Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Technics SU-G30

Sublim streamingförstärkare

Technics fortsätter sin comeback med en snygg trådlös förstärkare som låter förbaskat bra.

Av / 2017-02-03 - 14:22
Technics SU-G30
Lasse Svendsen

De flesta har nog glömt dem för länge sedan. Men de av oss som minns Panasonics hifi-märke Technics som något mer än skivspelare kommer nog ihåg produkter som var tämligen innovativa. Batteridrivna förförstärkare, New Class AA och många andra godsaker som uppfanns för att göra ljudet bättre.
Allt detta och mer därtill fick ett abrupt slut för lite drygt tio år sedan, när Panasonic bestämde sig för att lägga ner märket. Många ljudälskare tyckte det var lika dramatiskt som om Volkswagen skulle få för sig att lägga ner Audi-fabrikerna för gott.
Kanske blev det för tråkigt att bygga mikroanläggningar. Hur som helst bestämde sig några smarta människor på Panasonic för att de minsann skulle få Technics på fötter igen. Med besked. Sagt och gjort, och för drygt två år sedan testade vi de första Technics-förstärkarna på 15 år.
Förra året testade vi även den nya skivspelaren SL-1200G och nu är turen kommen till ännu en innovativ Technics-produkt: förstärkaren SU-G30 med trådlös strömning, Bluetooth, internetradio och inbyggd digitalomvandlare. Bland annat.
Den har också ett par analoga ljudingångar, varav en för skivspelare (med MM-pickup) och USB-portar på fronten och baksidan. Den bakre är till datorer – PC eller Mac – och den främre används om man vill koppla in en iPhone, iPad eller iPod med kabel.

Foto: Technics
Foto: Technics

Stora möjligheter alltså, men det finns ett par unika tekniska lösningar som skiljer Technics-förstärkaren från konkurrenterna på marknaden.
De är kanske skälet till att den är dyrare än Rotel RA-1592 och Denon PMA-2500NE, som båda har inbyggd DAC men saknar nätverksanslutning och strömning.
Närmaste rivalen i pris är Naims nya Uniti Star, som kombinerar strömning och DAC med en inbyggd CD-spelare. Den ska vi testa så fort den anländer till testrummet.

Lite Technics-teknik
Den smala förstärkaren är relativt tung med en matchvikt på drygt 10 kilo och mycket läckert konstruerad. Byggkvaliteten är felfri och den känns väldigt välbyggd. Den tröga volymkontrollen är det enda som sänker det annars så positiva intrycket.
Tekniskt intresserade kan hänga med en liten bit till, alla andra kan hoppa direkt till nästa stycke.
Eftersom SU-G30 kör med effektiv strömförsörjning och arbetar i den digitala domänen så blir den inte varm och går därför utmärkt att ställa i en trång hylla. Technics har valt en så kallad switchad strömförsörjning, som skiljer sig från de vanligaste genom att den kör på en högre, konstant switch-frekvens till skillnad från de med varierande frekvens.
Technics anser att den här konstruktionen skapar betydligt mindre brus, och har också valt påkostade elektrolytkondensatorer till styrningen av utgångsspänningen. Tillsammans med något de kallar för PFC (Power Factor Correction) kontrolleras strömspikar och högfrekvent förvrängning.
Typiskt Technics. Men det finns mer:
Till exempel JENO Engine (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimization). Något förenklat är det en digital process som dämpar jitter i hela frekvensregistret genom att signalen omprocessas med hjälp av en egen klockgenerator och en konverterare för sampling-frekvenser. Allt detta är utvecklat av Technics och de har också en PWM-krets (Pulse Width Modulation) i förstärkaren som optimerar processen och rekvantifieringen av signalen.
Allt detta ska dämpa det fruktade jittret som ofta degraderar ljudet och gör det hårdare och mer förvrängt än det behöver vara.
Förstärkarens digitalomvandlare (DAC) stöder högupplösta musikfiler upp till 32 bit/384 kHz och i stort sett alla format från digitala ljudkällor. En optisk och två koaxiala ingångar utöver USB-porten på baksidan gör förstärkaren tillräckligt flexibel för de flesta.
Den kan kopplas till en trådlös router med ethernet-kabel, för en stabilare anslutning än den de två antennerna på baksidan ger. Praktiskt, särskilt om man plågas av störningar som gör att den trådlösa anslutningen bryts ofta.

Styr musiken med mobilen
Med fjärrkontrollen som ingår styr man de vanligaste funktionerna, väljer ljudkälla och så vidare. Men man behöver ladda ner Technics Music App till mobilen för att installera strömning via Bluetooth eller wifi (AirPlay för iOS eller DLNA för Android).
Det räcker att göra det första gången man kopplar upp förstärkaren, sedan använder man telefonen när man spelar musik från Spotify eller Tidal. Som båda är integrerade i senaste versionen av appen – och i förstärkarens firmware-version 1.7.0.

Foto: Technics
Foto: Technics

Med Technics-appen kan man inte bara spela av Spotify och Tidal utan också strömma musik från hårddisken i en dator i samma nätverk.
Lägg till 30 000 radiokanaler på internet så blir Technics-förstärkaren ett trådlöst musikcenter med stora möjligheter.

Sublim elegans
På den gamla goda tiden fanns det mycket text och många förkortningar på fronten av Technics-förstärkare. SU-G30 är nästan omärkt och saknar beteckningar som JENO, GaN-FET, PFC och LAPC på fronten. Den sista funktionen är dock värd att lägga märke till. Load Adaptive Phase Calibration gör faktiskt något med ljudet som många kan ha nytta av.
LAPC kompenserar för högtalarens ojämna impedans och fasvinklar, och kan sättas på och stängas av efter man ha kalibrerat den. Den fungerar genom att man håller inne LAPC-knappen tills kalibreringen startar. Då skickas olika toner ut stötvis till högtalarna, samtidigt som förstärkaren registrerar hur impedansen och fasvinklarna ändrar sig.
Efter detta kan man välja LAPC om man gillar hur förstärkaren kompenserar för den inkopplade högtalarens impedans och fasvinklar. Det intressanta med detta är att det faktiskt fungerar.
Med Bowers & Wilkins 805 D3, som användes under merparten av testet, stramade LAPC upp basen, ljudbilden blev mjukare och en smula mer dynamisk. Med de flesta musikstilar skulle jag vilja säga att det blev en klar förbättring med LAPC.
Det finns också en direktknapp som hoppar över det mesta av processningen och en re-master-funktion som samplar om komprimerade ljudfiler som AAC och MP3 till en kvalitet som motsvarar högupplösta filer, men jag tyckte aldrig att det fanns något skäl att använda dem. LAPC fungerar däremot. Fast naturligtvis inte med hörlurar, vilket förresten är värt att påpeka. SU-G30 har faktiskt ett finfint hörlursuttag som orkar driva de flesta hörlurar så länge de inte är alltför tungdrivna.
Tillsammans med Technics många innovationer har LAPC-funktionen bidragit till en ytterst välljudande och mycket tilltalande förstärkare. Den låter praktfullt med i stort sett allting och är kraftigare än vad de 50 specade wattarna antyder. Den hade inga problem med att driva B&W 805 D3 och sträckte sig djupt i basen och målade upp en fräsch ljudbild, rikt på dynamisk kontrast och finess.
Den fick fram ett djup i Leonard Cohens ”You Want It Darker” som förvånade mig och fick fram en ovanligt stor detaljrikedom. Flumes ”Trust” är en komplex inspelning som Technics-förstärkaren hade bra kontroll över, även när jag spelade högt. Basen är stram och välkontrollerad och det går inte att sätta fingret på några färgningar eller betoningar i mellanregistret. Pianoklang hade kanske kunnat ha lite mer djup och stråkar och sopraner lite mer klang i det övre registret, men till och med Beethovens 6:e symfoni läte behagligt upplöst och saknade ingenting i toppen eller botten.
Det finns mer kraft och hårdare dynamik i Rotel RA-1592, och varmare klang och större ljudbild i Denon PMA-2500NE, men ingen av dem har Technics användarvänlighet med praktisk musikströmning och samma eleganta och användarvänliga design.
”Coming Back To Life” från Pink Floyds Division Bell (Tidal HiFi med MQA-kvalitet i 24 bit/96 kHz*) lät sublimt genom USB-porten från en MacBook – och det trots att förstärkarens DAC inte stöder MQA. Det säger en hel del om vilken potential det finns i Technics SU-G30.

*SU-G30 får stöd för MQA i en kommande firmwareuppdatering.

Värdigt alternativ
Alla möjligheterna i kombination med intressant teknik gör Technics SU-G30 till ett spännande alternativ i highend-skiktet. Den låter förförande fint och saknar egentligen bara hästkrafter och lite fler ingångar för att vara snudd på den kompletta förstärkaren för många. Musikströmning via wifi, digitala ingångar och teknik som faktiskt uträttar något med ljudet, uppväger nästan för det höga priset.

Ljud & Bild tycker

Ett tekniskt vidunder som kombinerar innovativ teknik med klangrikt välljud och praktiska lösningar som strömning via wifi, internetradio, Spotify, Tidal – och skivspelaringång. Få ingångar och lite ont om muskler för de mest tungdrivna högtalarna. Högt pris.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

Rulla till toppen