annonse
annonse
Test av: Test av 6 stativhögtalare

Smått är gott!

De är måhända små och söta, men får inte underskattas. Här är stativhögtalarna som ger dig en förbluffande ljudkvalitet utan att förstöra inredningen.

Ljud & Bild tycker

Kompakt och kraftfull.
Begränsat ljudtryck.
annonse

Vi måste medge att det inte finns mycket som är tuffare än ett par stora golvhögtalare som pumpar ut bas så det skallrar i fönsterrutorna. Med problemet med stora högtalare är just dess storlek. De behöver andrum för att låta bra och trivs bäst med generösa avstånd till bak- och sidoväggar. Sådana krav är inte lätta att infria för oss som förfogar över en begränsad golvyta till flatskärm och stereoanläggning.
Golvhögtalare ger ofta rejält med dunder och brak men när det gäller ljudkvalitet visar det sig väldigt ofta att en stativhögtalare för samma pengar låter bättre. De går visserligen inte lika djupt i basregistret och kan inte spela lika högt – det sätter fysikens lagar stopp för. Men å andra sidan är definitionen och tempot ofta flera snäpp bättre.
Små kabinett minskar också risken för oönskade resonanser, som svänger med och färgar musiken. Pengarna som tillverkarna sparar på att bygga mindre kabinett kan de i stället lägga på bättre element och delningsfilter. Och eftersom små högtalare är lättare att placera optimalt har de också i många fall en bättre förmåga att ge bra resultat än stora högtalare. En förutsättning är att förstärkaren har rikligt med krut och att den klarar av att starta och stoppa baselementen med hög precision.

Kräver effekt
Även om de flesta monitorhögtalares driftseffekt har blivit betydligt bättre på senare tid finns det fortfarande all anledning att ägna matchningen med elektronik lite uppmärksamhet. Om högtalaren har låg känslighet blir det inte så mycket fart och fläkt med en liten och strömsvag förstärkare. Om du har planer på att använda små stativhögtalare i hemmabion kan det vara värt att kolla om din förstärkare har kraften och kontrollen som behövs.

Testet
Den här gången har vi samlat ihop sex stativhögtalare i prisklassen kring 10 000 kronor. Vi har letat mer efter kvalitet än kvantitet, och de flesta testdeltagarna är de olika tillverkarnas mest kompakta modell. Vi är ute efter den stativhögtalare som ger bäst ljud för pengarna.
Högtalarna har testats med både billiga förstärkare och utrustning i High End-klassen. Allt för att vi ska kunna ta reda på vilken högtalare som har störst potential, men också för att ta reda på vilken som fungerar bäst ihop med billigare elektronik.

Placering av små högtalare
Alla små högtalare kan hängas upp på väggen eller ställas i en bokhylla – därav beteckningen bokhyllehögtalare som används av vissa butiker. De flesta låter dock bättre om de står på bra stativ, antingen mot väggen eller en liten bit ut på golvet.
Kom ihåg att högtalarna ska sitta på samma höjd som öronen när man sitter ner. Längst upp i bokhyllan eller på golvet passar inte lika bra, då hör man mindre diskant, ljudet blir diffust och basen odefinierad.
Den som vill ha ett så bra ljud som möjligt klarar sig inte utan ett par bra högtalarstativ – därav namnet stativhögtalare. Då står högtalarna stadigt och hamnar på rätt höjd. Stativ ger också en möjlighet att justera basåtergivningen genom att öka och minska avståndet till bakväggen. Om du hellre vill få upp dem en bit – utom räckhåll för nyfikna barnhänder – kan ett par väggfästen vara ett bra alternativ. Flera av testdeltagarna är förberedda för detta, vilket också innebär att de passar utmärkt som bakhögtalare i en hemmabio.
Kom ihåg att de flesta stativhögtalare är byggda för att stå tätt intill bakväggen, och kommer att vara fattiga på bas om de står för långt ut i rummet. Det går att påverka basåtergivningen och baskaraktären genom att variera avståndet till bak- och sidoväggarna. Ju närmare bakväggen högtalaren står desto mer bas spelar den, fast den kan bli trög och onyanserad om den står alltför nära. Här finns det utrymme för att experimentera!
Sammanfattning
Smått som överraskar stort
Det är rent ut sagt förbluffande hur mycket bra ljud det går att få ur de bästa i detta test. Placera dem på ett par ordentliga stativ och para ihop dem med en bra förstärkare, så är inte ljud-Nirvana långt borta!
Även om det av naturliga skäl finns skillnader mellan högtalarna så får alla absolut godkänt och uppfyller olika behov. Föga överraskande är det också den dyraste av de sex som låter bäst. Linn Majik 109 bjuder på tvättäkta finsmakarljud, men är inte gratis – det förutsätts att resten av anläggningen också håller finsmakarnivå för att Linn-högtalarna vakna till liv ordentligt. Majik 109 går också i en mer neutral hifi-riktning än många av de övriga testdeltagarna, och är en prisvärd högtalare för alla som är intresserade av exakt musikåtergivning.
Om du är mest intresserad av rock, hiphop, tryck och underhållning – och kanske har elektronik av något enklare kaliber – så kan testets Bästa köp, PSB Imagine B, vara ett bra alternativ. En mer komplett högtalare för 9 000 kronor tror vi är svårt att hitta!
Det finns också en tredje stark kandidat, DALI Mentor Menuet, som egentligen är det bästa exemplet på hur bra en pytteliten högtalare kan låta. De små Menueterna kommer lite till korta när det gäller bas och stora ljudtryck om man jämför med testets större högtalare, men jösses en sådan ljudkvalitet man kan få med den i rätt (läs: små) omgivningar!
Högtalarna från B&W, Jamo och Yamaha har också goda kvaliteter men lite mer ojämna prestanda än testets bästa.

TEST AV: Linn Majik 109

Majik 109 är den enda trevägshögtalaren i testet, vilket också märks på tri-wiring-terminalerna på baksidan. Diskanten och superdiskanten sitter bredvid varandra i en aluminiumkapsel och den lite speciella ”koppen” påLes hele testen her...

TEST AV: PSB Imagine B

Det första man lägger märke till är kabinettets speciella form. I Imagine-serien har PSB bytt ut de traditionella, fyrkantiga lådorna mot en läcker, rundad form. Det speciella kabinettet har ingaLes hele testen her...

TEST AV: Yamaha NS-B750

Yamaha väckte stor uppmärksamhet när de lanserade sin toppserie Soavo, som är några av de mest välljudande högtalarna du kan köpa för ”rimliga” pengar. Priset på ”rimligt” börjar dock påLes hele testen her...

TEST AV: Bowers & Wilkins CM5

När Bowers & Wilkins populära CM-serie fick en ansiktslyftning 2008 utökades den också med nya modeller. Golvmodellen CM7 fick en storebror i CM9 och lilla CM1 fick sällskap av denLes hele testen her...

TEST AV: Jamo C803

Jamos C-serie vinner knappast någon skönhetstävling i första taget – utförandet är för grått och trist för det. Men under den robusta ytan döljer sig en gedigen konstruktion och elementLes hele testen her...

TEST AV: DALI Mentor Menuet

De här små rackarna är arvtagarna till en av DALIs mest populära stativhögtalare genom tiderna, Royal Menuet. I många år levde den sitt eget liv parallellt med de övriga modellernaLes hele testen her...

Fakta & Betyg:
 • Pris: 8 996:-

  DALI Mentor Menuet
  Tvåvägs stativhögtalare
  28 mm softdome
  4,5-tums mellanregister/bas
  Omfång: 59–25 000 Hz
  Impedans: 4 ohm
  Känslighet: 86 dB
  Mått: 25x15x23 cm
  Pris: 8 996 kr

  Les också:

  Musikalisk handgranat

  Wonderboom tar hand om festen på stranden, i duschen och på poolpartyt.

  Kraftfull och flytande

  Barricade XL är en partyhögtalare med rejäl bas som flyter om den ramlar i vattnet.

  Svårbalanserad och slätstruken

  Det är en balansakt att få till ljudet och tyvärr väger nackdelarna också tyngre än fördelarna.

  En lättfraktad skönhet

  Libratone Too är lätt att ha med sig, snygg så man vill visa upp den och låter riktigt bra.

  Bastung partyhögtalare

  Kanske Flip står för att denna bastunga partyhögtalare ger konkurrenterna fingret?

  Sober men vattenrädd

  Touring XS trivs bättre inomhus än vid poolen, speciellt som den också är lite lågmäld.

  Uppsnyggad och välljudande

  Ett tidigare bästa köp har fått alla brister åtgärdade och är nu bäst iklassen.

  Långspelande pansarhögtalare

  Stryde är en stryktålig högtalare fullspäckad av finesser, men ljudet brister.

  Smidig och lättanvänd

  Mycket enkel att använda och ta med sig till stranden, men ljudet är en kompromiss.

  Trådlöst och tåligt för semestern

  Oavsett om man siktar på skidbacken eller stranden är en batteridriven tålig högtalare perfekt för resan.

  Kul highend

  Första modellen i Focals helt nya serie övertygar direkt från första danssteget. Det här är riktig highend – utan allt trassel!

  Digitalt segertåg

  Dynaudio anser att det finns massor att tjäna på att bygga in elektroniken i högtalaren. Även i highend-klassen. Det bevisar de här.

  I denne testen hittar du:

  Linn Majik 109
  Linn är mest kända för elektronik av hög klass men bygger också sina egna högtalare. De små Majik 109 har vi testat förut, och då gillade vi dem så mycket att det var dags att ge dem nya utmanare.
  PSB Imagine B
  Kanadensiska PSB är måhända bäst kända för sina stora golvhögtalare, men deras stativhögtalare kan slå lika hårt!
  Yamaha NS-B750
  Yamaha har utmärkt sig med flera bra högtalare den senaste tiden. Undrar just om NS-B750 kan mäta sig med de bästa?
  Bowers & Wilkins CM5
  B&W:s högtalare är vackra att skåda med sina tjusiga element och sin vackra pianolack, men håller ljudet samma höga klass?
  Jamo C803
  De här stora danskarna är på gränsen för vad som kan kallas stativhögtalare, men vi har tagit med dem för att se vad en liten större stativmodell har att erbjuda.
  DALI Mentor Menuet
  De här högtalarna från danska DALI tillhör de minsta högtalarna vi känner till som fortfarande kan måla upp en stor ljudbild.

  På forsidan nu

  Sony DSC-RX0

  Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren....

  9 Resehögtalare

  Resehögtalare blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för...

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse