TEST AV Systemkameror

BÀsta systemkamerorna för nybörjare

En kompakt systemkamera Àr den perfekta kompromissen mellan en kompaktkamera och en spegelreflexkamera.

MÄnga som fotograferar mycket med mobilen upplever att bildkvaliteten inte rÀcker till. Mobilkamerornas tekniska begrÀnsningar ger inte lika bra skÀrpa, fÀrgÄtergivning och brusegenskaper i lite ljus som en systemkamera.

Men att köpa en spegelreflex lockar inte alla. Den kan verka stor och klumpig. Å andra sidan Ă€r en kompaktkamera för begrĂ€nsad. Den kan inte byta ut objektivet mot en telezoom om man vill fotografera vilda djur. Eller sĂ€tta pĂ„ en bred vidvinkel för landskapsbilder.

Den bÀsta kompromissen Àr dÀrför en kompakt systemkamera. DÄ fÄr man utbytbar optik, mycket bÀttre ergonomi, mÄnga praktiska funktioner och mycket högre bildkvalitet Àn bÄde mobil- och kompaktkameror ger.

Läs också: Fujifilm XF 23mm F2 R WR
FörtrÀfflig Fujifilm-optik

FörtrÀfflig Fujifilm-optik

Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

Bilderna blir lika bra som med en spegelreflex och kameran har inbyggt wifi. För trÄdlös överföring av bilder, delning till sociala medier och trÄdlös fjÀrrstyrning.

HÀr Àr 20 tester av andra kameror.

 

BĂ€ttre bilder

De kompakta systemkamerorna har bÀttre bildsensorer med större bildyta som fÄngar upp mer ljus Àn mobilen klarar av. De Àr flexiblare ocksÄ, tack vare utbytbar optik och ett brett urval av blixtar, handgrepp, undervattenshus och andra tillbehör.

Men de Àr mindre och lÀttare Àn en typisk spegelreflex. En av anledningarna Àr att en kompakt systemkamera inte har nÄgon spegel framför bildsensorn. Utan spegel mellan kan objektivet flyttas nÀrmare sensorn och göras mindre och lÀttare.

Vissa av de smÄ systemkamerorna har elektronisk sökare. Den visar motivet i realtid, precis som en optisk sökare i en spegelreflex, men ocksÄ alla instÀllningar man gör och Àr enklare att anvÀnda i dÄligt ljus.

Det Àr nÀstan ingen skillnad i funktionerna heller. DÀrför Àr en kompakt systemkamera en bra kompromiss mellan en kompaktkamera och en spegelreflex.

Canon EOS M3 för 7 000 kronor Àr bara Canons andra spegellösa systemkamera. Men den Àr mycket bÀttre Àn sin föregÄngare och har betydligt bÀttre ergonomi, en ny 24 Mp-sensor och ett mycket modernare autofokussystem.

Fujifilm XA-2 för 5 000 kronor Àr testets minsting, men en av de snabbaste i klassen och klarar bildserier med 60 bilder i sekunden. Den spelar in 4K-video ocksÄ, fast bara med 15 bilder/s.

Olympus OM-D E-M10 för 6 600 kronor utsĂ„gs till Årets systemkamera 2014 och Ă€r en given kandidat. Den Ă€r snabb, med 8 bilder/s och snabb autofokus, Ă€ven om designen ser ut att komma frĂ„n 1970. Inbyggd sökare Ă€r ett plus.

Panasonic Lumix GF7 för 5 500 kronor Àr precis som Fuji-kameran en trÄdlös selfie-kamera, fast med pekskÀrm och ett superkompakt objektiv som gör den lÀtt att ta med sig.

Samsung NX500 för 7 500 kronor Àr resultatet av en blandning av den proffsiga NX1 med 4K och 28 Mp och den kompakta NX300. Bildkvaliteten Àr felfri, men det ÄterstÄr att se om det rÀcker.

Sist men inte minst har vi Sony a6000 för 6 800 kronor. Den andra testdeltagaren med inbyggd sökare. HÀr fÄr du snabb fokus, 11 bilder/s och ett rejÀlt handgrepp. Men ingen pekskÀrm.

Vilken som passar just dina behov bÀst kan du ta reda pÄ genom att fortsÀtta lÀsa.

 

Testkriterier och betyg

Alla kameror gick igenom samma checklista. Vi har undersökt greppvÀnlighet, hur enkelt det Àr att komma Ät de viktigaste funktionerna, responstid, fokushastighet och precision samt naturligtvis kamerans, skÀrmens och optikens kvalitet.

Testbilder togs med vÄra sedvanliga testplanscher och fÀrgkartor under kontrollerade ljusförhÄllanden. Vi undersökte skÀrpa, upplösning, optisk kvalitet, fÀrgÄtergivning och brus.

Bildkvaliteten granskades pÄ en kalibrerad 27-tums iMac-skÀrm och en Panasonic 65AX900-TV med 4K-upplösning.

Alla betyg Àr satta efter en granskning av olika egenskaper. Viktigast Àr bildkvalitet och dÀrefter anvÀndarvÀnlighet, funktionsnivÄ, kvalitetsintryck och prestanda. Kvaliteten pÄ videoinspelning rÀknas dock inte med i betygsÀttningen.

 

TEST AV Canon EOS M3

Det hĂ€r Ă€r kameran som Canon skulle ha lanserat 2012 i stĂ€llet för EOS M, som den hette den gĂ„ngen. Nya EOS M3 Ă€r en mycket bĂ€ttre kamera pĂ„ allaLäs hela testet...

TEST AV Fujifilm XA-2

Om man vill ha det enkelt och inte vill lĂ€gga mycket pengar sĂ„ kan Fujifilm XA-2 vara ett bra val. Kameran utger sig inte för att vara nĂ„got annat Ă€nLäs hela testet...

TEST AV Nikon 1 J5

Om storleken spelar roll Ă€r Nikons J5 ett tilltalande alternativ. Testets minsta kamera Ă€r sĂ„ liten att den gĂ„r ner i fickan och inte större Ă€n mĂ„nga kompaktkameror. ÄndĂ„ harLäs hela testet...

TEST AV Olympus OM-D E-M10

Med en design som ser ut som om den kommer frĂ„n 1970 tilltalar den lilla Olympus-kameran bĂ„de retro-entusiaster och nybörjare. Den höga funktionsnivĂ„n kombinerat med utmĂ€rkt anvĂ€ndarvĂ€nlighet, elektronisk sökare ochLäs hela testet...

TEST AV Panasonic Lumix GF7

Panasonic har satsat pĂ„ att göra lilla GF7 sĂ„ enkel som möjligt att ta bra bilder med. Det har de lyckats med. En skarp och vridbar pekskĂ€rm fungerar som bĂ„deLäs hela testet...

TEST AV Samsung NX500

Samsung NX1 Ă€r en av de bĂ€sta systemkamerorna vi har testat. Med samma nyutvecklade 28 Mp-sensor och 4K-video Ă€r NX500 kapabel att leverera samma bildkvalitet men till ett mycket angenĂ€mareLäs hela testet...

TEST AV Sony a6000

Ett Ă„r efter vĂ„rt första test av Sony-kameran kan vi konstatera att fĂ„ andra har lyckats bygga nĂ„gon bĂ€ttre systemkamera sedan dess. Den gĂ„ngen testade vi a6000 med dyr 16–70 mm-optik,Läs hela testet...

Les ogsÄ
TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

FörtrÀfflig Fujifilm-optik

Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

AnvÀndbar makro-tele

Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

Nikon-tele i en klass för sig

Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

Extrem portrÀtt-tele

Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

Specialobjektiv för portrÀtt

Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

Superb resezoom till Sony

Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

TEST: Objektivguide

VÀlj rÀtt objektiv till kameran

Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

Seriös resekompakt

Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

TEST: Panasonic Lumix GH5S

Maxad videokamera

Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

TEST: Leica CL

Legenden lever

Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.
TEST: Panasonic Lumix G9

Superb spegelreflexdödare

HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
TEST: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

Skarp Zeiss till Sony

Sonys ljusstarka normalobjektiv Àr nÀstan helt perfekt. Men det kostar.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×