annonse
annonse
annonse

System Audio Pandion 5

Lyx-coupé

Pandion 5 är en förbättrad version av Pandion 2 – och släktskapet med toppmodellen går inte att förneka.

Samma ljudbild som Pandion 50, fast i en mer kompakt form och för lite mer än en fjärdedel av priset.
Kostar mindre – men billig är den inte. Och basförmågan och ljudtrycket blir av naturliga skäl mindre än i de större modellerna.

Vi har tidigare berättat historien om System Audio Pandion 2, som utvecklades i ett open source-samarbete mellan 110 frivilliga ingenjörer. Sedan dess har Pandion-serien knoppat av sig, vi har även testat de större golvmodellerna Pandion 30 och Pandion 50.

Nu har det kommit en hyll- eller stativmodell som heter Pandion 5. Det är mycket lik den ursprungliga Pandion 2 fast en smula större. Rent designmässigt har även ambitionsnivån skruvats upp markant, vilket resulterat i läckert, högglanslackat trä med inlagda detaljer. Terminalerna på baksidan (ingen bi-wiring) är också av högsta kvalitet och kan dras åt för att hålla fast banankontakter i ett orubbligt grepp.

Ole Witthøft från System Audio säger så här om Pandion 2 och Pandion 5:

”Pandion 5 skiljer sig från 2:an genom att kabinettet är större och byggt av andra material. Baselementet har starkare motor och lägre egenresonans, och diskanten har förbättrad akustik tack vare en ny form på den bakre kammaren. Till sist är även delningsfiltret förbättrat och lyckas i högre grad än i 2:an utjämna frekvensresponsen och förbättra utstrålningskaraktäristiken.”

Elementen är desamma som i Pandion 30 och 50, fast det finns bara ett bas/mellanregister i stället för två eller fyra. Baselementet är på 5 tum och diskanten är en 1-tums dome. Båda är specialversioner, utvecklade av ScanSpeak. Man kan därför med viss rätt betrakta Pandion 5 som en coupé-version av de stora modellerna – som enligt konstruktören i sin tur är utformade som överdimensionerade småhögtalare.

Hylla eller stativ?

Beteckningen ”stativhögtalare” har tagit över efter den klassiska ”bokhyllehögtalare” eftersom det inte finns många småhögtalare som trivs riktigt bra när de stoppas i en bokhylla, med ryggen mot väggen – för att inte tala om mitt bland alla böcker.

Pandion 5 klarar sig däremot riktigt bra som bokhyllehögtalare eftersom den är byggd för att kunna ställas ganska så tätt intill bakväggen. Det gör den hyfsat lättplacerad och om rummet är litet – och kanske ska delas med familjemedlemmar som prioriterar annorlunda – kan det vara en avgörande fördel. Men det är fortfarande bäst att ställa högtalarna på stativ.

Naturlagarna gäller fortfarande

Pandion 5 är en smula mindre effektiva än de större modellerna (87 dB i känslighet) och tål samtidigt lägre effekt, eftersom det finns gränser för hur mycket luft ett enda femtumselement klarar av att flytta. Den är dock fortfarande en relativt enkel uppgift för de flesta förstärkare. Och under testets gång hade vi den inkopplad till lilla NAD C338, som gjorde ett utmärkt jobb så länge det inte spelades grannprovocerande högt. Precis som sina syskon vill Pandion 5 dock helst ha en potent förstärkare för att göra sitt bästa. Det var inte heller några problem med räckvidden för basen, kabinettet är faktiskt relativt stort i förhållande till det lilla baselementet.

Storleken märks som bäst när man ska spela både högt och djupt på samma gång. När djupbasen i ”Right Hand Man” från Hamilton brakar loss låter det inte illa alls, även om rösterna blir lite mindre klara. Men då får man alltså vrida upp volymen ganska så ordentligt – och dopplerförvrängningen är en naturlig och oundviklig konsekvens av när samma element ska återge detaljer i mellanregistret samtidigt som basljuden får membranet att flytta sig nästan en centimeter.

Ljudet av Pandion 5

När naturlagarna alltså är satta på sin plats kan vi höra vad Pandion 5 faktiskt klarar av. I korta ordalag har den väldigt många av de större modellernas egenskaper – i form av exakthet och hög upplösning. Det är lätt att plocka ut alla inspelningens beståndsdelar, och varje instrument eller röst har en precis plats i perspektivet – som för övrigt sträcker sig långt utanför själva högtalarna. Precis som det bör göra i den här prisklassen. Alltså när det finns skäl för det i inspelningen, och resten av uppspelningskedjan klarar av det. Den mesta av tiden spelade vi med Marantz referensanläggning PM-10 och SA-10.

I ”I’m Confessin’” från Jazz at the Panwshop är stämningen på den svenska jazzvärdshuset så levande att man nästan kan känna lukten av cigarettrök och ölstänk. Och när Magellans cover av ”Mama” på Supper’s Ready sätts på så försvinner bakväggen och ett enormt ljudlandskap av skumma synthesizertoner öppnas.

Även om Pandion 5 bara kostar bara en bråkdel av sina större släktingar så handlar det fortfarande om en nätt summa pengar, och det finns massor av konkurrenter i samma prisklass. Till exempel DALI Epicon 2 och Dynaudio Contour 20, för att bara nämna två andra danskar av ungefär samma storlek. Alla tre har en ljudbild och en ljudkvalitet som är förvånansvärt mycket större än inpackningen. Vilket av dem som är rätt val beror i slutändan på både den personliga smaken och elektroniken som högtalarna ska användas med.

Slutsats

Pandion 5 är inte lika överväldigande som sina storebröder. Men äpplet har inte fallit långt ifrån trädet och man får väldigt många av kvaliteterna som kännetecknar de dyrare konstruktionerna. Och det till ett pris som är betydligt mer överkomligt för många. Den har samma kvaliteter när det gäller exakthet och upplösning som de andra medlemmarna i serien, och har du ett mindre rum så är den ett bättre alternativ.

Samma kvaliteter när det gäller exakthet och upplösning som de andra medlemmarna i serien, och har du ett mindre rum så är den ett bättre alternativ.

 

<
>
Foto: System Audio
Vi har tidigare berättat historien om System Audio Pandion 2, som utvecklades i ett open source-samarbete mellan 110 frivilliga ingenjörer. Sedan dess har Pandion-serien knoppat av sig, vi har även testat de större golvmodellerna Pandion 30 och Pandion 50.Nu har det kommit en hyll- eller stativmodell som heter Pandion 5. Det är mycket lik den ursprungliga Pandion 2 fast en smula större. Rent designmässigt har även ambitionsnivån skruvats upp markant, vilket resulterat i läckert, högglanslackat trä med inlagda detaljer. Terminalerna på baksidan (ingen bi-wiring) är också av högsta kvalitet och kan dras åt för att hålla fast banankontakter i ett orubbligt grepp.Ole Witthøft från System Audio säger så här om Pandion 2 och Pandion 5:”Pandion 5 skiljer sig från 2:an genom att kabinettet är större och byggt av andra material. Baselementet har starkare motor och lägre egenresonans, och diskanten har förbättrad akustik tack vare en ny form på den bakre kammaren. Till sist är även delningsfiltret förbättrat och lyckas i högre grad än i 2:an utjämna frekvensresponsen och förbättra utstrålningskaraktäristiken.”Elementen är desamma som i Pandion 30 och 50, fast det finns bara ett bas/mellanregister i stället för två eller fyra. Baselementet är på 5 tum och diskanten är en 1-tums dome. Båda är specialversioner, utvecklade av ScanSpeak. Man kan därför med viss rätt betrakta Pandion 5 som en coupé-version av de stora modellerna – som enligt konstruktören i sin tur är utformade som överdimensionerade småhögtalare.

Hylla eller stativ?

Beteckningen ”stativhögtalare” har tagit över efter den klassiska ”bokhyllehögtalare” eftersom det inte finns många småhögtalare som trivs riktigt bra när de stoppas i en bokhylla, med ryggen mot väggen – för att inte tala om mitt bland alla böcker.Pandion 5 klarar sig däremot riktigt bra som bokhyllehögtalare eftersom den är byggd för att kunna ställas ganska så tätt intill bakväggen. Det gör den hyfsat lättplacerad och om rummet är litet – och kanske ska delas med familjemedlemmar som prioriterar annorlunda – kan det vara en avgörande fördel. Men det är fortfarande bäst att ställa högtalarna på stativ.

Naturlagarna gäller fortfarande

Pandion 5 är en smula mindre effektiva än de större modellerna (87 dB i känslighet) och tål samtidigt lägre effekt, eftersom det finns gränser för hur mycket luft ett enda femtumselement klarar av att flytta. Den är dock fortfarande en relativt enkel uppgift för de flesta förstärkare. Och under testets gång hade vi den inkopplad till lilla NAD C338, som gjorde ett utmärkt jobb så länge det inte spelades grannprovocerande högt. Precis som sina syskon vill Pandion 5 dock helst ha en potent förstärkare för att göra sitt bästa. Det var inte heller några problem med räckvidden för basen, kabinettet är faktiskt relativt stort i förhållande till det lilla baselementet.Storleken märks som bäst när man ska spela både högt och djupt på samma gång. När djupbasen i ”Right Hand Man” från Hamilton brakar loss låter det inte illa alls, även om rösterna blir lite mindre klara. Men då får man alltså vrida upp volymen ganska så ordentligt – och dopplerförvrängningen är en naturlig och oundviklig konsekvens av när samma element ska återge detaljer i mellanregistret samtidigt som basljuden får membranet att flytta sig nästan en centimeter.

Ljudet av Pandion 5

När naturlagarna alltså är satta på sin plats kan vi höra vad Pandion 5 faktiskt klarar av. I korta ordalag har den väldigt många av de större modellernas egenskaper – i form av exakthet och hög upplösning. Det är lätt att plocka ut alla inspelningens beståndsdelar, och varje instrument eller röst har en precis plats i perspektivet – som för övrigt sträcker sig långt utanför själva högtalarna. Precis som det bör göra i den här prisklassen. Alltså när det finns skäl för det i inspelningen, och resten av uppspelningskedjan klarar av det. Den mesta av tiden spelade vi med Marantz referensanläggning PM-10 och SA-10.I ”I’m Confessin’” från Jazz at the Panwshop är stämningen på den svenska jazzvärdshuset så levande att man nästan kan känna lukten av cigarettrök och ölstänk. Och när Magellans cover av ”Mama” på Supper’s Ready sätts på så försvinner bakväggen och ett enormt ljudlandskap av skumma synthesizertoner öppnas.Även om Pandion 5 bara kostar bara en bråkdel av sina större släktingar så handlar det fortfarande om en nätt summa pengar, och det finns massor av konkurrenter i samma prisklass. Till exempel DALI Epicon 2 och Dynaudio Contour 20, för att bara nämna två andra danskar av ungefär samma storlek. Alla tre har en ljudbild och en ljudkvalitet som är förvånansvärt mycket större än inpackningen. Vilket av dem som är rätt val beror i slutändan på både den personliga smaken och elektroniken som högtalarna ska användas med.

Slutsats

Pandion 5 är inte lika överväldigande som sina storebröder. Men äpplet har inte fallit långt ifrån trädet och man får väldigt många av kvaliteterna som kännetecknar de dyrare konstruktionerna. Och det till ett pris som är betydligt mer överkomligt för många. Den har samma kvaliteter när det gäller exakthet och upplösning som de andra medlemmarna i serien, och har du ett mindre rum så är den ett bättre alternativ.
Samma kvaliteter när det gäller exakthet och upplösning som de andra medlemmarna i serien, och har du ett mindre rum så är den ett bättre alternativ. 
[gallery ids="67423,67424,67425"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på System Audio Pandion 5
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

System Audio Pandion 5
Tvåvägs basreflex
1-tums diskant
5-tums bas
Effekttålighet: 200 watt
Rekommenderad effekt: Minst 70 watt
Frekvensomfång: 35–25 000 Hz (+/–1,5 dB)
Känslighet: 87 dB
Impedans: 4–8 ohm
Delningsfrekvens 600 Hz, 2 000 Hz (24 dB/okt)
Mått/vikt: 21 x 36 x 34 cm/10,5 kg
Färg: Högglans valnöt eller vit, vit sammet

Pris: 36000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Flaggskeppet Galaxy S10 är här

Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising

Skitfilm!

Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.

test
Datacolor SpyderX Pro

Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp

Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare

Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!

Resekameror med superzoom

Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.

test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

annonse
Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.