TEST AV Samsung NX20

TrÄdlösa bilder

HÀr Àr kameran som kopplas trÄdlöst till datorn och smartmobilen. Bra bilder tar den ocksÄ.

Ljud & Bild tycker:
Mycket hög upplösning VÀlutrustad (Wi-Fi) LÀttanvÀnd Hög HD-videokvalitet
Kraftig brusreducering OjĂ€mn skĂ€rpa (18–55 mm) Behöver pekskĂ€rm

Smartmobilerna visar hur enkelt man kan göra nĂ„got som egentligen Ă€r komplicerat. PĂ„ bara nĂ„gra sekunder kan man ta en bild, skicka den vidare till ett socialt nĂ€tverk eller via e-post – inom en minut har man delat med sig av en rykande fĂ€rskt bild med mĂ€nniskor som befinner sig pĂ„ helt andra platser. Försök göra det med en kamera om du kan.

Om man inte rÀknar stora trÄdlösa Wi-Fi-sÀndare som sitter pÄ dyra proffskameror pÄ idrottsarenor har trÄdlös delning av bilder varit förbehÄllet mobiltelefoner. Tappra försök i form av trÄdlösa kompaktkameror frÄn Samsung och Canon har inte varit sÀrskilt lyckade. Samsungs nya NX-serie kan dÀremot sÀtta fart pÄ försÀljningen av trÄdlösa kameror. För efter att ha testat NX20 Àr vi helt sÄlda.

Samsung NX20_Topp

Läs också: Fujifilm XF 23mm F2 R WR
FörtrÀfflig Fujifilm-optik

FörtrÀfflig Fujifilm-optik

Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

Wi-Fi
PÄ mÄnga sÀtt och vis har Samsung hört vÄra böner och integrerat en trÄdlös sÀndare i sin kamera. Helt genialt. Nikon har ocksÄ stoppat i Wi-Fi i sina D3200 och D800, men för att det ska fungera mÄste man skruva pÄ en separat sÀndare. 1-0 till Samsung. Allt man behöver göra Àr att vrida funktionsratten pÄ toppen till lÀget Wi-Fi. DÄ dyker det upp en meny dÀr man kan vÀlja mellan sju olika sÀtta att koppla kameran trÄdlöst till andra enheter. Mobile Link gör det möjligt att skicka bilder och videosnuttar till en smartmobil. Remote Viewfinder, eller fjÀrrsökare om man sÄ vill, gör att man kan titta pÄ kamerans sökarbild pÄ en surfplatta eller smartmobil och sedan ta bilder genom att peka pÄ surfplattans eller mobilens skÀrm.

Det gÄr ocksÄ att ladda upp bilder pÄ Facebook, Picasa, YouTube och Photobucket. Och sÄ kan man skicka bilder via e-post frÄn kameran, ladda upp till molntjÀnsten SkyDrive och överföra dem trÄdlöst till en dator i samma nÀtverk. Till sist kan man titta pÄ bilderna pÄ TV:n om den ocksÄ Àr ansluten till det trÄdlösa nÀtverket. För ett sÄdant mÄste man naturligtvis ha. SÄ lÀnge det finns Wi-Fi kan NX20, NX210 och NX1000 anvÀndas trÄdlöst.

Allt Àr relativt enkelt och intuitivt. Men det Àr ett minus i kanten att man stÀndigt mÄste ange nÀtverkslösenord, e-postadresser och data för att fÄ tillgÄng. Det gör att processen tar lÀngre tid. NX20 kommer inte ihÄg det senast angivna lösenordet, och att lÀgga in det igen krÀver en hel del knapptryckningar. Den fina AMOLED-skÀrmen Àr nÀmligen inte tryckkÀnslig.

 

Samsung-85mm f1-4

 

20 megapixlar
Rent fysiskt bygger NX20 pÄ föregÄngaren NX10/11 med elektronisk sökare, men har fÄtt ett nytt handgrepp och en vÀnd- och vridbar 7,6-cm AMOLED-skÀrm med 614K-upplösning.

Precis som NX200, som vi testade i vÄras, har NX20 en helt ny 20,3-megapixlars CMOS-sensor. De tvÄ kamerorna har den mesta tekniken gemensamt men NX20 har inbyggd blixt och 1/8000 sekund som kortaste slutartid.

Den nya bildsensorn har fÄtt ett förbÀttrat fÀrgfilter som slÀpper igenom mer ljus och ett mildare anti-alias-filter (som reducerar moaré). Alla miljontals ljussensorer sitter tÀtare och nÀrmare varandra för att fÄnga upp mer ljus, och för att fÄ med Ànnu mer av ljuset ut mot kanterna av varje mikrolins. Den nya bildprocessorn stöder HD-video i 1080p/30-upplösning och kameran har en ljuskÀnslighet som strÀcker sig frÄn ISO 100 till 12800.

 

Samsung NX20_Bak

Flera funktioner
NX20 kan ta upp till 8 bilder per sekund. Den hinner dock inte fokusera mellan exponeringarna i sÄdana hastigheter, och buffertminnet sÀger stopp redan efter 11 tagna bilder. Precis som med NX200 tar det lÀngre tid att tömma buffertminnet Àn vi gillar nÀr man lagrar rÄ- och JPEG-filer samtidigt. SÄ visst, NX20 Àr snabb, men har sina begrÀnsningar.

Autofokusen Àr snabb nog för att bilderna ska bli skarpa i de allra flesta fall. Kanske inte lika snabb som i Olympus OM-D E-M5, men fokusspÄrningen hÀnger med fint nÀr motivet flyttar pÄ sig. SÄ lÀnge det inte rör sig alltför fort.

Fler och fler Samsung-objektiv fÄr iFunction (iFn) som efter en tryckning pÄ knappen pÄ sidan visar de mest anvÀnda instÀllningarna pÄ en rad lÀngst ned pÄ skÀrmen och i sökaren. Den ger tillgÄng till praktiska funktioner som exponeringskompensation och ljuskÀnslighet, med mera.

Handgreppet Àr inte stort, men klÀtt i gummi och tillsammans med tumgreppet pÄ baksidan fÄr man ett mycket bÀttre tag om kameran Àn med plastgreppet pÄ NX200. Knappar och rattar Àr överskÄdligt placerade, men start/stopp-knappen för video sitter inte lika smart. Den sitter nÀmligen sÄ att man kan komma Ät den och starta videofilmning av misstag.

Det gÄr att lagra egna instÀllningar i kameran och ett par av knapparna kan programmeras att sköta en viss funktion. Den skarpa skÀrmen har vi redan nÀmnt, och sökaren Àr fantastiskt ljus, stor och skarp. Den slÀcks mellan exponeringarna nÀr man tar bildserier, men ligger faktiskt inte nÀmnvÀrt efter sökaren i Sony NEX-7, som vi anser Àr den bÀsta pÄ hela marknaden just nu.

 

Bildkvalitet
För sĂ€kerhets skull testade vi ocksĂ„ NX20 med de nya objektiven 85 mm/f1 iFn och 20 mm/f2,8 iFn, inte bara med det nya 18–55 mm-objektivet som ingĂ„r. Kit-objektivet tillhör inte de skarpaste eller mest oförvrĂ€ngda vi har testat, sĂ„ för att fĂ„ bĂ€ttre förutsĂ€ttningar att undersöka kamerans bildkvalitet anvĂ€nde vi oss av flera olika objektiv.

Som förvÀntat har NX20 en oerhört hög upplösning, med fin skÀrma och detaljering. PÄ 18 mm syns en tunnformad förvrÀngning med kit-objektivet, och den blir inte bÀttre förrÀn pÄ blÀndare 8 och 11, men Àr jÀmnt skarp tills man passerar blÀndare 16. Vid 35 mm brÀnnvidd Àr linjeförvrÀngningen nÀstan borta, skÀrpan Àr jÀmnare frÄn blÀndare 4,5 till och med 16. Vid 55 mm Àr skÀrpan bra frÄn blÀndare 5,6 fast dÄ syns en svag kuddformad förvrÀngning.

Med Samsungs 85 mm/f1,4-objektiv kan man verkligen utnyttja kamerans höga upplösning. Objektivet Ă€r förhĂ„llandevis stort – och vĂ€ger 715 gram – men det balanserar fint med lilla NX20 nĂ€r man hĂ„ller under objektivet. Detaljupplösningen Ă€r synbart bĂ€ttre Ă€n med kit-objektivet, och visar tydligt hur stor betydelse optiska prestanda har för bildkvaliteten.

Testbilderna frÄn NX20 visade precis som förvÀntat ett finkornigt brus vid ISO 1600, som bara blev marginellt tydligare vid ISO 3200. Och precis som i NX200 ökar bruset ordentligt och fÀrgstörningar gör entré vid ISO 6400. DÄ sjunker dessutom upplösningen, och Àven om ISO 12800 gÄr att anvÀnda sÄ orsakar det en sÄ kraftig brusreducering i JPEG-filerna att detaljskÀrpan försvinner.

Sony NEX-5N Àr marginellt bÀttre pÄ bruskontroll pÄ hög ljuskÀnslighet, detsamma gÀller Olympus E-M5 som dessutom har finare fÀrgÄtergivning i JPEG-bilder dÀr hudtoner kÀnns mer naturliga, och komplementfÀrgerna markeras inte heller lika tydligt.

FÀrgbalansen har nÀmligen en kylig fÀrgtemperatur. Personligen skulle jag ha dÀmpat fÀrgerna om jag skulle plÄta mycket JPEG, men hÄller man sig till rÄfiler Àr det inga problem. DÄ gör man ÀndÄ justeringar efterÄt för att stÀlla in den fÀrgmÀttnad man vill ha.

Dynamiken frÄn CMOS-sensorn i NX20 Àr lika bra som de bÀsta i klassen, som Sony NEX-7 och Olympus E-M5. Och följaktligen fullt i klass med spegelreflexer som Canon EOS 60D och Nikon D7000, som ocksÄ har APS-C-sensorer.

Videokvaliteten Ă€r hög. Det syns knappt nĂ„got flimmer nĂ€r man panorerar, det Ă€r förhĂ„llandevis lite ”gelĂ©effekt” (rolling shutter) och upplösningen Ă€r hög. Även om stereomikrofonen ger en godkĂ€nd ljudkvalitet sĂ„ Ă€r möjligheten att anvĂ€nda en separat mikrofon en uppskattad bonus som garanterar ett mycket bĂ€ttre ljud.

 

Slutsats
Med inbyggda trĂ„dlösa funktioner Ă€r Samsung NX20 ett högst intressant alternativ till spegelreflexer i den hĂ€r klassen. Den oerhört skarpa sökaren, en lĂ„ng lista med funktioner och ett behĂ€ndigt format Ă€r fina sĂ€ljargument. Men Ă€nnu viktigare Ă€r anvĂ€ndarvĂ€nligheten och bildkvaliteten. DĂ€r finns inte mycket att klaga pĂ„, bortsett frĂ„n en vĂ€l aggressiv brusreducering vid höga ISO-vĂ€rden – samt frĂ„nvaron av en pekskĂ€rm. Med en pekskĂ€rm skulle NX20:s trĂ„dlösa funktioner kunna utnyttjas mycket enklare.

Behöver man inte Wi-Fi finns det fina alternativ i form av Sony NEX-7 och

Olympus E-M5, bÄda med elektronisk sökare och pekskÀrm. Den senare av dem har dessutom ett lockande urval av objektiv att vÀlja mellan, vilket bÄde Sonys och Samsungs kameror saknar.

Fakta & Betyg:
  • Typ: Systemkamera med 1080p/30-video
  • Bildsensor/upplösning: CMOS/20,3 Mp
  • Optik (motsv. 35 mm): iFn 18–55 mm/f3,5–5,6 (27–83 mm)
  • Zoom: 3x
  • Minneskort: SD/SDHC/SDXC
  • SkĂ€rm: 3,0-tums AMOLED, 614 000 punkter
  Pris: 10,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

  FörtrÀfflig Fujifilm-optik

  Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

  TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

  AnvÀndbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

  TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

  TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

  Extrem portrÀtt-tele

  Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

  Specialobjektiv för portrÀtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

  TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

  TEST: Objektivguide

  VÀlj rÀtt objektiv till kameran

  Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

  TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  TEST: Panasonic Lumix GH5S

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  TEST: Leica CL

  Legenden lever

  Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.
  TEST: Panasonic Lumix G9

  Superb spegelreflexdödare

  HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
  TEST: Nikon AF-S 8-15mm F3.5-4.5E ED

  Unik specialzoom

  NÀr en vidvinkelzoom inte Àr tillrÀckligt bred sÄ behöver man en fisheye-zoom.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×