljudbild, och totalt sett innebÀr ljudet ett stort lyft frÄn TV-apparatens inbyggda högtalare. Det Àr dÀremot en smula tamt om man jÀmför med testets övriga deltagare. Yamahas minsta ljudlimpa Àr till exempel betydligt mer kraftfull trots att den Àr mindre (om man inte rÀknar den externa subbasen).
Bortsett frĂ„n den tama basen Ă€r filmljudet helt godkĂ€nt, med tanke pĂ„ att detta inte Ă€r nĂ„gon stor anlĂ€ggning. Fast musiken fĂ„r en viss kĂ€nsla av ”bordsradio”. Ljudet Ă„terges rappt, men saknar upplösning och luft. DiskantĂ„tergivningen Ă€r lite för vass, sĂ„ att s-ljud och hĂ„rda konsonanter kĂ€nns grova.

Fakta & Betyg:
 • Panasonic SC-HTB10
  TV-storlek: 32 tum och över
  3D-förberedd och ljudreturkanal
  Alla HD-ljudformat
  1 HDMI-ingÄng
  Pris: 3 500 kr

  Pris: 3,500,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sony VPL-VW260ES

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.
  TEST: Sony UBP-X800

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta pÄ dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet sÄ klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
  TEST: Test av fyra hemmabioreceivrar

  Den allra hÀftigaste hemmabion

  De hÀr maffiga flaggskeppen har tillrÀckligt med kraft och finess för att övertrÀffa allt du hört i nÄgon biosalong.
  TEST: Fyra soundbar-högtalare med trÄdlösa bakhögtalare

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio Àr fortfarande bÀst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt ocksÄ. Som med en soundbar och trÄdlösa bakhögtalare.
  TEST: M&K Sound MP-9 5.1

  Äkta hemmabio med soundbar

  M&K Sound bygger sitt högtalarsystem pĂ„ en soundbar – men nĂ€r vi snackar hemmabiokĂ€nsla Ă€r det Ă€kta vara!
  TEST: Denon Heos

  BakvÀgen till hemmabio

  Om du ryser över blotta tanken pÄ en stor förstÀrkarklump och ett ormbo av kablar sÄ har Denon ett mer diskret alternativ.
  TEST: JVC DLA X7500

  Kontrastkungen

  NÀr det handlar om hemmaunderhÄllning finns det ingenting som kan ersÀtta en riktigt bra projektor. Och detta Àr en av de allra, allra bÀsta.
  TEST: Oppo UDP-203

  Kompromisslös!

  Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett frÄn Ultra HD Blu-ray-formatet.
  TEST: Nvidia Shield TV v2

  TV:ns bÀsta vÀn

  Nvidia Shield anno 2017 Àr bÀttre och mindre Àn sin föregÄngare.
  TEST: Beam Projector

  För slö och för dyr

  Beam Àr ett bra exempel pÄ att alla Kickstarter-projekt inte Àr vÀrda att förverkliga.
  TEST: Samsung GX-VI680SJ UHD

  Viasat Ultra HD imponerar

  Det finns inte mycket som sÀnds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för bÄde fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
  TEST: 5 hemmabioreceivrar

  GĂ„shud i hemmabion

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även frĂ„n ovan. HĂ€r finns receivern du bara mĂ„ste ha.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×