Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: LG 47LE850N

Perfekt kombi-TV

LG:s TV har en djup svärta och utsökt kontrast som tillfredsställer filmälskare, och tack vare effektiv rörelsekompensering passar den bra till de snabbaste sportsändningarna.

Av / 2010-06-30 - 05:04
LG 47LE850N
Marius

47LE850 är en TV som skiljer sig från mängden. Den är lika tunn och läcker som de övriga LED-skärmarna i testet, men kan skryta med ”äkta” LED-bakljus med local dimming, vilket betyder mycket bättre kontroll över ljuset än den sidomonterade LED-varianten. Det tunna formatet är ganska så imponerande med tanke på att LED-bakljus ofta gör skärmarna 2–3 gånger tjockare än de som har LED-sidoljus.
Det heltäckande frontglaset innebär att LG-skärmen ger ett mjukt intryck, även om vi får lite ”plastkänsla” när både frontglaset och sidoramen är av akrylglas i stället för riktigt glas. Den blanka fronten är inte heller enbart positiv eftersom den reflekterar ljus från rummet som en spegel.
 
Användning
Lyckligtvis förbättras kvalitetsintrycket av den bekväma och enkla skötseln. Fjärrkontrollen är helt godkänd, med stora och tydligt märkta knappar och en tydlig skillnad mellan volym och andra navigeringsknappar. Den ligger fint i handen och man blir snabbt familjär med alla funktioner. TV:n har bra och intuitiva menyer med stora och lättlästa ikoner. Ska vi gnälla på något så har även LG satsat på bakåtvända kontakter som tar en hel del plats, och som kan trassla till det om man vill hänga upp TV:n på väggen.
 
Bildkvalitet
Traditionsenligt har LG satsat på en bild med mycket kontrast och relativt hög ljusstyrka direkt ur kartongen, plus allmänt överdrivna färger. I standardläget är kontrasten och färgmättnaden alldeles för kraftig. Det gör att bilden känns lite svullen och att färgtonen rent allmänt blir för varm. Rött blir knallrött, nästan orange, och hudtoner lite solbrända. Bioläget ger däremot en betydligt naturligare bild.
LG har precis som Grundig och Sharp många bildinställningar som gör mer skada än nytta. Den aktiva brusreduceringen är det första man bör stänga av för att slippa att snabbrörliga bilder blir diffusa. Detta märks som en slöja framför bilden, som är stilla medan bilden rör sig och som skapar en slags ”hinna” mellan tittaren och bilden. Efter lite justering i menyerna, som främst handlar om att stänga av många av de aktiva bildbehandlingsfunktionerna, visar det sig att LG har en mycket snabb bildpanel. Rörelsekompensering med 200 Hz arbetar ytterst effektivt och ger en bild utan eftersläpningar.
Det är speciellt i svärtan som LG-skärmen utmärker sig. 47LE850N kan visa en helt mörk bild utan synliga problem med ljusläckage eller blåaktig svärta. Den behåller också detaljerna i mörka områden, vilket gör att den passar väldigt bra till film med dämpad belysning. En mycket bra allround-TV, med andra ord.
 
Ljudkvalitet
Ljudet är långt under genomsnittet i detta test. Det är tunt och utan nämnvärd bas, vilket inte direkt är engagerande för tittarna. LG:s TV får inte heller fram ljudet lika bra som exempelvis Grundigs, och verkar mer som ett nödvändigt ont än en extra dimension av handlingen. Det är uppenbarligen priset man får betala om man vill ha en supersmal TV nu för tiden.

Ljud & Bild tycker

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser. Avancerad men lättskött. Överdrivna standardinställningar.

Också i detta test:

Test av 6 storskärmar till fotbolls-VM

Panasonic TX-P50G20

Bästa sportskärmen?

2010 kan bli året när Panasonic och plasma gör en rejäl comeback. Kombinationen av en blixtsnabb plasmapanel och modern rörelsekompensering ger nämligen en rykande fin sportbild!

Supermjuk HD-bild med bra kontrast. THX-läge ger naturliga färger. Avancerade inställningar.
Svärtan inte riktigt i Kuro-klass. SD-bilden hade kunnat vara ännu bättre.
Läs hela testet

Panasonic TX-P50X20

Plasma för hela slanten

Förutom de läckra och smäckra LED-skärmarna har vi tagit med två plasmaskärmar. Panasonic TX-P50X20 är den billigaste och visar sig vara en storskärm med förvånansvärt hög bildkvalitet!

Bra kontrast, bra svärta. Naturliga färger.
Saknar HD-upplösning.
Läs hela testet

Sony KDL-46NX700

Designpärlan!

Vem har sagt att en TV måste vara se trist och tråkig ut? Sonys nya 700-serie med metallstativ är en frisk fläkt i flatskärmsdjungeln.

Bra kontrast och svärta. Mjuk och klar bild. Bra ljud.
Stor och klumpig fjärrkontroll.
Läs hela testet

Sharp LC-46LE820E

4-färgs LED-panel

Sharp har uppfunnit en helt ny LED-panel som har fyra grundfärger i stället för tre. Betyder det att bilden blir bättre?

Fina färger. Avancerade inställningar.
Kräver viss justering för att bli optimal.
Läs hela testet

Grundig Fine Arts 46 LED

Läcker design-LED

Toppserien Fine Arts ger oss det bästa från Grundig, förpackat i ett utsökt och väldesignat kabinett av metall.

Naturliga färger. Läcker design.
Begränsad svärta. Begränsad detaljering i mörka scener.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Rulla till toppen