annons
annons
annons

Test av Synology Diskstation DS212j

Snygg och snabb

Trots alla funktioner är den lätt att använda och har utmärkta prestanda.

Ljud & Bild tycker

 • Snabb
  Lättanvänd
  Rikligt med funktioner

 • Ingen USB 3.0
  Plastigt kabinett

annons

Detta är Synologys 2-diskarsmodell i budgetserien, vilket märks på det sparsamma minnet och plastiga kabinettet. Det är dock snyggt och känns stabilt med en rimlig ljudnivå tack vare den stora fläkten. Installation av hårddiskarna är relativt enkel och det är lätt att uppgradera i framtiden. Framsidan har bara statuslampor medan baksidan gömmer två USB-portar där man kan koppla in både externa hårddiskar och skrivare. Den hanterar även upp till fem IP-övervakningskameror.

Installationen är enkel med en guide som tar en nästan i mål. Viss handpåläggning som förklaras i instruktionerna krävs dock. Därefter är det däremot en barnlek att ställa in och hantera Diskstation tack vare den utmärkta DSM-mjukvaran. Den ser ut som ett modernt datorskrivbord med flyttbara fönster, begripliga ikoner, guider för många inställningar och hjälpfunktioner om man ändå kör fast.

Diskstation har dessutom mycket bra prestanda oavsett vad man gör och låg i topp i flera av våra tester. Vad gäller funktioner är den en av de mest välförsedda i testet och hade bockar i nästan alla rutor i testprotokollet. Om det inte räcker så kan man ladda ner och installera extratjänster. Fjärråtkomsten är mycket bra och som grädde på moset finns flera smartmobil-appar som gör det enkelt att komma åt filer, visa bilder eller till och med spela upp musik över internet.

Slutsats
Trots att detta är en budgetmodell är prestanda utmärkta jämfört med dess konkurrenter. Funktionerna är däremot lika rikliga som i toppmodellerna med stöd för alla tänkbara standarder och gott om finesser. Det är smidigt att komma åt både filer, bilder och musik via internet eller via smartmobil-apparna. Installationen är inte perfekt men hanteringen därefter desto mer enkel och pedagogisk. Priset ligger lite över resten av nätverksdiskarna men man får vad man betalar för.

Fakta

 • Kapacitet 2 SATA-diskar: 0TB (0-6 TB)
 • Anslutningar: Gbit Ethernet, 2xUSB 2.0
 • Standarder uPnP AV, DLNA, iTunes, Time machine
 • Extra Webb, IP-kameror, skrivare, torrent, fjärråtkomst, smartmobil-appar
 • Pris: 0 TB: 1 850 kr
Tillverkare:
Synology
Pris:
1.850,-
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .