annonse
annonse

Test av: DALI Rubicon 8

Tärningen är kastad

DALI tar erfarenheterna från den rosade Epicon-serien en god bit ned i pris. Resultatet är strålande.

Ljud & Bild tycker

Renheten är slående och gör att musikupplevelsen blir av verkligt hög klass. Ett stort plus är att du kan spela lågt och ändå få med både detaljer och upplevelse, det är inte så många högtalare som kan det. Ljudet är fullvuxet, med fint tryck i basen och ett oansträngt spelsätt som är verkligt tilltalande. En kanonbra högtalare för sitt pris, helt enkelt.
Behöver ett rätt stort rum för att verkligen komma till sin rätt. Utseendet är ”neutralt” på det viset som inte retar någon men som inte heller får någon i extas. De små spikes- eller gummifötterna är inte särskilt spännande varken utseende- eller ljudmässigt.
annonse

SE gullikon 2014.indd

Det är ingen hemlighet att vi på Ljud & Bild gillade DALIs senaste serie Epicon. Geir Nordby utnämnde Epicon 6 till årets high-end-högtalare och jag själv testade både den minsta (2) och den största (8) modellen och var lyrisk. Här hade man plockat fram en ny metod och material att gjuta och skräddarsy magnetsystem och fått en renhet och musikalitet som var av en klass vi inte hade väntat oss. Det lät superbra, helt enkelt.

Jag frågade chefskonstruktören Lars Worre om det här nya magnetsystemet nu skulle komma i fler och inte minst billigare serier, men han drog på det. Materialet var svindyrt, processen svindyr och han tvivlade på att man skulle kunna få ner det till något så när humana kostnader. Vi vill gärna, sade han, men…

Emellertid, på årets Münchenmässa presenterade man Rubicon, en helt ny serie som bygger på teknikerna från Epicon. I den nya Rubicon-serien har man helt enkelt gjort en lite enklare variant av det avancerade Linear Drive-magnetsystemet och man har gjort ett välkonstruerat men billigare och visuellt inte lika exklusivt kabinett som på Epicon. De nya teknikerna gör att man har byggt upp sin egen elementfabrik, så bas/mellanregister-högtalarelementen byggs numera, liksom resten av högtalaren helt på DALIs egen fabrik i Danmark.

Den nya serien består av fem modeller: en stativare, tre golvmodeller och en LCR, som är en vägghögtalare som även kan fungera som bak- och centerhögtalare om du kör surround. Vi har sett närmare på den största golvmodellen, Rubicon 8. Om vi jämför med Epicon så kostar Rubicon 8 runt en tredjedel av vad Epicon 8 kostar.

Lite teknik
Rubicon 8 är en 2 1/2 + 1/2 +1/2-vägskonstruktion(!) enligt DALI. Basen tas hand om två 6,5-tumselement, där det nedersta rullar av vid lite lägre frekvens än det andra. Mellanregistret tas om hand av det översta 6,5-tumselementet och sedan tar den kombinerade dome/band-diskanten över uppefter.

Bas/mellanregisterelementen har en ny och enklare version av DALIs Linear Drive-magnetsystem, som omfattar konstruktionen av magnetmotorn och magnetmaterialet SMC (Soft Magnetic Compound). SMC bygger på pressat järnpulver och har en så låg ledningsförmåga gentemot järn att det inte uppstår någon distorsion från virvelströmmar i spolens kärna. Det har linjära magnetiska egenskaper i hela frekvensregistret. Materialet kan gjutas i precis den form man vill ha. Här har man kapslat in SMC-polstyckena i en kopparmantel som omges av en mycket kraftig ferritmagnet. Konstruktionen ska enligt DALI på flera områden vara ”nästan lika linjär” som den mycket dyrare Epicon-versionen. I övrigt är elementkonstruktionen med samma teknik som i Epicon.

Opt_06_HIGH_samlet_white_big

Hybrid-diskanten ska kombinera dome och band för att ge tålighet, luftighet och stor horisontell spridning. Det är en välfungerande princip som DALI arbetat länge med och förfinat rätt ordentligt, och som blivit lite av ett kännetecken för deras högtalare.

Kabinettet är gjort av MDF med elementen fastskruvade direkt på en 25 mm tjock baffel. Invändigt är det uppdelat i separata kammare och därför sitter tre basreflexportar på baksidan, en för varje kammare. Högtalaren står på små utriggarfötter försedda med spikes. Jag är ingen vän av spikes på trägolv, som jag har, men som tur är kan man ju placera annat under. DALI supplerar ”gummiduttar” som kan sättas istället för spikesen. En prismässigt överkomlig lösning, men jag är inte säker på att jag tycker att den är optimal.

”On some floor surfaces and in some rooms, the use of spikes is a crucial aspect in obtaining the best result” skriver DALI i sin manual. ”Some” kan enligt min mening ersättas med ”very few”. Men ni kan ju bara själva prova er fram. Rubicon 8 kan tala om skillnaderna för er, för det är en härlig högtalare till att avslöja skillnader med olika tillbehör, fötter och uppsättningar av förstärkare och kablar, hela tiden med bibehållen integritet i sin återgivning.

Delningsfiltret sitter nere vid biwiring-terminalerna. Det har utformats tillsammans med elementkonstruktionen till att göra högtalaren till en så enkel last som möjligt för förstärkaren. Det betyder i sin tur att du kan driva Rubicon 8 med i stort sett vad som helst. Dock, ju högre ljudmässig kvalitet desto mer och villigt svarar Rubicon 8 upp och kvitterar med välljud.

Jag gillar verkligen DALIs terminaler, som är både enkla att använda och inger förtroende, men blir mer och mer förvånad över att tillverkarna envisas med biwiring. Jag är inte så övertygad om att det är en fördel för dem som inte kör med biwiring och att de grova blecken mellan terminalerna är den optimala lösningen. Okej, spikes och biwiring är kanske nödvändiga på vissa marknader, jag vet inte, men det ligger inte i tiden direkt.

Som helhet ger högtalaren ett intryck av att vara fantastiskt genomtänkt och där inget, absolut inget, lämnats åt slumpen. Här har folk tänkt när de konstruerat.

Fakta & Betyg:
  • Basreflex golvhögtalare
  • Diskant: 29-mm softdome/45-mm band
  • Mellanregister: 6,5 tum
  • Baselement: 2 x 6,5 tum baselement
  • Frekvensomfång: 38–34 000 Hz
  • Impedans: 4 ohm
  • Känslighet: 90,5 dB
  • Mått 220 x 1100 x 444 mm
  • Vikt 27,3 kg
  • Pris: 38 000 kr
  • hifiklubben.se
  Tillverkare:
  Dali
  Pris:
  38.000,-
  Importör:

  Läs också:

  Användbar allroundare

  Spelaren från Teac låter ungefär som den ser ut och är ett bra val både estetiskt och ljudmässigt.

  Skenet bedrar

  NAD kör över konkurrenterna med en skivspelare som har det där lilla extra.

  Bästa budgetspelaren

  Rega visar varför de betraktas som nummer 1 när det gäller ljud för varje krona.

  Billig rakt igenom

  Sällan har det varit så tydligt att priset återspeglar vad man får för pengarna.

  Recordmaster

  Piffa upp skivsamlingen med skivspelare som även är en snygg möbel.

  Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

  Kvalitet, helt enkelt

  McIntoshs billigaste skivspelare ska definitivt inte dömas efter sitt utseende. Inuti den bor det förbluffande mycket kvalitet – och ljudkvalitet.

  Digital brobyggare

  Om du vill behålla CD-samlingen men är nyfiken på att testa något nytt så kan Marantz mediespelare vara en ”gateway drug” till streaming.

  Tre önskningar på en gång

  Rotel T-14 är mycket mer än bara en radio, den är en avancerad nätverksspelare också.

  DAC med många tricks

  PS Audios digitalomvandlare är även en förförstärkare med helt analoga kretsar. Men det är framför allt med digitala signaler som den glänser.

  Djävulens lillebror

  Danska Gryphon naglar fast dig mot väggen med en djävulskt bra förstärkare, kanske den allra bästa i sin klass.

  Bergfast välljud

  Reloop förtjänar uppmärksamhet för sina skivspelare, helt enkelt för att man får mycket för pengarna.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts