annonse
annonse
annonse

TCL U55C7006

Prisvärd nykomling

TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback på gång?

Jämn ljusfördelning, nyanserade färger och mjuka rörelser betyder en genomgående bra bild. Användarvänlig smart-TV med Android.
Ljusstyrkan är lite lägre än förväntat vilket begränsar nyttan av HDR-videomaterial.

I TV-djungeln är det djungelns lag som gäller. Japanska Sony och Panasonic regerade länge på toppen av näringskedjan, innan sydkoreanska Samsung och LG dök upp och knuffade ner dem från tronen. Nu kan det snart vara kinesernas tur: tillverkare som Hisense, Skyworth och TCL lägger beslag på marknadsandelar i ett rasande tempo.

TCL är ett nytt märke på den nordiska marknaden, men globalt räknat har de blivit världens tredje största TV-tillverkare, strax bakom LG och Samsung. De har ett brett sortiment från smått och billigt ända upp till större och mer avancerade modeller.

TCL U55C7006

TCL U55C7006 (Foto: TCL)

Den senaste modellen från TCL är U55C7006. Den lägger sig i mitten av hierarkin och är en ganska så välutrustad TV för pengarna. En 55-tums 4K Ultra HD-TV med Android smart-TV och HDR-stöd för tiotusen låter onekligen lockande. Men vi vet också att konkurrensen är tuff i det här segmentet.

När vi packar upp TCL-skärmen är första intrycket att den har ett ganska så snyggt utförande, med en smal och glänsande ram runt själva panelen. En ”soundbar” underst gör att den sticker ut från mängden. TV:n vilar på två V-formade fötter som är lätta att montera fast, men däremot kräver det att du har en relativt bred TV-bänk.

Användning och finesser


TCL har inte ”gått i fällan” och försökt utveckla sitt eget gränssnitt – i stället kör de med Android 6.9 (uppgradering till 7.0 kommer i oktober). Därför är även användarupplevelsen tämligen lik Sonys och Philips modeller. TCL stöder de vanligaste apparna i Google Play Store. TV:n har inbyggt Chromecast, som gör att du kan titta på appar från Android-telefoner direkt på skärmen. Du kan också använda telefonen som fjärrkontroll för YouTube och andra appar.

U55C7006 startar direkt och växlar snabbt mellan de olika menyerna. Fjärrkontrollen verkar genomtänkt, med bland annat genväg till Netflix. Den ligger bekvämt i handen och jämfört med den känns Sonys fjärr som en tung klump. Menysystemet är överskådligt och bortsett från ett par felöversatta ord på svenska är det smidigt att använda TCL – den är varken bättre eller sämre än andra Android-skärmar.

Bildkvalitet

Precis som de flesta skärmarna i den här prisklassen har TCL en kant-LED LCD-panel. Den utmärker sig med 10 bitars färger (Wide Color Gamut) och stöder High Dynamic Range (HDR). Men specifikationer är en sak, hur bra fungerar det i praktiken?

Första intrycket är positivt. Vi börjar med TV:n i Cinema-läget för att undvika överdrivna färger och kontrast, och det verkar som om TCL gör mycket rätt. För det första har skärmen väldigt jämn ljusfördelning, utan irriterande ljusfläckar någonstans. Den har också en bra horisontell betraktningsvinkel. Man kan sitta en bit ut mot sidan utan att bilden tappar kontrast och färger. Vi märker dock att bilden påverkas en del av den vertikala betraktningsvinkeln. Man bör alltså sitta på ungefär samma höjd som TV:n.

Svärtan måste också sägas vara mer än godkänd – naturligtvis inte i OLED-klass, men bra för att vara LCD. TV:n har en viss grad av ”lokal dimming” (mjukvarubaserad) som fungerar bra utan störande biverkningar. När det gäller rörelser är de också jämna och fina, och klarar ”fotbollstestet” med glans.

Färgåtergivningen är både stark och nyanserad, utan alltför överdrivna nyanser i Cinema-läge. Vi noterade dock ett svagt grönstick i bilden, vilket också gav utslag på mätresultaten. Med billiga TV-apparater är man ofta ”fast” med de färger man har från början, men som tur är har TCL en extrameny för oss som gillar att fintrimma bilden, med avancerade justeringsmöjligheter för både vitbalans och primärfärg. Det gjorde att vi kunde kalibrera bort grönsticket och få en jämn färgåtergivning. Dessutom fick vi en precis gråskala med ytterst små avvikelser (Delta E avg. 0,28). Allt detta är tämligen imponerande för en TV i den här prisklassen.

Begränsad HDR-ljusstyrka

High Dynamic Range-videomaterial (HDR) är ett hett samtalsämne nu för tiden. TCL U55C7006 växlar över till rätt bildläge när vi sätter på en Netflix-serie eller Blu-ray-film med HDR, vilket tyder på att formatstödet är som det ska. Vi är imponerade av skärpan och färgnyanserna, men ljusstyrkan och kontrasten är inte det bästa vi har sett. Med tanke på priset hade vi inte förväntat oss det heller, men det är ändå värt att notera. Den senaste tiden har vi bokstavligt talat blivit ”bländade” av Samsungs och Sonys flaggskepp, där ljusstyrkan kryper upp mot 1000 nits eller mer i de ljusaste scenerna. Detta ska jämföras med TCL-skärmen som ligger på mellan 200 och 300 nits beroende på bildläge. Det räcker mer än väl för vanligt TV-tittande, men är för lite för att ge en fulländad HDR-upplevelse.

Ljudkvalitet

De flesta TV-apparater i den här prisklassen har små, dolda högtalarelement längs kanten underst, vilket ofta ger ett instängt ljud. TCL har framåtriktade högtalarelement och det hör man också genom att ljudet genomgående blir bättre, med lite mer distinkta röster. Basen är relativt tunn, men TV:n har inga problem att spela högt och rent. Sammantaget ligger ljudkvaliteten en smula över genomsnittet i den här prisklassen.

Slutsats

Tiden då vi kunde betrakta kinesiska TV-märken som billiga kopior av tvivelaktig kvalitet tycks vara över. TCL U55C7006 är en väl hopskruvad TV med fina prestanda för pengarna. Tack vare Android-gränssnittet kan den konkurrera på lika villkor med smarta TV-apparater från konkurrenter som Sony och Philips. Bildkvaliteten är bra rent generellt, med övertygande svärta och imponerande färgnyanser. Ljusstyrkan verkar dock en smula sparsam, vilket lägger sordin på upplevelsen av HDR-video.

 

<
>
Foto: TCL
Bästa pris på TCL U55C7006
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

TCL U55C7006
55-tums UHD LCD, 3840 x 2160
3 HDMI, 2 USB (2.0/3.0)
Android-TV
HDR

Pris: 10000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.